Home > Πρώτο Θέμα > Επισκέψιμοι πλέον σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Επισκέψιμοι πλέον σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Ορίζονται με πρόσφατο ΦΕΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού

Επισκέψιμοι πλέον σημαντικοί

αρχαιολογικοί χώροι

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Πουλιούδη: Επισκέψιμοι θα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Διονύσου στην Καλή Βρύση, του Ελληνιστικού Τάφου της οδού Τροίας και της Ακρόπολης της Πλατανιάς κατόπιν συνεννόησης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διάταξη υπογράφηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και δημοσιεύθηκε πλέον σε ΦΕΚ στις 26 Οκτωβρίου 2022, σχετικά με την επίσκεψη του κοινού σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους.

Με το ΦΕΚ καθορίζονται οι ώρες επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και Αρχαιολογικά Μουσεία, ακόμα και σε χώρους που δεν μπορούν να παραμένουν μονίμως ανοικτά (όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία). Εφόσον όμως οι χώροι αυτοί διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης, τότε κατόπιν συνεννόησης μπορούν να γίνουν επισκέψιμοι.

Στο νέο χειμερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, Μνημείων και Μουσείων, επιτρέπεται η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται ομάδες πολιτών ή μεμονωμένα άτομα, μόνο κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό φύλαξης.

Το νέο χειμερινό ωράριο ισχύει από 1 Νοεμβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 και θα λειτουργούν τις ώρες 08.00 – 17.00 καθημερινά, ενώ για την Τρίτη από 11.00 – 17.00 τουλάχιστον για τα Αρχαιολογικά Μουσεία, όπως της Δράμας.

Οι νέοι χώροι της Δράμας

Πλέον, στο νέο ΦΕΚ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, εφόσον πλέον από εδώ και πέρα διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης, έχει εντάξει στη διάθεση επισκεψιμότητας και τρεις ακόμα αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν επισκέψιμοι.

Αυτοί οι χώροι είναι: Ο Αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης (Ιερό του Διονύσου), ο Ελληνιστικός Τάφος της Οδού Τροίας και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Πλατανιάς.
Και οι τρεις παραπάνω χώροι, θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι, μόνο κατόπιν συνεννόησης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Με δήλωσή της στον «Πρωινό Τύπο», η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, επισημαίνει ότι «είναι ένα πολύ καλό και σημαντικό μέτρο, καθώς πλέον αναδεικνύονται έτσι όλοι οι χώροι».

«Τώρα που διαθέτουμε πλέον το απαραίτητο προσωπικό, μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μαζί τους και έτσι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται αυτούς τους τρεις αρχαιολογικούς χώρους για να γνωρίζουν από κοντά την ιστορία τους».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «είναι σημαντικό γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγουν στο κοινό ανάλογα με τις απαιτήσεις του κοινού. Γιατί, αν αιτηθεί κάποιο γκρουπ ή κάποιοι πολίτες στο προσωπικό φύλαξης να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος και το προσωπικό μπορεί να είναι σε θέση να κάνει επισκέψιμο τον χώρο».

Ο Τάφος της Οδού Τροίας

Ο Τάφος της Οδού Τροίας αποκαλύφθηκε το 1976 και είναι το πρώτο κατά χώραν μνημείο της Ελληνιστικής εποχής που εντοπίζεται στην πόλη της Δράμας. Έχει είσοδο στα ΝΑ και αποτελείται από δρόμο με κτιστές παρειές, προθάλαμο κτισμένο με πώρινες πλίνθους και θάλαμο λαξευτό στο σκληρό αργιλώδες χώμα. Ο εντοπισμός ενός ελληνιστικού μνημειακού τάφου στην πόλη της Δράμας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί μέχρι και σήμερα τα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ευρήματα από την αρχαία πόλη δεν έχουν σαφείς τοπογραφικές ενδείξεις. Ο τάφος εντάσσεται στην περιοχή λίγο έξω από τον κατοικημένο χώρο της πόλης, την οποία πρέπει να αναζητήσουμε μέσα ή γύρω από τη βυζαντινή οχύρωση.

