Home > νέα > Επιστολή Κτηνοτρόφων Α.Μ.Θ. στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Να στηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφία με άμεσα οικονομικά μέτρα

Επιστολή Κτηνοτρόφων Α.Μ.Θ. στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Να στηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφία με άμεσα οικονομικά μέτρα

Επιστολή Κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας – Θράκης στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Να στηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφία

με άμεσα οικονομικά μέτρα

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στην επιστολή τους, αναφέρονται στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κτηνοτροφικό τομέα κατά τις ημέρες της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού, και διαμηνύουν την αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας με άμεσα οικονομικά μέτρα.

Στα μέτρα που ζητούν μεταξύ άλλων, είναι να υπάρξει ενίσχυση όσων αιγοπροβατοτρόφων, μετά την 1η Μαρτίου, έχουν πουλήσει ή θα πουλήσουν αμνοερίφια κάτω των 3,5 ευρώ/κιλό ζων βάρος,  ή 6 ευρώ/κιλό σφαγμένα, με πληρωμή της διαφοράς από την τιμή πώλησης του προϊόντος, με το παραπάνω όριο.

Επίσης, ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, για την αγορά ζωοτροφών.

Ενίσχυσης μέσω de minimis για τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα του 2019, όπως σας είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 6/12/2019.

Ενίσχυση για την αύξηση και διατήρηση, νέων θηλυκών αναπαραγωγής, σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, για να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας και η εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, αλλά και στο δευτερογενή τομέα της παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζητούν επίσης την ενεργοποίησης της κάρτας αγρότη από τις τράπεζες, που ήδη έχει καθυστερήσει, με το ΟΣΔΕ του 2019 άμεσα και την όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωϊκής παραγωγής του 2019.

Όπως τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, η επιστολή αυτή δεν είχε κοινοποιηθεί σε κανέναν άλλον εκτός του ίδιου του υπουργού, «για να μην επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά, από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.

Αντιθέτως κάποιοι συνάδελφοι, επικεφαλείς κτηνοτροφικών συλλογικών φορέων, πρωτοστάτησαν στην επιβάρυνση αυτού του κακού κλίματος με ανακοινώσεις , ενώ συνήθως είναι μουγκοί. Διατυμπανίζοντας τις πολύ χαμηλές τιμές και εκλιπαρώντας για το επίδομα των 800 ευρώ, όταν οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες την περίοδο αυτή στους κτηνοτρόφους που πουλούν τα αμνοερίφιά τους. Οι ανακοινώσεις αυτές ήταν βούτυρο στο ψωμί μεσαζόντων και εμπόρων και έφεραν σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους».

Όπως αναφέρονται με ανακοίνωσή του οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για όσους πωλούν μετά από την 1η Μαρτίου, καθώς όσοι είχαν πουλήσει πριν από αυτή την ημερομηνία, είχαν πληρωθεί με περισσότερο αυξημένες τιμές. Αναφέρουν σχετικά στην ανακοίνωσή τους: «Φυσικά όταν έχεις πουλήσει την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχετικά πολύ καλή τιμή, γιατί να μην επωφεληθείς έστω και 800€, όπως οι άνθρωποι που είναι σε υποχρεωτική αργία. Διαβάσαμε για αίτημα διπλασιασμού της συνδεδεμένης για το γάλα, λόγω των χαμηλών τιμών των αμνοεριφίων, όταν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν πωλούν γάλα γιατί είναι σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, εκτός γραμμής συλλογής  γάλακτος των εταιρειών ή γιατί δεν συμφέρει να αρμέγουν τα ζώα τους, επειδή η τιμή που τους δίνεται είναι εξευτελιστικά χαμηλή. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν συνδεδεμένη για το γάλα και εισόδημα τους είναι η πώληση των αμνοεριφίων».

«Να βγούμε από το τέλμα…»

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ τονίζουν: «Βιώνουμε τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία. Προτείνουμε μέτρα στήριξης, μέσω της επιστολής μας, για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και καλό είναι ο Υπουργός κ. Βορίδης να τα υιοθετήσει για να αρχίσει να βγαίνει από το τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία κυρίως χρόνια ο κλάδος.

Αυτή τη στιγμή όμως, όσοι πλήττονται, πρέπει να στηριχτούν άμεσα και στοχευμένα, όπως και όποιος πληγεί στο μέλλον. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αργά ή γρήγορα θα λήξουν, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία θα φανούν κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι η σειρά του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει τους πληττόμενους κτηνοτρόφους, με βάση τα τιμολόγια πώλησης, αλλά και αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ελπίζουμε ο Υπουργός να σταθεί στο ύψος της περίστασης και η αποζημίωση να είναι τελικά στοχευμένη και δίκαιη. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και κυρίως από το αποτέλεσμά τους. Επισημαίνουμε επίσης την πλήρη απογοήτευση των βοοτρόφων, για τη μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα βοοειδή πριν το Πάσχα».