Επιστολή βουλευτού Δ. Κυριαζίδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Να επανέλθουν οι παρελάσεις
της 1ης Ιουλίου για τα «Ελευθέρια»
ΠΡΟΤΑΣΗ να επανέλθουν οι παρελάσεις της 1ης Ιουλίου για την απελευθέρωση της Δράμας, κάνει ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στο δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο κ. Κυριαζίδης κάνει αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής πριν την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το 1913, ενώ αναφέρεται διεξοδικά και στις βουλγαρικές κατοχές που έζησε η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, «ύστερα από 5,5 αιώνες φρικτής σκλαβιάς και μαύρης δουλειάς στον οθωμανικό ζυγό και τους 8 μήνες της Α΄ βουλγαρικής δεινής κατοχής», ήρθαν τα «θλιβερά γεγονότα και το Ολοκαύτωμα του Δοξάτου, την ύστατη ημέρα της αποχώρησης του τελευταίου κατακτητή, των βουλγαρικών στρατευμάτων, ενώ η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της σώθηκε χάρη στη συνετή στάση του αοίδιμου ιεράρχη της Αγαθάγγελου και έτσι δεν θρήνησε και άλλα θύματα από το άσβεστο μίσος και το μένος των υποχωρούντων προαιώνιων εχθρών του Έθνους. Έτσι την 1η Ιουλίου 1913 υποδέχτηκε τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό και καμάρωνε τη «Γαλάζια περιστέρα» να κυματίζει περήφανα στον τόπο της».
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου, ο κ. Κυριαζίδης σημειώνει ότι, «τα τελευταία χρόνια, η κορυφαία αυτή εκδήλωση έχει υποβαθμιστεί και με λύπη διαπιστώνω ότι και στην παρούσα χρονιά στο πρόγραμμα που μου και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται η πραγματοποίηση παρέλασης!»
Έτσι, με την επιστολή του αυτή ο κ. Κυριαζίδη, ζητάει από το Δημοτική Συμβούλιο Δράμας, να προβεί στην τροποποίηση του προγράμματος των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Δράμας «και να προχωρήσετε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει στην περίλαμπρη αυτή ημέρα για τον τόπο μας και για όλη τη Μακεδονία, στην πραγματοποίηση της παρέλασης την 1η Ιουλίου 2018, ώστε να δοθεί η ευχέρεια σε όλους – στο Λαό, στους μαθητές, στους πολίτες, στους συλλόγους, στα στρατευμένα παιδιά μας- να εκφράσουν τη χαρά τους συμμετέχοντας και αποτίνοντας τη δέουσα τιμή στους προγόνους μας για στις ανυπέρβλητές θυσίες που αυτοί υπέστησαν και να χαιρόμαστε εμείς σήμερα και στο διηνεκές τους καρπούς του δέντρου της Ελευθερίας που πότισαν με το τίμιο αίμα τους».
Κλείνοντας, τονίζει ιδιαίτερα ότι, «η υποβάθμιση των ιστορικών στιγμών οδηγεί στη λήθη τους», και «όποιος ξεχνά την ιστορία του θα την ξαναζήσει. Όποιος την ξεχνά χάνεται, δακρύζει». Ενώ αντίθετα, «όποιος θυμάται, ξαναγεννιέται και δε ραγίζει. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, όπου αμετροεπείς πολιτικές και κίβδηλες συνθήκες υποσκάπτουν τα θεμέλια του Έθνους».