Home > Πρώτο Θέμα > Επιστροφή της λαϊκής αγοράς Δράμας στον φυσικό της χώρο στην οδό της 19ης Μαΐου ►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

Επιστροφή της λαϊκής αγοράς Δράμας στον φυσικό της χώρο στην οδό της 19ης Μαΐου ►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

Από 2 Ιανουαρίου πλέον οι νεότερες εξελίξεις

Επιστροφή της λαϊκής αγοράς

Δράμας στον φυσικό της χώρο

στην οδό της 19ης Μαΐου

►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος

«Θα προηγηθεί ανάπλαση των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος στην περιοχή»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ και πού βρίσκεται σήμερα το γνωστό ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς στην οδό Χελμού στην περιοχή της ανάπλασης; Αυτό μπορεί να είναι το ερώτημα ενός συμπολίτη μας και η απάντηση μπορεί να είναι πολύ απλή: πουθενά!

Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 και στη συνέχεια, είχαν φέρει την αναγκαιότητα διαχωρισμού της λαϊκής αγοράς της Δράμας σε δύο σημεία. Οι διατάξεις που είχαν υπάρξει τότε, όριζαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των εκθετών. Έτσι, η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να μεταφέρει τους μικροπωλητές με τα βιομηχανικά στην περιοχή της οδού Χελμού και να αφήσει τους παραγωγούς φρέσκων αγροτικών προϊόντων στην οδό 19ης Μαΐου.

Αν και σήμερα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν ισχύουν, εν τούτοις η λαϊκή αγορά της Δράμας παραμένει διαιρεμένη.

Η δημοτική αρχή Μαμσάκου είχε ξεκινήσει μια διαβούλευση για την πλήρη μεταφορά της λαϊκής στην περιοχή της ανάπλασης, γύρω από το άγαλμα της «Νίκης» και προς τα πάνω. Έγιναν διάφορες διαδικασίες, έγιναν σχέδια, πέρασε μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ όλα αυτά η διαδικασία δεν προχώρησε.

Πληροφορίες της εφημερίδας λένε ότι οι διαδικασίες σταμάτησαν και δεν προχώρησαν. Και έτσι, σήμερα, έχουμε μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών και εμπόρους αγροτικών προϊόντων και άλλων τροφίμων στην περιοχή της ανάπλασης, και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον παλιό χώρο της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της 19ης Μαΐου.

Η αλήθεια είναι ότι, ο χώρος της παλιάς λαϊκής έχει μαραζώσει, όλοι οι εκθέτες μικροπωλητές και παραγωγοί παραμένουν δυσαρεστημένοι και δεν κινείται τίποτα απολύτως και προς καμιά κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία και τον ορυμαγδό των εξελίξεων για τη λαϊκή, μετά από σχετικές καταγγελίες, έκλεισε και η λαϊκή αγορά παραγωγών που διεξάγονταν το Σάββατο στο χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες και επαφές έγιναν, αυτή παραμένει κλειστή.

Παπαδόπουλος: Η λαϊκή θα επανέλθει στο φυσικό της χώρο

Ουσιαστικά, ο χρόνος κλείνει, το 2023 φεύγει και μαζί του αποχωρεί και η δημοτική αρχή Μαμσάκου, η οποία δεν μπόρεσε τελικά να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την πόλη της Δράμας.

Αντιξοότητες, έντονες διαμαρτυρίες, φασαρίες, καυγάδες, τελικά οδήγησαν μόνο στη διαίρεση της λαϊκής αγοράς με τους εκθέτες από κάθε πλευρά να διαμαρτύρονται, αλλά και τους συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Τι πρόκειται όμως να γίνει από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου;

«Η λαϊκή αγορά θα πρέπει να επανέλθει στο φυσικό της χώρο», δηλώνει με ιδιαίτερη έμφαση μιλώντας στον «Π.Τ.» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» για το ποια είναι τα σχέδιά του για τη λαϊκή αγορά της πόλης και πώς θα κινηθεί σ’ αυτό το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος είναι ξεκάθαρος ότι, στόχος του είναι η λαϊκή να επανέλθει στην 19ης Μαΐου, «στον φυσικό και ιστορικό της χώρο» όπως επισημαίνει και τονίζει ότι «από 2 Ιανουαρίου ξεκινάμε δουλειά» γι’ αυτό το ζήτημα.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «από τη νέα χρονιά ξεκινάμε με επιμετρήσεις και τοπογραφικά στην παλιά περιοχή της 19ης Μαΐου. Θα μετρήσουμε τον χώρο και θα μπούμε σε μια διαδικασία να τον αναπλάσουμε ώστε να μπορεί να γυρίσει ξανά η λαϊκή αγορά. Αυτή είναι η δική μας η σκέψη και ήδη πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε».

Ερωτώμενος για το πώς ακριβώς σκέπτεται αυτή την ανάπλαση, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «θα γίνουν καινούρια πεζοδρόμια, νέες διατομές πεζοδρομίων, νέα χάραξη στο οδόστρωμα, ώστε να μπορεί να δεχτεί τους εκθέτες μικροπωλητές, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι. Δεν μπορεί ο καθένας να βάζει όπως θέλει τον πάγκο του γιατί έτσι τον βολεύει και από πίσω το στεγασμένο μαγαζί να κλείνει. Θα μπουν όλοι  απόλυτα στα μέτρα που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, θα μπουν εκ νέου τα πεζοδρόμια όπως πρέπει για να υπάρχει και προσβασιμότητα στα μαγαζιά χωρίς την κωλυσιεργία στο να πάω σε ένα κατάστημα από άλλο σημείο».

Σημειώνει μάλιστα εδώ, ότι, «δεν θα πάει να στηθεί η λαϊκή εκεί στην παλιά της θέση με την υφιστάμενη κατάσταση».

Η ιστορικότητα του χώρου και η λειτουργία του

Ερωτώμενος για ποιο λόγο να μην δημιουργηθούν υποδομές στην οδό Χελμού στην ανάπλαση και να μην μεταφερθεί εκεί τελικά η λαϊκή, αλλά να επιστρέψει στον παλιό της χώρο, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά: «Το έχω δηλώσει και προεκλογικά αυτό και θα το τηρήσουμε. Είπαμε και τοποθετηθήκαμε ότι, η λαϊκή πρέπει να επανέλθει στο φυσικό της χώρο, εκεί που ιστορικά έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Έχει να κάνει με μια ιστορικότητα, με μια λειτουργικότητα και με έναν παράγοντα πολύ σημαντικό: την οικονομική άνθηση στην περιοχή, η οποία φεύγοντας η λαϊκή από εκεί, έφερε τον μαρασμό και έχουν εγκαταλειφθεί τα μαγαζιά και η αγορά».

Τονίζει μάλιστα εδώ ότι, «δεν υπάρχει καμιά λαϊκή αγορά εκτός αστικού κέντρου. Όλες οι λαϊκές αναπτύσσονται εντός του αστικού κέντρου. Άρα, δεν μπορεί κάποιος σήμερα να ψωνίσει τα λαχανικά του σε ένα σημείο και μετά να πηγαίνει σε άλλο σημείο για να ψωνίσει άλλα είδη. Ο πάγκος όπου κι αν στηθεί, θα πρέπει να περάσει όλος ο κόσμος από εκεί. Αυτή τη διάσπαση εμείς θα την σταματήσουμε. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα υπάρξει από 2 Ιανουαρίου πλέον».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει και πάλι, ότι, «χωρίς ανάπλαση στην περιοχή της 19ης Μαΐου, η λαϊκή δεν θα ξαναγυρίσει στον φυσικό της χώρο».