Τελική ημερίδα με εκπροσώπους των φορέων υλοποίησης
Επιτυχημένη θεωρείται η παρέμβαση
στην τοπική κοινωνία της Δράμας
του έργου της ΣΒΑΑ στη 19ης Μαΐου
Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι αρμόδιοι υλοποίησης του έργου κ. Καραμπατζάκης, κα. Ιωσηφίδου, κ. Τζίμας και ο κ. Κουδουμάκης
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης μας, η τελική ημερίδα για το έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δράμας.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που αφορούν το παρόν και κυρίως το μέλλον του Δήμου Δράμας και κυρίως της πόλης της Δράμας, είναι αυτό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δράμας.
Πρόκειται για μια δέσμη έργων πνοής για το παρόν και, κυρίως, για το μέλλον του Δήμου Δράμας, αυτά της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα οποία έφτασαν στην ολοκλήρωσή τους.
Στην τελική ημερίδα της παρουσίασης του έργου, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο νέος δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, αλλά και εκπρόσωποι των αναδόχων επικοινωνίας και δημοσιότητας του έργου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΑΜΘ κ. Κουδουμάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όπου επί θητείας του είχε ξεκινήσει το έργο κ. Καραμπατζάκης, η διευθύντρια Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, η εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ κα. Καζάνα, νυν και νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.
Επί της ουσίας, πρόκειται για έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μέσα από το γνωστό σε όλους τους Δραμινούς έργο και τις παρεμβάσεις της βιοκλιματικής αναβάθμισης δημοσίων χώρων στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, αποτέλεσε ένα πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο εγχείρημα με στόχο την ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας της πόλης και τη λειτουργική σύνδεση όλων εκείνων των στοιχείων που θα την καταστήσουν Βιώσιμη και Ανθεκτική πόλη.
Η επιτυχής υλοποίηση των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την εφαρμογή της, υπήρξε το αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού και μεθοδικής εργασίας του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, την Ένωση Κυριών Δράμας και την Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.
Καραμπατζάκης: Αύξηση των κονδυλίων της νέας Στρατηγικής
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Καραμπατζάκης σημειώνει ότι «κατά την ημερίδα ανακοινώνονται επίσης και κάποια από τα νέα έργα που θα ενταχθούν στη νέα περίοδο 2021-2027, η οποία θα κρατήσει μέχρι και το 2029. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει συνέχεια, γι’ αυτό το λόγο και έχει επιλεγεί – ειδικά το μεγάλο έργο που είναι σε γειτνιάζουσα περιοχή – εννοώ η πλατεία Ελευθερίας με το δημοτικό κήπο. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, θεωρώ ότι ως δημοτική αρχή αλλά και το προσωπικό του Δήμου Δράμας, μέσα από την υλοποίηση αυτή της Στρατηγικής, ότι αποκτήσαμε την εμπειρία για να κάνουμε μεγαλύτερες τέτοιες παρεμβάσεις στην πόλη. Γι’ αυτό θα δείτε ότι στην επόμενη περίοδο θα έχουμε ενισχυμένα ποσά. Ήδη, από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, πήγαμε στα 15 εκατ. ευρώ που είναι εξασφαλισμένα και σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. ευρώ. Επομένως μιλάμε για ένα μεγάλο έργο για τα δεδομένα της Δράμας».
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος ότι, «σε συνεργασία με τον δωρητή αυτής της προσπάθειας (σ.σ. κ. Αποστολίδη και Raycap) χρηματοδοτήθηκε και η συγγραφή αυτής τη στρατηγικής. Υπάρχει δηλαδή ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κότιο, που είχε επιμεληθεί και την προηγούμενη Στρατηγική. Πλέον, έχει ήδη γίνει κατά 90% η συγγραφή της νέας Στρατηγικής και μένει να παραλάβουμε τον τελικό φάκελο με τις δημοπρατήσεις. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να διαβουλευτεί νέες ιδέες, ώστε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου – που είναι υποχρέωση να κατατεθεί – να είναι ολοκληρωμένη και να συνάδει με τις απαιτήσεις της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ».
