Επιστολές αναγνωστών
Οι ανάγκες του γηπέδου
της Δόξας για αναβάθμιση
και συντήρηση
Ο Γ.Σ Δόξα Δράμας από την αρχή αποδέχτηκε την διεξαγωγή για ακόμη μία χρονιά του τελικού της ΕΠΣ.Δράμας καθώς και του Super Cup στην ιστορική του έδρα. H A.E Καλαμπακίου και η Δόξα Βώλακα φιλοξενήθηκαν με τιμή στις εγκαταστάσεις του Γ.Σ Δόξα Δράμας. Το γήπεδο της Δόξας φιλοξενεί εδώ και αρκετά χρόνια τους τελικούς αγώνες του κυπέλλου της ΕΠΣ Δράμας καθώς και τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων, ως το μοναδικό γήπεδο που φέρει άδεια για τέλεση μεγάλων αγώνων στον νομό. Ωστόσο η έδρα της θρυλικής μας ομάδας προκειμένου να συνεχίσει να παίζει τον βοηθητικό της ρόλο στο Δραμινό ποδόσφαιρο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι αξίζει περισσότερης προσοχής από την πολιτεία, τους τοπικούς φορείς και τους ιδιώτες. Με την ευκαιρία λοιπόν της φιλοξενίας του τελικού της ΕΠΣ Δράμας είναι ώρα να παρουσιαστούν τα αναγκαία έργα για την συντήρηση και αναβάθμιση του γηπέδου της Δόξας.
Ιστορικό
Το γήπεδο της Δόξας είναι από τα λίγα ιδιωτικά γήπεδα της χώρας. Το γήπεδο κατασκευάστηκε κατά φάσεις. Οι δυτικές κερκίδες Α,Β,Γ κατασκευάστηκαν το 1953. Τις περισσότερες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης τις αναλάμβαναν διαχρονικά επιφανείς Δραμινοί, τα μέλη και οι φίλαθλοι του συλλόγου. Οι τελευταίες εργασίες αναβάθμισης του γηπέδου έγιναν το 2011-2012 με την κατασκευή των πυλώνων φωτισμού, της κερκίδας ΣΤ και των έργων κάτω από την κερκίδα Ε.
Φάκελος Στεγάστρου Κερκίδων Α,Β,Γ
Με ενέργειες του απελθόντα προέδρου της ΠΑΕ Δόξα Δράμας κ. Μπύρου μελετήθηκε η κατασκευή του στεγάστρου για τις κερκίδες Α,Β,Γ του γηπέδου της Δόξας. Η κατασκευή του στεγάστρου κρίνεται επιβεβλημένη για την προφύλαξη των φιλάθλων από τα φυσικά φαινόμενα καθώς και για την προφύλαξη των σκυροδεμάτων, των υφιστάμενων κερκίδων από την διαβρωτική δράση περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης είναι επιβεβλημένη η κατασκευή στεγάστρου για να μπορεί να αγωνιστεί η ομάδα της Δόξας Δράμας στην Α’ κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην έδρα της.
Η μελέτη του στεγάστρου από αρχιτεκτονικής άποψης κρίνεται ως εμβληματική. Η άδεια έχει αριθμό 2 και εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Η άδεια αυτή λήγει τον Ιανουάριο του 2023. Το μήκος του στεγάστρου είναι 90,00 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 20,75 μέτρα. Το ύψος του στεγάστρου είναι 15,80μ. Η μελέτη του στεγάστρου έγινε σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Ευρωκωδίκων. Η κατασκευή του στεγάστρου θα γίνει από μεταλλικό σκελετό από χάλυβα υψηλής αντοχής με επιστέγαση από αυλακωτή λαμαρίνα τραπεζοειδούς διατομής που θα έχει βαμμένο τον μαυραετό στα χρώματα της ομάδας. Για την θεμελίωση του στεγάστρου θα κατασκευαστούν φρεατοπάσσαλοι βάθους 12.0μ. Επί του στεγάστρου δύναται να τοποθετηθούν φωτοβολταικά πάνελ για την ενεργειακή αυτονομία του γηπέδου. Η κατασκευή του στεγάστρου έχει προϋπολογισμό 1.199.001,13 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ σύμφωνα με τα τιμολόγια δημοσίων έργων.
