Home > νέα > Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διανομής σπόρων από τη Γη του Πελίτ στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμαςι- Σαϊνατούδης στον «Π.Τ.»: Μας ζήτησαν σπόρους από δέκα χώρες Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη γιορτή σπόρων του Πελίτι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διανομής σπόρων από τη Γη του Πελίτ στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμαςι- Σαϊνατούδης στον «Π.Τ.»: Μας ζήτησαν σπόρους από δέκα χώρες Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη γιορτή σπόρων του Πελίτι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

διανομής σπόρων από τη Γη του Πελίτι

 στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας

Σαϊνατούδης  στον «Π.Τ.»: Μας ζήτησαν σπόρους από δέκα χώρες

Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη γιορτή σπόρων του Πελίτι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα αποστολής σπόρων από τη Γη του Πελίτι για άλλη μια φορά. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πελίτι, η διαδικασία αποστολής παραδοσιακών σπόρων Πελίτι για την περίοδο 2020-2021 έχει ολοκληρωθεί. Φέτος όμως ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς η πανδημία φαίνεται να βοήθησε σημαντικά στη ζήτηση.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τον υπεύθυνο του Πελίτι κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, «αυτό που ζήσαμε πολύ έντονα τον Μάρτιο του 2020, ήταν τα πολλά αιτήματα από ανθρώπους που ήταν άνεργοι και ήθελαν να έχουν σπόρους για να καλλιεργήσουν και να μπορούν να έχουν να φάνε».

PELITI - GIORTH SPORON 2

 «όταν καλλιεργούμε την τροφή μας είναι σαν να τυπώνουμε τα δικά μας νομίσματα. Δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να δίνει τόσο μεγάλο επιτόκιο. Βάζεις έναν σπόρο στη γη και σου δίνει πεντακόσιους πίσω»

 

Όπως σημειώνει ο κ. Σαϊνατούδης, «από τον περασμένο Νοέμβριο δεχτήκαμε αιτήματα από το εξωτερικό και μάλιστα από πολλές χώρες. Ενδεικτικά, από την Κύπρο, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία και από αλλού».

Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, είναι ότι «η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά τον Φεβρουάριο φτάσαμε να ανοίξουμε και τα αποθέματα που φυλάσσουμε για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάντα δεχόμασταν αιτήματα για σπόρους από το εξωτερικό, αλλά αυτό που έγινε φέτος δεν έχει ξαναγίνει άλλη φορά. Πιστεύω ότι αυτό έγινε γιατί εμείς τους σπόρους τους στέλνουμε δωρεάν μόνο με τα έξοδα αποστολής. Δεν πουλάμε τους σπόρους. Ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες, τις ίδιες ποσότητες που στέλνουμε εμείς, στη Γαλλία για παράδειγμα, τις πουλάνε 80 και 90 ευρώ».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης για τους παραδοσιακούς σπόρους, είναι ότι «όταν καλλιεργούμε την τροφή μας είναι σαν να τυπώνουμε τα δικά μας νομίσματα. Δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να δίνει τόσο μεγάλο επιτόκιο. Βάζεις έναν σπόρο στη γη και σου δίνει πεντακόσιους πίσω». Το επόμενο πρόγραμμα, η νέα περίοδος σπόρων, θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2021 και ήδη τα αιτήματα είναι πολλά.

PELITI 1

Ο εθελοντισμός

Από τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία κρατάνε όλες αυτές τις λειτουργίες του Πελίτι, είναι ο εθελοντισμός. Στην ερώτηση κατά πόσο συμβάλει ο εθελοντισμός σε όλη αυτή τη διαδικασία, σημειώνει: «Εμείς για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα γράμματα, έχουμε μια ομάδα καλλιεργητών, περίπου 50 άτομα. Αυτοί καλλιεργούν τους σπόρους και προμηθεύουν το Πελίτι. Επίσης, υπάρχει μια δεύτερη ομάδα εθελοντών, η οποία καθαρίζει και συσκευάζει καθώς και μια τρίτη ομάδα η οποία ταχυδρομεί το υλικό. Έτσι λοιπόν, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, η οποία μας βοηθάει για να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση». Θα πρέπει να πούμε ότι, οι ομάδες αυτές λειτουργούν πανελλαδικά, ενώ μόνο η συσκευασία και η αποστολή γίνεται από τη Δράμα.

«Αυτό που ζητείται κυρίως από τον κόσμο, είναι οι διάφορες ποικιλίες τομάτας. Είναι οι νούμερο ένα σπόροι που ζητούνται», διευκρινίζει ο κ. Σαϊνατούδης και συμπληρώνει ότι, «ύστερα έρχονται οι πιπεριές, μελιτζάνες, λάχανα και άλλα. Και ακόμα, κάποιοι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ζητάνε σπόρους που τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια, όπως για παράδειγμα ποικιλίες σόγιας, σουσάμι, πεπόνια που μυρίζουν και τους θυμίζουν παλιότερες σπιτικές μυρωδιές και γεύσεις.

Τον Σεπτέμβριο η γιορτή του Πελίτι

Ο κ. Σαϊνατούδης, αναφέρεται επίσης και στην ετήσια γιορτή του Πελίτι, την γιορτή των σπόρων όπως λέγεται, η οποία αναμένεται να γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου. Όπως λέει, μέχρι τότε θεωρείται ότι τα μέτρα θα έχουνε αρθεί και θα μπορεί ίσως να πραγματοποιηθεί η γιορτή.