Home > Νέα > Επερώτηση για την ανεπαρκή διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Π.Α.Μ.Θ. -Από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Επερώτηση για την ανεπαρκή διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Π.Α.Μ.Θ. -Από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Επερώτηση για την ανεπαρκή διαχείριση

της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Π.Α.Μ.Θ.

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ΠΑΜΘ, καταθέτει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και  Θράκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Ηλιόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην επερώτηση, «η έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της κρίσης από την Περιφερειακή Αρχή. Η ευλογιά αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική κτηνοτροφία, έναν από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας».

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, «μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 43.000 αιγοπρόβατα, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.  Παρόλα αυτά, η έλλειψη επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων στην Περιφέρεια έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου.  Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου, ούτε να υπάρχει συντονισμός με τους αρμόδιους φορείς για την άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων».

Η παράταξη ερωτά την Περιφερειακή Αρχή, «Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων; Υπήρξε συντονισμός με τους αρμόδιους κτηνιατρικούς και αγροτικούς φορείς για την ενημέρωση και υποστήριξη των κτηνοτρόφων; Τι ενέργειες έχουν γίνει για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών; Τι προγραμματίζεται για την ενίσχυση του κτηνιατρικού προσωπικού στην Περιφέρεια ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον; Η παράταξή μας θεωρεί ότι η έλλειψη έγκαιρης δράσης από την Περιφερειακή Αρχή υπονομεύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί ανασφάλεια στους κτηνοτρόφους».