Όπως γράφτηκε παραπάνω η άδεια της εγκεκριμένης μελέτης από τον Δήμο λήγει στις αρχές του 2023. Για την κατασκευή του στεγάστρου ο Γ.Σ Δόξα Δράμας απευθύνθηκε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και παρέδωσε πλήρη φάκελο στην περιφερειακή ενότητα Δράμας. Ο Γ.Σ Δόξα Δράμας απευθύνθηκε στην περιφέρεια για την χρηματοδότηση καθώς ήταν σε γνώση του αντίστοιχες περιπτώσεις όπου ερασιτεχνικά σωματεία εκτέλεσαν έργα χρηματοδοτούμενα από τις περιφέρειες τους, μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Αναφέρονται τα σχετικά παραδείγματα της κατασκευής μίας κερκίδας στο γήπεδο της Νίκης Βόλου «Παντελής Μαγουλάς» καθώς και της αναβάθμισης της υπάρχουσας στεγασμένης κερκίδας, τα έργα αναβάθμισης του γηπέδου του Παναιτωλικού, της κατασκευής των έργων στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, της κατασκευής του νέου προπονητικού κέντρου των Τρικάλων με χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, από τις αντίστοιχες περιφέρειες.
Η αποδοχή των τοπικών αντι-περιφερειαρχών ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική και οι τοπικοί παράγοντες δεν αρνήθηκαν καμία βοήθεια για την εκτέλεση του μεγαλόπνοου σχεδίου του Γ.Σ Δόξας Δράμας. Ο φάκελος διαβιβάστηκε και ελέγχεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ωστόσο μετά τον αρχικό ενθουσιασμό υπήρξε ένα πάγωμα των εξελίξεων καθώς δεν υπήρξαν απαντήσεις από την πλευρά της κεντρικής περιφέρειας. Ο Γ.Σ Δόξα Δράμας περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις καθώς ο χρόνος περνάει προς την λήξη της άδειας δόμησης. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν υπάρχει πρόθεση από την περιφέρεια ΑΜΘ να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο, αν έχει εντάξει το εμβληματικό έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή αν το έργο θα καταλήξει στις γνωστές Ελληνικές καλένδες.
Χρωματική απεικόνιση (άσπρο μαύρο, χρώματα ομάδας)
3-D εικόνα στεγάστρου και γηπέδου Βόρειο-Ανατολική όψη
3-D εικόνα στεγάστρου και γηπέδου Νότιο-Ανατολική όψη
Φάκελος Στεγανοποιήσεων
Οι δυτικές κερκίδες Α,Β,Γ του γηπέδου της Δόξας κατασκευάστηκαν το 1953, για εκείνη την εποχή η κατασκευή τους ήταν πρωτοποριακή. Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και οι ανάγκες συντήρησης και στεγανοποίησης τους γίνονται πλέον απαιτητικές καθώς με τις παρούσες συνθήκες δεν επιτυγχάνεται η πλήρης αδιαβροχοποίηση των εγκαταστάσεων που στεγάζουν οι εν-λόγω κερκίδες. Παράλληλα η νεότερη ανατολική κερκίδα Ε, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της παρουσίαζε ζητήματα στεγανοποιήσεων. Ο χώρος κάτω από την κερκίδα Ε προορίζονταν για την αίθουσα τύπου και το γραφείο ιατρού τα οποία μάλιστα με την βοήθεια του ευεργέτη επιχειρηματία κ. Αποστολίδη είχαν το κατασκευαστεί το 2012. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις όμως έμειναν ημιτελείς με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η εικόνα των κόκκινων ημιτελών αντιδιαβρωτικών αναστολέων στις ακμές των κερκίδων.
Δυτικές κερκίδες Α,Β,Γ όπως είναι σήμερα.
Ανατολική κερκίδα Ε όπως είναι σήμερα.
