Home > Νέα > Εορτάστηκε στη Δράμα η Ημέρα Εθνικής Αντιστάσεως

Εορτάστηκε στη Δράμα η Ημέρα Εθνικής Αντιστάσεως

Εορτάστηκε στη Δράμα

η Ημέρα Εθνικής Αντιστάσεως

 

 

ΤΟ ΠΡΩΙ της Κυριακής 26 Νοεμβρίου εορτάστηκε στη Δράμα, η Ημέρα Εθνικής Αντιστάσεως. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ στις 10.30 ακολούθησε τελετή επίσημης δοξολογίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δρ. Σπυρίδωνα Κιουλάνη, Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, με θέμα: «H Εθνική Αντίσταση ως συντελεστής εθνικής ενότητας, μνήμης αλλά και διαπαιδαγώγησης για όλες τις γενιές. Ο ρόλος της εκπαίδευσης».

Ακολούθως, στις 11.30 π.μ. στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στον  Δημοτικό Κήπο Δράμας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ εψάλει ο Εθνικός Ύμνος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο βουλευτής Δράμας ΝΔ Δημήτρης Κυριαζιδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Παπαεμμανουήλ, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Χαραλαμπίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας, ο ΑΔΦ, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στράτου Δράμας, ο Πρόεδρος της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ ΑΜΘ & Σερρών Νικ. Γεωργιάδης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Δράμας Σπ. Κιουλάνης.

Το ιστορικό της ημέρας

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, την κεντρική ομιλία έκανε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Κιουλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε το 1982 με το νόμο 1285, την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου, ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Και το έπραξε αυτό σαν έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή πρόσφεραν τη ζωή τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα χρόνια της κατοχής».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κιουλάνης αναφέρθηκε στο νόημα της ενότητας:

«Εάν από την Εθνική Αντίσταση κρατήσουμε το μήνυμα της ενότητας, το οποίο απορρέει και μέσα από την ουσία της, αλλά και μέσα από το νόημα και το σκοπό τής καθιέρωσή της ως επετείου, θα μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Θα κρατήσουμε με τον τρόπο αυτό τη θυσία των αγωνιστών για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη στα ποικίλα, είναι η αλήθεια, πεδία μαχών της καθημερινής μας ζωής.  Αυτήν τη νίκη που οφείλουμε σε εκείνους που θυσιάστηκαν, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές. Εάν απεναντίας, σταθούμε στις λογής-λογής διχαστικές λογικές, θα μείνουμε απλά σε μία στείρα συζήτηση που θα αφορά στο παρελθόν.

Πολύ συχνά και σωστά άλλωστε, η τιμή στους αντιστασιακούς αγώνες του ελληνικού λαού, καθώς και η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της νεότερης ιστορίας μας, συνδέεται με την ανέγερση μνημείων, αδριάντων και τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων. Ωστόσο, (η διατήρηση της εθνικής μνήμης) απαιτεί και κάτι παραπάνω και στο σημείο αυτό αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης».

Επίσης ο κ. Κιουλάνης τόνισε: «Στη Δράμα για παράδειγμα την περίοδο που ο ελληνικός λαός, την άνοιξη του 1941, βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή είχε δύο δρόμους να επιλέξει: να υποταχθεί, και να συμβιβαστεί ή να οργανωθεί και να αντισταθεί. Η επιλογή του δεύτερου, του δύσκολου δηλαδή αλλά και ηρωικού δρόμου, θα έχει πολλά να προσφέρει, στη διατήρηση της εθνικής σε τοπικό επίπεδο μνήμης των μαθητών και μαθητριών του τόπου μας. Αρκεί, βέβαια, η Εθνική Αντίσταση να αναδεικνύεται και να διδάσκεται ως μία συλλογική προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.

Παράλληλα, αυτή η προσέγγιση θα συμβάλλει και στην βιωματική κατανόηση των γεγονότων τής κάθε περιοχής, καθώς είναι βέβαιο πως οι μαθητές και οι μαθήτριες θα νιώσουν με αμεσότητα και συναίσθημα τις θυσίες των αγωνιστών του τόπου τους και θα κατανοήσουν πως η ιστορία δεν είναι μία «νεκρή γνώση» που εγκλωβίζεται στις σελίδες ενός σχολικού εγχειριδίου, αλλά ένα ζωντανό στοιχείο που τους/τις ενώνει με τα μνημεία και τα ίχνη της ιστορίας στην πόλη που ζουν».