Με επιτυχία η 4η Νοσηλευτική Διημερίδα της Δράμας
«Ανάγκη διεπιστημονικής εκπαίδευσης ιατρών – νοσηλευτών»
Πάνω από 500 σύνεδροι δήλωσαν επίσημη συμμετοχή στις εργασίες
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, η 4η Νοσηλευτική Διημερίδα, που διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Για πρώτη φορά, η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος «Αιμίλιου Θ. Καλαϊτζίδη» στην Καλλίφυτο Δράμας.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, η προσέλευση των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς έφτασε ακόμα και στα 573 άτομα που δήλωσαν επίσημα συμμετοχή για την παρακολούθηση της διημερίδας, ενώ οι ομιλίες και οι διάφορες ανακοινώσεις ήταν συνεχόμενες η μία μετά την άλλη. Συνολικά, η διημερίδα περιελάμβανε ένα στρογγυλό τραπέζι, δύο κλινικά φροντιστήρια, 22 ελεύθερες ανακοινώσεις, 24 e-posters και 5 διαλέξεις.
Η κα. Ευανθία Αθανασιάδου.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Δράμας και πρόεδρος της 4ης Νοσηλευτικής Διημερίδας Δράμας κα. Ευανθία Αθανασιάδου, εξέφρασε την απόλυτη επιτυχία και σημείωσε ιδιαίτερα ότι η προσέλευση των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με συμμετοχές από Νοσοκομεία όλη της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι στόχοι ευοδώνονται».
Κατά την τελετή έναρξης, χαιρετισμό απεύθυναν, ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου.
Ο κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος.
«Ανάγκη διεπιστημονικής εκπαίδευσης ιατρών – νοσηλευτών»
Την εναρκτήρια ομιλία της διημερίδας, έκανε ο κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Ανάγκη διεπιστημονικής εκπαίδευσης ιατρών – νοσηλευτών».
Μιλώντας για το θέμα του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Πανταζόπουλος, εξήγησε ότι, «υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας, να βελτιώσουμε την επικοινωνία των ιατρών και των νοσηλευτών. Είναι κάτι από το οποίο πάσχουμε, δυστυχώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν και τις τεχνικές δεξιότητες τις ξέρουμε και τις μαθαίνουμε, δυστυχώς όμως τις μαθαίνουμε ξεχωριστά οι γιατροί από τους νοσηλευτές. Αλλά τελικά, μαζί ερχόμαστε να βοηθήσουμε τον άρρωστο και δυστυχώς βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, από το 2007 και μετά, ότι υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας».
Στην ερώτηση, σε ποιους τομείς κυρίως εντοπίζονται τα ζητήματα επικοινωνίας, ο κ. Πανταζόπουλος εξήγησε:
«Τις περισσότερες φορές, εντοπίζονται σ’ αυτούς οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με επείγοντα περιστατικά. Εντοπίζονται στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στους θαλάμους όταν καλούμαστε σε κάποια επείγουσα κατάσταση. Για παράδειγμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.
Το θέμα είναι ότι δεν εκπαιδευόμαστε μαζί γιατροί και νοσηλευτές. Ενώ δουλεύουμε όλοι μας τη ζωή μαζί, πανεπιστημιακά δεν ερχόμαστε σχεδόν καθόλου ή έχουμε την ελάχιστη επαφή. Και αυτό θεωρούμε ότι είναι λάθος. Τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε και θέλουμε να το βελτιώσουμε. Να βελτιώσουμε τις μη τεχνικές δεξιότητες.»
Ερωτώμενος αν έχει ξεκινήσει να γίνεται αυτή η συνάντηση γιατρών και νοσηλευτών και με ποιο τρόπο, ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε:
«Έχει ξεκινήσει. Σήμερα έρχομαι σ’ αυτό το συνέδριο και εκ μέρους της Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, μέσα από την οποία, με σεμινάρια εκπαίδευσης στη βασική και εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής, και άλλα πολλά σεμινάρια, απευθυνόμαστε όχι μόνο σε γιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτές, σε προσωπικό του ΕΚΑΒ, θέλοντας να ενώσουμε όλους αυτούς. Ο καθένας φέρνει τις εμπειρίες του και έτσι ο καθένας μέσα από τα σεμινάρια αυτά, προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, ακούμε τις εμπειρίες του καθενός και πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά. Όχι λοιπόν ξεχωριστά εκπαίδευση των γιατρών, των νοσηλευτών, αλλά θα πρέπει να μαζευόμαστε και μέσα από σεμινάρια να γινόμαστε καλύτεροι».