Ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Με επιτυχία στη συμμετοχή το πρόγραμμα
Οινοχόου – Sommelier στο τμήμα Οινολογίας Δράμας
► Το πρώτο Πανελλαδικά από το τμήμα Οινολογία της Δράμας
► Ο πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας Δράμας Δ. Καζιόλας μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη από την περασμένη Τετάρτη, το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του ΤΕΙ ΑΜΘ, μέσω του Τμήματος Οινολογίας, το πρόγραμμα εκπαίδευσης – οινοχόων – Sommelier.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με συνολική τρίμηνη εκπαίδευση σε θεωρητικό επίπεδο διαδικτυακά και με διήμερη υποχρεωτική εκπαίδευση στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας.
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας Δράμας κ. Δημήτρης Καζιόλας, ο οποίος δέχτηκε χθες να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο» για την υλοποίηση του προγράμματος του Οινοχόου.
Όπως μας είπε ο κ. Καζιόλας, το πρόγραμμα συγκέντρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή, που ήταν περίπου 15 θέσεις, ενώ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 20 από τους ενδιαφερόμενους. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, τα μαθήματα γίνονται με διαδικτυακές συνεδρίες, και οι εκπαιδευόμενοι βρίσκονται στο δικό τους χώρο.
Η μεγάλη συμμετοχή, ανάγκασε τους υπεύθυνους να σταματήσει τις αιτήσεις και να κόψει μάλιστα μερικές, με αποτέλεσμα να κρατηθούν συνολικά 16 θέσεις στις διαδικτυακές συνεδρίες. Πράγμα που σημαίνει ότι, συμμετέχουν τελικά 16 εκπαιδευόμενοι, 3 εκπαιδευτές και 1 άτομο από το Τμήμα Πληροφορικής, που βρίσκεται την ίδια ώρα στη διαδικτυακή συνεδρίαση προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στην υπερφόρτωση του δικτύου. Οι συνεδρίες αυτές καταγράφονται και ανεβαίνουν σε συγκεκριμένο χώρο του διαδικτύου, όπου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επανέλθουν ανά πάσα ώρα και να παρακολουθήσουν εκ νέου τις συνεδρίες.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Καζιόλας, το πρόγραμμα ξεκίνησε με καλούς ρυθμούς, και έχει αναδείξει την ανάγκη ανανέωσης των τεχνολογικών υποδομών του Τμήματος Οινολογίας, ώστε στο επόμενο πρόγραμμα, να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα. Αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν εκπαιδευόμενοι από την Κύπρο, από τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το πρώτο πανελλαδικά!
Το πρόγραμμα Οινοχόου που ξεκίνησε από το ΤΕΙ ΑΜΘ και το Τμήμα Οινολογίας Δράμας, είναι το πρώτο που γίνεται πανελλαδικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο ή Ιούνιο. Αρχικά, θεωρείται επιτυχία εφόσον οι πρώτες δηλώσεις – συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τα 15 άτομα, ενώ στόχος είναι η επανάληψη των μαθημάτων αυτών δύο με τρεις φορές το χρόνο αναλόγως τη ζήτηση.
Επάγγελμα με ζήτηση
Ρωτήσαμε τον κ. Καζιόλα, πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή για τα σεμινάρια οινοχόων σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Όπως σημειώνει, «η αρχική σκέψη για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Οινοχόου, ξεκίνησε από την ανάγκη που είχε προκύψει μετά από συζητήσεις, όταν ανέλαβα πρόεδρος του Τμ. Οινολογίας, με επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Μίλησα με ξενοδοχεία και εστιατόρια, και μου έλεγαν ότι χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα με κάποιες γνώσεις γύρω από το κρασί. Ζητούν άτομα που θα ξέρουν μερικά πράγματα για το κρασί, να μπορούν να τα μεταφέρουν στους πελάτες, να μπορούν να σερβίρουν το κρασί με έναν επαγγελματικό τρόπο, να μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται μια γευσιγνωσία, να φέρουν σε πέρας κάποιες δράσεις και όχι μόνο. Θέλουν να οργανώσουν κάποιες βραδιές κρασιού στα ξενοδοχεία τους και δεν έχουν όμως τα απαραίτητα άτομα με γνώσεις για το κρασί».
Όπως τέλος επισημαίνει ο κ. Καζιόλας, «είναι ένα κλάδος που έχει ζήτηση, όσον αφορά τον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών. Να σας πω ότι, πριν από 10-15 χρόνια δεν ασχολούνταν κανείς με τον καφέ σε πακέτο. Σήμερα όλοι ασχολούνται με το πακέτο του καφέ και όλοι δίνουν πτυχία μπαρίστα, για να προσλάβουν άτομα για να κάνουν και να σερβίρουν σωστά τον καφέ!».