Home > Νέα > Επίτιμος δημότης Δράμας ανακηρύχτηκε ο Τάσος Χατζηαναστασίου

Επίτιμος δημότης Δράμας ανακηρύχτηκε ο Τάσος Χατζηαναστασίου

 

 

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Επίτιμος δημότης Δράμας ανακηρύχτηκε ο Τάσος Χατζηαναστασίου

 

Ο κ. Πασχαλίδης με τον κ. Χατζηαναστασίου. Οι δύο συνέγραψαν το βιβλίο: «Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος –
Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;»

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ του επίτιμου δημότη του Δήμου Δράμας, έλαβε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο Κύπριος φιλόλογος, κ. Τάσος Χατζηαναστασίου.  Ο λόγος που ο κ. Χατζηαναστασίου ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Δράμας, είναι ότι συνέγραψε μαζί με τον Δραμινό εκπαιδευτικό, ιστορικό και συγγραφέα κ. Δημήτρη Πασχαλίδη, τη μονογραφία: «Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;»

Το βιβλίο εκδόθηκε από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ το 2004 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Μαζί με τον τότε πρόεδρο Χωριστής και τον νυν δήμαρχο κ. Μαμσάκο, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η Κοινότητα Χωριστής ανακηρύχτηκε Μαρτυρική Κωμόπολη το 2005.

Η πρόταση για ανακήρυξη του κ. Χατζηαναστασίου έγινε αρχικά από τον πρώην δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη, ο οποίος όπως παραδέχθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπρεπε να τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη κατά τη δική του θητεία στο Δήμο Δράμας, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε συγγνώμη για την αργοπορία της ανακήρυξής του.

Κατά την εκδήλωση για την ανακήρυξη επίτιμου δημότη του κ. Χατζηαναστασίου, παρόντες μεταξύ άλλων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Δράμας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Λιθηρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Θ. Μαργαρίτης, ο συγγραφέας κ. Δ. Πασχαλίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Κ. Δαδούδης και άλλοι.

Να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας κ.κ. Μλεκάνης, Παπαεμμανουήλ και Καλφόπουλος που ήταν παρόντες (απουσίαζαν οι κ.κ. Ηλιόπουλος και Στεφανίδης), καλωσόρισαν τον κ. Χατζηαναστασίου, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν και συμφώνησαν όλοι στην ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη. Να σημειώσουμε ότι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

epitimos dimotis 1

Από αριστερά: Ο κ. Δ. Πασχαλίδης, ο κ. Θ. Μαργαρίτης, ο κ. Τ. Χατζηαναστασίου, ο κ. Χρ. Μαμσάκος, ο κ. Κ. Μπαϊρακτάρης.

Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης, μίλησαν ιδιαίτερα για το έργο του, ο πρώην δήμαρχος κ. Θ. Μαργαρίτης και ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας κ. Δ. Πασχαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στο πώς έγινε η γνωριμία του με τον κ. Χατζηαναστασίου και πώς ολοκληρώθηκε η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ειδικό χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Δράμα είναι μια γνωστή περιοχή για την ιδιαίτερη ιστορία της. Μια ιστορία που στις πολλές σελίδες της, υπάρχει διάχυτη η αυτοθυσία των κατοίκων για ελευθερία και δικαιοσύνη, που ο αγώνας των προγόνων μας ήταν αγώνας ψυχής, ιδανικών και συνέχειας αυτού του λαού. Κι εμείς μόνο με θαυμασμό και κατάνυξη μπορούμε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο τους.»

Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος και ο ίδιος ο κ. Χατζηαναστασίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα: «Τώρα έχω το βάρος μιας ευθύνης, να συνεχίσω να παράγω επιστημονικό έργο για τη Δράμα. Πιστέψτε με ότι, θεωρώ ότι η τιμή αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, διότι δεν κατέχω κάποιον ακαδημαϊκό τίτλο και επομένως το κύρος που προέρχεται απ’ αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι, δικαιολογεί εύλογα μια τιμή. Ίσα-ίσα, είναι ακόμα μεγαλύτερη η τιμή, διότι παραμένω μάλλον ένας άσημος εργάτης της επιστήμης και επειδή στη Δράμα χρωστάω πάρα πολλά στην επιστημονική μου πορεία. Το Συνέδριο της Δράμας το 1994, είναι το πρώτο στο οποίο δοκίμασα τις επιστημονικές μου γνώσεις, έκανα την πρώτη του επιστημονική ανακοίνωση».

 

Προτάσεις από τον Θ. Μαργαρίτη

Ενδιαφέρουσες προτάσεις απηύθυνε προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης, τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο:

Α) να ανακατασκευασθεί πλήρως το μνημείο σφαγιασθέντων Δραμινών υπό των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με σχετική αξιοπρεπή διαμόρφωση του χώρου, δια συνολικής αισθητικής παρέμβασης στην πλατεία του μνημείου,

Β) να τοποθετηθούν μαρμάρινες πλάκες όπου θα αναγράφονται όλα τα ονόματα των δολοφονηθέντων, αφού τα περισσότερα είναι πλέον επισήμως γνωστά σύμφωνα με την ιστορική έρευνα ετών του εκπαιδευτικού, ιστορικού και συγγραφέα, κ. Δημήτρη Πασχαλίδη,

Γ) να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Μουσείο μαρτυρικότητας και μνήμης των σφαγών της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, στις τρείς βουλγαρικές κατοχές, όπως έγινε σε όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας,

Δ) να γίνει νέο λογότυπο του Δήμου Δράμας και περιμετρικά του εμβλήματος να αναγράφεται «Δήμος μαρτυρικής πόλεως Δράμας» κατά τα πρότυπα των ηρωικών – μαρτυρικών πόλεων της χώρας. Σε όλα τα διαφημιστικά έντυπα, να προτάσσεται και να προβάλλεται η μαρτυρικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού μας (Δοξάτο κλπ).

Ε) Ένα από τα κεντρικά πάρκα της πόλης να χαρακτηρισθεί, ως «πάρκο ηρώων και μαρτύρων» και σταδιακά να τοποθετούνται μαρμάρινες προτομές των αδίκως σφαγιασθέντων Δραμινών και όσων αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της Δράμας.

 

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου

 

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1998 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: “Ένοπλες ομάδες αντίστασης κατά της βουλγαρικής Κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Δυτ. Θράκης, 1941-1944”, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε το 2003 με τίτλο: “Αντάρτες και Καπετάνιοι, Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944″ ενώ, ειδικά για τα γεγονότα της Δράμας, έχει συγγράψει μαζί με τον Δ. Πασχαλίδη, τη μονογραφία: ‘Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;” που το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Άλλα έργα του: “Το Ηφαίστειο του Αίμου, τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο” (1992), “Το άλλο σχολείο, πρόταση για μια παιδεία χωρίς αποκλεισμούς από την εμπειρία διδασκαλίας στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση” (2001), “Το σύμπλεγμα της ήττας, Κύπρος και Μεταπολίτευση” (2004) και “Το σχολείο είναι γυρισμένο ανάποδα”. Η γλωσσική διδασκαλία στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα κείμενα των μαθητών της (2011). Επίσης, έχει μεταφράσει από τα ισπανικά την ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964 με τίτλο: “Πατρίδα ή θάνατος” καθώς και το ‘Μανιφέστο της Καρθαγένης” του Σιμόν Μπολίβαρ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, του Παλέρμου και της Κύπρου. Από το 2009 ζει και εργάζεται ως φιλόλογος στο Ναύπλιο.