Επίσκεψη στη Δράμα του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ι. Τσιρώνη
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα
Για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού, ίσως αυξηθούν τα ποσά μετά το καλοκαίρι και μετά από τις όποιες μεγάλες πυρκαγιές υπάρξουν!
Συναντήσεις με κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους και δημάρχους
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε χθες Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά στην περιοχή μας. Την είχε επισκεφθεί με την προηγούμενη ιδιότητά του, ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, το 2015.
Ο κ. Τσιρώνης, επισκέφθηκε αρχικά το Κ. Νευροκόπι, όπου ξεναγήθηκε στα Οχυρά Λίσσε, ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσει με αγρότες και κτηνοτρόφους από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα της εφημερίδας).
Ο κ. Τσιρώνης, έφτασε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Δράμας στη μία το μεσημέρι και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην αίθουσα συσκέψεων, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ τέλος συναντήθηκε και συζήτησε για προβλήματα που αφορούν τους Δήμους, με τους δημάρχους του Νομού Δράμας.
Στα προλεγόμενά του ο κ. Πατακάκης, έκανε αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στις κτηνοτροφικές μονάδες την τελευταία περίοδο, όπως με τη δερματίτιδα, τη βρουκέλωση και τα δικαιώματα, τα βοσκοτόπια, τους ΤΟΕΒ, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι η Αυτοδιοίκηση «έχει αρμοδιότητες αλλά δεν έχει πόρους» και ζήτησε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αναφορά έκανε επίσης και στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς «το 60% των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έχουμε πολλές δυνατότητες…», ενώ το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή μας έχει αποδεκατιστεί.
Χαρίζοντας στον κ. Τσιρώνη μια θήκη με 3 μπουκάλια κρασί τοπικών επιχειρήσεων, ο κ. Πατακάκης, τόνισε ότι «η δραμινή γη έχει 4.500 αμπελώνες και πάνω από 3 εκατομμύρια εμφιαλωμένα κρασιά το χρόνο» και εξέφρασε το παράπονο των οινοποιών για το 15% της φορολογίας στα κρασιά, οι οποίοι ζητάνε δικαιώματα για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερα αμπελώνες και οινοποιία.
Στην απάντησή του ο κ. Τσιρώνης, τόνισε ότι το γραφείο του και το τηλέφωνό του είναι πάντα ανοικτό, «μην διστάσετε ποτέ» και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή.
Η συνάντηση με τον πρωτογενή τομέα
Παρόντες στη συνάντηση με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων όπως: ο κ. Κιτσουκάκης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ν. Δράμας, ο κ . Τσέρνιος από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, ο κ. Λειβαδίτης μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Καπαντζάκης, ο διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας κ. Σωτηρέλης, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης με τον αντιπρόεδρο κ. Δαυίδ, ο κτηνοτρόφος κ. Παρλόγλου από το Παρανέστι, ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Δράμας κ. Κανετούνης και άλλοι.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έθεσαν ζητήματα και προβλήματα που τους απασχολούν, όπως αποζημιώσεις, εξισωτική του 2013, 2014 που δεν έχουν πληρωθεί και αυτή του 2015 που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά και υπήρξαν προβλήματα.
Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν και ζητήματα σχετικά με την βρουκέλωση που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται σε σφαγές που μετά την πέμπτη φορά μάλιστα δεν αποζημιώνονται.
Κτηνοτρόφοι επίσης έθεσαν το ζήτημα με τους εργάτες γης και ζήτησαν μείωση των ενσήμων που πληρώνουν στο ΙΚΑ για τους εργάτες, ενώ ζήτησαν ένα ειδικό καθεστώς για πέντε χρόνια, προκειμένου να μπορούν να κάνουν επενδύσεις.
Ιδιαίτερη συζήτηση υπήρξε για το γνωστό ζήτημα της ελληνικής φέτας και πως αυτή ήδη πωλείται σε διάφορα κράτη του κόσμου, με παραπλανητικά ελληνικά στοιχεία ως εικόνα.
Αναφορά έκαναν επίσης κτηνοτρόφοι από την Προσοτσάνη, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης για τα ελεύθερα άλογα στην περιοχή του Μενοικίου, τα οποία πολλές φορές προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και βοσκοτόπους της περιοχής της Προσοτσάνης, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση υπήρξε και για τα προβλήματα που αφορούν τους βοσκοτόπους.