 

To Ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση

Στην εύφορη κοιλάδα του Αγγίτη ανάμεσα στο Μενοίκιο και το Φαλακρό σε τεχνητό γήλοφο αποκαλύφθηκε το σημαντικό αυτό πυργόσχημο κτίριο του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα. Η πρώτη δοκιμαστική ανασκαφή στο χώρο πραγματοποιήθηκε από αρχαιολόγους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής κατά τη διετία 1921-1922. Η συστηματική ανασκαφή του κτιρίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1991 και 1994 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Πρόκειται για μνημειακό διώροφο κτίσμα με λιθόκτιστους τοίχους στο ισόγειο και με πλινθόκτιστο όροφο. Το κτίριο με την εντυπωσιακή του τοιχοδομία είναι μοναδικό δείγμα μνημειακού οικοδομήματος του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή της Δράμας.

Το κτίριο καταστράφηκε από ισχυρή πυρκαγιά που μπορεί να αποδοθεί σε επιδρομή των Γαλατών μετά την ήττα τους στη μάχη της Λυσιμάχειας το 277 π.Χ. από τον Αντίγονο Γονατά. Ωστόσο, πίθοι, μικρότερα αγγεία και ειδώλια που βρέθηκαν στους χώρους του μαρτυρούν ότι πριν από την πυρκαγιά είχε προηγηθεί καταστροφή και λεηλασία του κτίσματος. Τα νομίσματα χρονολογούν την καταστροφή του στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.

Ο χαρακτήρας του κτιρίου δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Ένα πήλινο σφράγισμα με παράσταση Διονύσου, είναι ίσως ένδειξη παρουσίας δημόσιου αρχείου σε κάποιον από τους χώρους του. Η ανεύρεση ενός κανθάρου με φαλλόσχημη προχοή στο δυτικό δωμάτιο της ανατολικής πτέρυγας, ίσως υποδεικνύει την τέλεση διονυσιακής λατρείας στο δωμάτιο αυτό, στο κέντρο του οποίου εντοπίστηκε εστία-εσχάρα. Η έλλειψη όμως επιγραφών και αναθημάτων σε συνδυασμό με την πυργόσχημη μορφή του οικοδομήματος τοποθετεί τη σύνδεσή του με τον Διόνυσο σε επίπεδο ιδιωτικής λατρείας.

Η Ακρόπολη Πλατανιάς

Σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από το σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα της Πλατανιάς, του Δήμου Νικηφόρου, και συγκεκριμένα επάνω στο λόφο, στη θέση «Καλές» ή «Ακρόπολη» εντοπίστηκε ακρόπολη ελλειψοειδούς κάτοψης, η οποία μαρτυρά κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. (παλαιοχριστιανικά χρόνια). Εκτός από την ακρόπολη οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οχυρωματικά τείχη, είσοδο στα δυτικά του αρχαίου οικισμού, δώματα, μονοπάτια που οδηγούσαν σε κομβικά σημεία και πλήθος σημαντικών αντικειμένων, όπως εργαλεία, όπλα, νομίσματα, αγγεία κ.λ.π.

Μέσα από τα μέχρι σήμερα ευρήματα της ανασκαφής: νομίσματα, όστρακα, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, μεταλλικά εργαλεία, λίθινα, εργαλεία, όπλα, ειδώλιο, οστέινα εργαλεία, γυάλινα αγγεία, προκύπτει κατοίκηση προϊστορικής εποχής, Θρακών, Ρωμαίων καθώς και βυζαντινής εποχής. Η ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς άρχισε το φθινόπωρο του 2009 και διήρκεσε τρεις μήνες.
Υπάρχουν κι άλλες ακροπόλεις στην περιοχή, όπου τα ευρήματα τους φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.