Ιωσηφίδου: Υπάρχουν προβλήματα τα οποία ποτέ δεν είναι άλυτα
Στις δηλώσεις της στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, επισημαίνει ότι «η ημερίδα αυτή αποτελεί την αποτίμηση όλων των δράσεων που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Δράμας και το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα γι’ αυτή την περίοδο. Είμαστε ευχαριστημένοι για την υλοποίηση των 16 πράξεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜΘ. Σίγουρα όταν υλοποιούνται έργα που σχεδιάζονται έξι χρόνια πριν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία ποτέ δεν είναι άλυτα και πάντα βρίσκεις λύσεις, ώστε να προχωρήσεις στην υλοποίηση των έργων».
Τζίμας: «Ένα δύσκολο επικοινωνιακά έργο»
Με τη σειρά του ο κ. Τζίμας, διευθύνων σύμβουλος της Παραμάουντ ΑΕ, μέλος της Ομοσπονδίας της Ένωσης Εταιρειών Αλεξιάδης – Παραμάουντ και Μπατερφλάι, επικοινωνιολόγος του έργου, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ήταν ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο επικοινωνιακά, είχε πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις, οπότε είχαμε και αντιδράσεις από το κοινό τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει πνοή στη Δράμα. Μας δυσκόλεψε επικοινωνιακά, αλλά τα καταφέραμε και φτάσαμε στη λήξη του έργου».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι εννοούσε για τις επικοινωνιακές δυσκολίες, ο κ. Τζίμας απάντησε σχετικά: «Όταν έχεις να επικοινωνήσεις ένα έργο το οποίο έχει πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις, είναι βέβαιο ότι θα έχεις αντιδράσεις του κοινού. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά από τον σχεδιασμό του έργου, θα πρέπει να είναι πολύ μελετημένα, έτσι ώστε να βρεθούν όλες οι επικοινωνιακές λύσεις, προκειμένου το κοινό να κατανοήσει πλήρως τις ωφέλειες του έργου για να μην έχουμε αντιδράσεις»
Κουδουμάκης: «Σε καλά πλαίσια και αποδοχή από την τοπική κοινωνία»
Τέλος, σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ ΑΜΘ κ. Κουδουμάκης , σημείωσε: «Πρόκειται για μια επιτυχημένη Στρατηγική, η οποία συνεχίζεται και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Έχουμε ήδη λάβει τις προτάσεις του Δήμου για την επόμενη Στρατηγική που αφορά φυσικά στην επικαιροποίηση της επόμενης και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε στον βαθμό που μπορούμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».
Σημείωσε επίσης ο κ. Κουδουμάκης, ότι, «ο Δήμος Δράμας είναι από τους Δήμους που έχουν καταλάβει ότι η Στρατηγική δεν είναι απλά ένα άθροισμα έργων, είναι μια συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των εταίρων, του εταιρικού σχήματος και τα έργα αυτά πρέπει να αποδίδονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το αν κινήθηκε σε καλά πλαίσια το πρώτο ΒΑΑ, ο κ. Κουδουμάκης τόνισε ότι «κινήθηκε σε καλά πλαίσια και σε επίπεδα απορρόφησης και σε επίπεδο ποιότητας έργων. Θα θυμίσω ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε το καλοκαίρι στη Δράμα επισκεφθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα έργα, έμειναν ενθουσιασμένοι από την αποδοχή των έργων, από την ποιότητα των έργων, τη Δομή Στήριξης της επιχειρηματικότητας και τις υποδομές και τη συνέργεια με την τοπική κοινωνία και είναι κάτι που θέλουμε να ενισχύσουμε».
Αναφορικά με το δεύτερο ΒΑΑ, ο κ. Κουδουμάκης εξήγησε ότι «έχει ήδη κατατεθεί η αρχική πρόταση, έχουμε στείλει κάποιες παρατηρήσεις και θα θέλαμε μέχρι τον Φεβρουάριο να έχει εγκριθεί η στρατηγική και μετά να αρχίσει η υλοποίηση των έργων».