Επανέφερε στη Βουλή ο κ. Κυριαζίδης
το ζήτημα κατασκευής ταμιευτήρα
στο Τέμενος Νέστου στη Δράμα
ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της κατασκευής ταμιευτήρα – Υδροηλεκτρικού Φράγματος στη θέση Τέμενος του ποταμού Νέστου στην Π.Ε. Δράμας, επανέρχεται με ερώτησή του στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Όπως αναφέρει μάλιστα, «πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην άρδευση 40.000 στρεμμάτων και την προστασία από πλημμύρες, ενώ θα ενισχύσει και την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω του υδροηλεκτρικού σταθμού».
Τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης, ότι «η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου είναι επιτακτική λόγω των κλιματικών φαινομένων και των αναγκών της χώρας σε βιώσιμη ενέργεια. Παρά τις υποσχέσεις της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι σήμερα παραμένει στασιμότητα. Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει την υποστήριξη τοπικών φορέων και επιστημονικών ερευνών, οι οποίες επισημαίνουν τη σημασία του για την αγροτική και ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να αναλάβει άμεση δράση για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη και την ευημερία της Δράμας».
Φαινόμενα ξηρασίας και λειψυδρίας
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης, «τόσο τα πρόσφατα φαινόμενα ακραίας ξηρασίας και λειψυδρίας που αντιμετώπισε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής το περασμένο καλοκαίρι, όσο και οι αρρυθμίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η επίτευξη των Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών στόχων από την χώρα μας, καθιστούν την κατασκευή του φράγματος επίκαιρη και επιτακτική ανάγκη».
Επισημαίνει μάλιστα, ότι «ο αρχικός σχεδιασμός και οι συζητήσεις περί κατασκευής του φράγματος στην θέση Τέμενος, εκκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Μπορεί στο ενδιάμεσο η χώρα μας να πέρασε μέσα από τα δύσκολα μνημονιακά έτη, και η ΔΕΗ από την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, όμως σήμερα βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης για την ολοκλήρωση αυτού του έργου πνοής για την Δράμα.
Ενδεικτικό της αύξουσας σημασίας του φράγματος είναι η συμπερίληψη του, με πρωτοβουλία σας, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ως ένα έργο που θα συμβάλει στην περεταίρω αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχετική έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία και επισυνάπτω, τεκμηριώνει ότι η κατασκευή του «θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των αρδευτικών και περιβαλλοντικών αναγκών», συμπληρώνοντας αυτά του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης. Επιπλέον, την κατασκευή του έχει εισηγηθεί και αιτηθεί και το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ήδη από το 2014 στον τότε προκάτοχό σας».
Εν συνεχεία κάνει αναφορά στις ερωτήσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει παλαιότερα και τις απαντήσεις που έχει πάρει, ενώ επισημαίνει επίσης ότι «το βασικότερο και κυριότερο όφελος από την κατασκευή του φράγματος θα είναι, εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία, και η αποτελεσματικότερη και ευρύτερη άρδευση του κάμπου της Δράμας.
Σύμφωνα με μελέτες και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης 40.000 στρεμμάτων. Ομολογουμένως, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και μια από τις πιο επώδυνες εκφάνσεις της είναι η ξηρασία και η λειψυδρία.
Το σύνολο των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας βίωσε τις επιπτώσεις της, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία συνθέτουν την καρδιά της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και συνδέονται άμεσα με όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση της πολιτείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους».
Επισημαίνει ακόμα, ότι «πέραν του αρδευτικού και υδροληπτικού οφέλους από το φράγμα στο Τέμενος, θα υπάρχει όφελος και από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το έργο στο Τέμενος θα μπορεί να παράγει ισχύ 20 – 25 MW.
Ένα μικρό μέρος της ισχύος θα είναι απαραίτητο για να λειτουργεί το αντλιοστάσιο που θα μεταφέρει το νερό προς την πεδιάδα, ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Συνεπώς, εκτός από την τοπική κοινωνία, υπάρχει ευρύτερο όφελος σε εθνικό επίπεδο με την παραγωγή πράσινης, καθαρής και φιλικής προς το περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας.
Η περεταίρω υδροηλεκτρική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας μας ενισχύει την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μείγμα και φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Στόχων του Green Deal».
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Κυριαζίδης θέτει το ερώτημα το οποίο «πρέπει να απαντηθεί: Τί μέλλει γενέσθαι με την περάτωση του έργου;»