Απαντήσεις του κ. Τσιρώνη
Σταχυολογούμε ορισμένα σημαντικά θέματα από τις απαντήσεις που έδωσε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης:
Αποζημιώσεις από τον παγετό: Σε σύσκεψη που έγινε εκείνες τις ημέρες με τον κ. Κασίμη, αποφασίστηκε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από το de minimis στους κτηνοτρόφους. Είχε μια επιφύλαξη, γιατί δεν θέλει να δώσει όλα τα λεφτά μπροστά, μήπως έχουμε μεγάλες καταστροφές πυρκαγιών το καλοκαίρι. Το ποσό είναι μικρό, αλλά μπορεί να συζητηθεί σε άλλο επίπεδο, όχι τώρα. Μπορούν οι αποζημιώσεις αυτές να αυξηθούν, μετά το καλοκαίρι, μόνο εφόσον συνολικά τη χρονιά δεν έχουμε κάπου αλλού στην Ελλάδα, άλλες καταστροφές ή άλλες θεομηνίες. Εδώ υπάρχει μια εκκρεμότητα.
Για τις εξισωτικές 2013-2014, θα μιλήσει με τον υπουργό κ. Αποστόλου, όπως και για τις ηλεκτρονικές του 2015 και θα συζητήσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξετάσει το θέμα.
Όσον αφορά το ζήτημα της νέας ΚΑΠ, υποσχέθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τους καλέσει σε διάλογο. «Δεν μ’ αρέσει κι εμένα ο τρόπος που λειτουργεί η ΚΑΠ, θέλω να πάμε εκεί έτοιμοι».
Βοσκότοποι
Για τους βοσκοτόπους τόνισε ότι, «η λύση στο πρόβλημα είναι να απεικονιστούν οι βοσκότοποι. Για να απεικονιστούν σοβαρά και να διεκδικήσουμε από την Ε.Ε. να αλλάξει ο ορισμός των βοσκοτόπων, με μια διαφορά: ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες και άρα δεν έχουμε Δασολόγιο και έτσι δεν έχουμε διαχειριστικά», τα οποία αυτή τη στιγμή είναι προς εκπόνηση.
Ο κ. Τσιρώνης, τόνισε ότι, «ως οικολόγος πιστεύω ότι το βουνό προστατεύεται όταν βοσκιέται και όταν ο κόσμος είναι στο βουνό. Όταν το βουνό δεν βοσκιέται, γίνεται λόγκος, ρίχνουν τα αεροπλάνα νερό και δεν σβήνει!» Είπε μάλιστα σ’ αυτό το θέμα είναι με τους κτηνοτρόφους και συμφωνεί μαζί τους, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα αγρών που δασώθηκαν.
Αναφερόμενος στο δάσος, είπε ότι «το δάσος δεν είναι ένα μουσείο που κάθεται εκεί και το κοιτάμε. Είμαι απ’ αυτούς που θέλουν στο δάσος κόσμο. 25.000 ζουν στο Νευροκόπι και πρέπει να ζουν εκεί και να παράγουν. Το βουνό έχει τεράστιο πλούτο. Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι βοσκούσαν», είπε με νόημα.
Τελωνεία και ελληνοποιήσεις
Αναφορικά με το ζήτημα των ελληνοποιήσεων ζώων, είπε ότι επειδή δεν μπορεί κάποιος να βάζει ζώα κρυφά στο μαντρί του και ένα μήνα μετά να τα παρουσιάζει στο σφαγείο για ελληνικά, θα τοποθετηθεί ένα μηχάνημα σκάνερ στα σύνορα, το οποίο θα ανιχνεύει τα λαθραία ζώα. Θα υπάρχει σε όλη τη γραμμή on line και θα φαίνεται πού θα γίνεται η ζημιά των ελληνοποιήσεων. Είπε επίσης, ότι θα πρέπει να πριμοδοτείται το ελληνικό σημαιάκι στο μαγαζί! Γιατί οι περισσότερες ελληνοποιήσεις γίνονται εκεί που υπάρχει γύρος, εστιατόρια, ξενοδοχεία.
Για το ζήτημα της φέτας
Για τη φέτα, έχει παραδεχθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια το παιχνίδι έχει χαθεί και όσον αφορά τον Καναδά, αυτοί που την παράγουν εκεί είναι δικοί μας, ομογενείς και όχι Καναδοί. «Η μάχη που δίνουμε αυτή, είναι να μην αναγράφεται ως ελληνική φέτα το ξένο τυρί». Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν συμφωνεί με την CETA έτσι όπως είναι γραμμένη σήμερα. «Στην πραγματικότητα λέει ότι, αυτές οι εταιρείες που φτιάχνουν φέτα μέχρι σήμερα παραμένουν, απλώς δεν θα μπουν καινούριες. Εκεί όμως που θα δώσουμε τη μάχη, είναι να μην έχει τον Έλληνα βοσκό απ’ έξω, να μην έχει την ετικέτα που αυταπατά».