Home > νέα > Έως τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων Επιβεβλημένη η ενημέρωση των Δραμινών για τους Δασικούς Χάρτες

Έως τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων Επιβεβλημένη η ενημέρωση των Δραμινών για τους Δασικούς Χάρτες

Ενημερωτική εσπερίδα για τους Δασικούς Χάρτες στη Δράμα

Έως τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί

η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων

Επιβεβλημένη η ενημέρωση των Δραμινών για τους Δασικούς Χάρτες

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Δράμας», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Την εκδήλωση, διοργάνωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αν. Μακεδονίας, με τη Διεύθυνση Δασών Δράμας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και τον Δήμος Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη στην Π.Ε. Δράμας και την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, τα νομικά ζητήματα των Δασικών Χαρτών, καθώς και τις διευκρινήσεις και παρεμβάσεις στη διαδικασία των Δασικών Χαρτών, και τα προβλήματα που εντοπίζονται ανά περιοχή.

Την εκδήλωση, παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι πολίτες και επιστήμονες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Δράμας και για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

 

Το θέμα: «Ανάρτηση του Δασικού χάρτη στην Π.Ε. Δράμας και διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων», ανέπτυξαν οι κυρίες, Σταυρούλα Ηλιάδου Msc Δασολόγος, Τμηματάρχης Δασικών Χαρτογραφήσεων, Διεύθυνση Δασών Δράμας και η Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Δασών Δράμας, μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Α.Μ.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Κωνσταντινίδου, εξήγησε τι είναι οι Δασικοί Χάρτες, καθώς και για τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να υποβάλουν τα πρόδηλα σφάλματα και τις αντιρρήσεις τους.

KONSTANTINIDOY (2)

Ο Δασικός Χάρτης, όπως εξήγησε η κα. Κωνσταντινίδου, είναι θεσμοθετημένος χάρτης, στον οποίο προσδιορίζονται με σαφήνεια τα όρια όπου ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στις 19 Οκτωβρίου 2018, αναρτήθηκε ο Δασικός Χάρτης για το σύνολο του Νομού Δράμας εκτός από τους έξι ΟΤΑ για τους οποίους είχε ήδη αναρτηθεί σε παλαιότερες περιόδους και πάνω σε αυτό τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη στις 14 Φεβρουαρίου 2019, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αντιρρήσεις ή πρόδηλα σφάλματα.

«Σε άλλες χώρες υπάρχουν ήδη καταχωρημένες αυτές οι εκτάσεις, ωστόσο σε ότι αφορά στην Διεύθυνση Δασών Δράμας, αυτό έγινε μέσα σε 14 μήνες και πάντα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε υποβληθεί», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Κωνσταντινίδου.

HLIADOY

Από την πλευρά της η κα. Ηλιάδου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, η οποία έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η διαδικασία των αντιρρήσεων ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο για τους διαμένοντες στο εσωτερικό και τον Μάρτιο για τους διαμένοντες στο εξωτερικό.

«Ως υπηρεσία είχαμε υποβάλλει μια πρόταση για να κάνουμε μόνοι μας την κατάρτιση και μας ανατέθηκε από το Υπουργείο. Το χρονοδιάγραμμα ήταν να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου όπως και έγινε και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους μέσα στον Οκτώβριο φτάσαμε στην ανάρτηση. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τους πολίτες.

Το πρόβλημα της Δράμας είναι οι δασωμένοι αγροί το οποίο είναι γνωστό, όμως είναι ένα θέμα που υπήρχε και πριν και δεν δημιουργήθηκε με τους Δασικούς Χάρτες, ίσως απλώς αναδεικνύεται».

POULIOS

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, μίλησε για την εκδήλωση μέσω της οποίας αναπτύχθηκε το αντικείμενο των Δασικών Χαρτών.

«Είναι ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα είχε καθυστερήσει και επιτέλους μπήκε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσής τους και αυτό είναι απόλυτα θετικό, κυρίως για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τόσο του δημοσίου όσο και των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι έχουν αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες για το Νομό Δράμας θεωρώ ότι οι Δραμινοί πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι σε αυτό. Δεδομένου δε ότι η προθεσμία των ενστάσεων λήγει εντός του Φεβρουαρίου του 2019, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα δικαιώματα που τυχόν έχουν και πρέπει να ασκήσουν σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ιδιοκτησία τους έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση», εξήγησε ο κ. Πούλιος.

Οι τελευταίες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει Κτηματολόγιο ούτε και αναρτημένοι Δασικοί Χάρτες, όπως επεσήμανε ο κ. Πούλιος, είναι η χώρα μας και η Αλβανία, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια έχουν Δασικούς Χάρτες και Κτηματολόγιο. «Επομένως, ο εκσυγχρονισμός της χώρας μας απαιτεί όλα αυτά να ολοκληρωθούν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Πούλιος.

MIXAHLIDHS

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γρηγόριος Μιχαηλίδης, Δικηγόρος Δράμας, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέπτυξε το θέμα: «Νομικά ζητήματα των Δασικών Χαρτών».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο Νομό Δράμας, προκύπτουν διάφορα ζητήματα κυρίως νομικά, τα οποία αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών και κυρίως για το πώς θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του δημοσίου σε σχέση με την ιδιοκτησία τους στα δάση πέρα από τα ιδιωτικά δάση.

«Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να χαρτογραφηθούν όλα τα δάση σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο ως μια σύγχρονη χώρα έχουμε αργήσει πάρα πολύ και αυτό το οποίο το έκανε να καθυστερήσει τόσο πολύ ήταν το γεγονός ότι πολύ αργά η χώρα μας εντάχθηκε στην διαδικασία να αναπτύξει και το Κτηματολόγιο. Το Κτηματολόγιο είναι που δίνει το οριστικό πιστοποιητικό περί ιδιοκτησίας δασών. Σε κάθε περίπτωση, οι δυο αυτοί θεσμοί θα πρέπει να συνδυαστούν έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την καταγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης.