Με επιτυχία
το «Φαλακρό 400»
Με συμμετοχή 17 αθλητών, πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός «αγώνας» «Φαλακρό 400», όπου οι αθλητές έπρεπε να διανύσουν μια διαδρομή 400 χλμ. Η εκκίνηση και ο τερματισμός, έγιναν στην Κομοτηνή, ενώ οι αθλητές έφτασαν και ανέβηκαν στις κορυφές του Φαλακρού όρους της Δράμας.
Πρώτος τερμάτισε ο Δεληγεώργης Μαρίνος-Κωνσταντίνος, με χρόνο 17:58, δεύτερος ο Καλτσάς Δημήτρης, με χρόνο 18:08, και τρίτος ο Ivanovic Miodrag, με χρόνο 19:47, ενώ τερμάτισαν στο σύνολο 14 αθλητές.
Η περιγραφή του αγώνα
Στην καρδιά του καλοκαιριού, ένα καινούργιο 400άρι φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν μια νέα διαδρομή στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, να ποδηλατήσουν για ώρα σε ευθείες δίπλα σε θάλασσες και λίμνες, κρατώντας τη μοναδική μεγάλη ανάβαση του brevet για τις δροσερές ώρες της νύχτας ή του γλυκοχαράματος.
Ξεκινώντας απ’ το εμβληματικό Σπαθί της Κομοτηνής, η διαδρομή κινείται νότια προς Πόρτο Λάγος, προσκαλεί για φωτογραφία στη Λίμνη Βιστωνίδα, συναντά τη θάλασσα στην Κεραμωτή κι ακόλουθα στην Καβάλα. Τα 145 χλμ. ευθείας μέχρι εδώ, με τη σωστή διαχείριση δυνάμεων, έχουν κρατήσει τα πόδια ξεκούραστα και τα επίπεδα ενέργειας υψηλά, γεγονός που επιτρέπει μια κλεφτή ματιά στη Θάσο που φαίνεται στον ορίζοντα, πριν η ήπια ανηφόρα αρχίσει να προετοιμάζει το σκηνικό για την ανάβαση του Φαλακρού, μετά από μια στάση ανεφοδιασμού στη Δράμα.
Η Προσοτσάνη, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, ορίζει την αρχή της ανάβασης στο μοναδικό βουνό του brevet. H ανάβαση, διακρίνεται από μια σταθερή κλίση με αρκετά «τοιχάκια» στις φουρκέτες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το συνολικό μήκος της ανάβασης αλλά κυρίως με το ότι απ’ τη διασταύρωση της Προσοτσάνης και μετά δεν υπάρχει κανένα χωριό έως την κορυφή, καθιστά αναγκαίο έναν λειτουργικό προγραμματισμό προμηθειών για τουλάχιστον 80 χλμ.
Φτάνοντας στην κορυφή του Χιονοδρομικού Κέντρου, ακολούθησαν 30 χλμ. απολαυστικής κατηφόρας ως την αναπλήρωση παγουριών, τσαντών, τσεπών και δυνάμεων στη Δράμα. Μια σειρά ελαφρά πάνω-κάτω οδηγούν από τη Δράμα ως το Παρανέστι κι απ’ τη Σταυρούπολη έως την Ξάνθη. Ελαφριά η κλίση μεν, σε τοπία με σχετική για την εποχή δροσιά δε, χάρη στη γειτνίαση της διαδρομής με τον ποταμό Νέστο και τα πυκνά δάση της περιοχής.
Μετά την Ξάνθη, έμειναν για το τέλος 45 χλμ. απροβλημάτιστης ευθείας στην κυκλική διαδρομή της επιστροφής προς την Κομοτηνή, χρόνος και τόπος κατάλληλος για έναν απολογισμό του brevet.