Οι δύο τελευταίες διοικήσεις του Γ.Σ Δόξα Δράμας ενεργοποιήθηκαν στην κατεύθυνση των στεγανοποιήσεων και αποκατάστασης των παλαιών σκυροδεμάτων. Η προσπάθεια να ενταχθεί το έργο των στεγανοποιήσεων σε κάποια χρηματοδότηση του Δήμου Δράμας απέτυχε καθώς το γήπεδο δεν ανήκει στον Δήμο-απαιτείται παραχώρηση του γηπέδου στον Δήμο- και ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τα έργα στεγανοποίησης. Το ποσό των επεμβάσεων αυτών ανέρχεται στις 250.000 Ευρώ μόνο για τις κερκίδες Α και Ε. Παρακάτω, φαίνεται η τομή των προτεινόμενων εργασιών όπως προέκυψε από την μελέτη εφαρμογής διεθνούς οίκου στεγανοποιήσεων.
Τομή στεγανοποίησης κερκίδας
Για το έργο των στεγανοποιήσεων και αποκαταστάσεων ο Γ.Σ Δόξα Δράμας εκπόνησε μελέτη μαζί με μελέτη εφαρμογής με δικές του ενέργειες. Το έργο περιλαμβάνει απομάκρυνση του σαθρού μανδύα σκυροδέματος την προστασία των οπλισμών των κερκίδων , την αποκατάσταση των τοπικών βλαβών , την εφαρμογή υγρής ελαστικής μεμβράνης στεγανοποίησης και την εφαρμογή στρώσης επιφανειακής προστασίας UV. Το έργο των στεγανοποιήσεων είναι ουσίας καθώς οποιαδήποτε εργασία στους χώρους κάτω από τις κερκίδες στα πλαίσια της αδειοδότησης, θα ήταν ανώφελη χωρίς την πρότερη στεγάνωση της εκτεθειμένης επιφάνειας.
Φάκελος Αδειοδότησης Γηπέδου
Στις 24-9-2019 η επιτροπή ελέγχου καταλληλόλητας αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εξέδωσε την έκθεση ελέγχου για το γήπεδο της Δόξας. Το γήπεδο προκειμένου να αδειοδοτηθεί για την διενέργεια αγώνων πρέπει να αναβαθμιστεί με την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, την κατάλληλη περίφραξη του αγωνιστικού χώρου με κατασκευή κιγκλιδώματος, την υπερύψωση των διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων των κερκίδων, την κατασκευή τουαλετών, προσβάσεων για τα άτομα ΑΜΕΑ, την κατασκευή τουαλετών ΑΜΕΑ, την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων ,τουρνικέ κλπ κλπ.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μεταξύ στελεχών του Γ.Σ Δόξα Δράμας, της Περιφέρειας και των εκπροσώπων του επιχειρηματία κ. Αποστολίδη για τον προγραμματισμό της εκτέλεσης των εν-λόγω έργων. Το έργο βρίσκεται σε μελετητικό στάδιο από έγκυρο τεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Επίλογος
Τέλος, σε μελετητικό στάδιο βρίσκεται και η ανατολική κερκίδα Ζ με την οποία θα ολοκληρωθεί το γήπεδο και θα γίνει ένα από τα πιο όμορφα της Ελλάδας από ημιτελές που είναι σήμερα.
Για όλα αυτά τα εγχειρήματα ο Γ.Σ Δόξα Δράμας έχει όπως είναι προφανές, την διάθεση να συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις. Η αθλητική σπουδαιότητα του γηπέδου είναι μεγάλη για τον Νομό, που στερείται εναλλακτικών αθλητικών υποδομών. Ωστόσο τα ζητήματα της χρηματοδότησης απαιτούν ενέργειες πέρα και πάνω από αυτόν καθώς έχει οικονομική αδυναμία αυτοχρηματοδότησης των έργων του γηπέδου, γι’ αυτό στρέφεται στις αρχές, στους απλούς και στους επιφανείς Δραμινούς προς βοήθεια.
Με τιμή
Βασίλειος Σούλης
Μέλος Δ.Σ Δόξα Δράμας
ΔΡ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