Home > Πρώτο Θέμα > Έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Θράκης αποκαλύπτει το πώς βλέπουν οι επισκέπτες την περιοχή του Ν. Δράμας

Έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Θράκης αποκαλύπτει το πώς βλέπουν οι επισκέπτες την περιοχή του Ν. Δράμας

Στα πλαίσια του 46ου DISFF Δράμας

Έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 

Θράκης αποκαλύπτει το πώς βλέπουν

οι επισκέπτες την περιοχή του Ν. Δράμας

► Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό με επίκεντρο την περιοχή της Δράμας

► Μιλούν στον «Π.Τ.» οι: Βασίλης Τερζόπουλος, Στέλλα Ανδριοπούλου, Κώστας Βιδάκης, Γεώργιος Τσιαντόπουλος και Γιώργος Παρασκευιώτης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Μαρμάρινου Σπιτιού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Short and Green του 46ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και παρ’ όλο που υπήρξαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα, οι εισηγήσεις ειπώθηκαν χωρίς μικρόφωνο.

Αρχικά, ενώ είχε αναρτηθεί μια μεγάλη οθόνη όπου θα προβάλλονταν διάφορες εικόνες και βίντεο από τους ομιλητές, παρ’ όλα αυτά εξαιτίας του δυνατού αέρα και υπό τον φόβο να μην καταρρεύσει, αυτή κατέβηκε, ενώ λίγα λεπτά πριν αρχίσει η εκδήλωση, ένα πρόβλημα σε παρακείμενο στύλο της ΔΕΗ, προκάλεσε διακοπή ρεύματος.

Παρ’ όλα αυτά, οι παριστάμενοι εισηγητές δεν απογοητεύτηκαν και έτσι ξεκίνησε μια ωραία συζήτηση χωρίς μικρόφωνα, με τους παριστάμενους να βρίσκονται το δυνατόν πιο κοντά για να τους ακούν.

Φυσικά, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, δεν είχε προβλεφθεί ώστε η εκδήλωση να μεταφερθεί σε κάποιον κλειστό χώρο.

Στο πλαίσιο του Short and Green, προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους που αφορούν το περιβάλλον, τη φύση και τον άνθρωπο, ενώ φέτος παρουσιάστηκαν 15 από αυτές οι οποίες

ξεχώρισαν ιδιαίτερα. Πρόκειται για ταινίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό εικόνων, μια ιδιαίτερη πολυφωνία ιδεών, κινηματογραφικών τεχνικών και προσεγγίσεων καίριων ζητημάτων, που αφορούν εμάς τους ίδιους και τον πλανήτη μας.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι, στο πάνελ της εκδήλωσης για τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, πήραν μέρος, ο επιμελητής του Διαγωνιστικού Short and Green κ. Βασίλης Τερζόπουλος, η εκπρόσωπος του Europe Direct του γραφείου της Π.Ε. Δράμας κα. Στέλλα Ανδριοπούλου, ο κ. Γιώργος Παρασκευιώτης καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Γεώργιος Τσιαντόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Δ.Π.Θ. και ο κ. Κώστας Βιδάκης, Φωτογράφος φύσης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΥΚΛΩΨ και καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων όπως από την Οικολογική Κίνηση Δράμας, από την Ένωση Κυριών Δράμας, από την ΑΜΚΕ ROOTS, από το International Forum of Perfomans Art, από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και από την Μέριμνα Ποντίων Κυρίων, που συμμετείχαν στη διοργάνωση της συζήτησης.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τερζόπουλος, σημείωσε ότι «το διαγωνιστικό τμήμα του  Short and Green, εστιάζει σε ταινίες που έχουν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προσανατολισμό και κάθε χρόνο το συνοδεύουμε από παράλληλες εκδηλώσεις και φέρνουμε σε επαφή την τοπική κοινωνία με κάποιους οργανισμούς που έχουν το περιβάλλον ως προτεραιότητα και στοχοθεσίας τους».

Με τη σειρά της, η κα. Ανδριοπούλου σημείωσε ότι το γραφείο του Europe Direct συμμετέχει και φέτος στην εκδήλωση αυτή, «με κεντρικό θέμα άνθρωπος και περιβάλλον με πανεπιστημιακούς εκπροσώπους».

 Από αριστερά ο κ. Παρασκευιώτης, ο κ. Τσιαντόπουλος, ο κ. Βιδάκης, η κα. Ανδριοπούλου και ο κ. Τερζόπουλος

Τσιαντόπουλος: Πώς βλέπουν οι επισκέπτες τη Δράμα

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τσιαντόπουλος, μέσα από τέσσερις έρευνες που είχαν γίνει το 2017 στη Δράμα, στο πλαίσιο μια διδακτορικής διατριβής της κας. Φυτοπούλου.

Όπως αναφέρει, «οι έρευνες έγιναν στους επισκέπτες της Ονειρούπολης, των Οινοποιείων της Π.Ε. Δράμας, σε επισκέπτες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και σε κατοίκους.

Από τα αποτελέσματα των τεσσάρων ερευνών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι επισκέπτες της Δράμας είναι αρκετά ικανοποιημένοι, νιώθουν ικανοποίηση από τον φυσικό πλούτο της περιοχής και επιθυμούν να ανακαλύψουν μυστικά της περιοχής, όπως να δουν τον ορεινό όγκο της Δράμας.

Επίσης, μένουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δομές του Φεστιβάλ και επιθυμούν μικρότερες τιμές εισιτηρίων».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «από την άλλη πλευρά, θέλουν να γίνονται πιο οργανωμένες ξεναγήσεις στην περιοχή και από περισσότερο ειδικούς. Αναζητούν και βρίσκουν πληροφορίες κυρίως από γνωστούς και φίλους για την περιοχή, και δηλώνουν ότι θα την επισκεφτούν ξανά.

Οι επισκέπτες είναι κυρίως από την Μακεδονία και τη Θράκη και διανυκτερεύουν τουλάχιστον μια βραδιά στο Νομό Δράμας».

Βιδάκης: Να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Αν και ο κ. Βιδάκης δεν μπόρεσε να κάνει την παρουσίασή του λόγω των τεχνικών προβλημάτων με την έλλειψη της οθόνης και τη διακοπή ρεύματος, παρ’ όλα αυτά μιλώντας στον «Π.Τ.», τόνισε ότι σήμερα στην περιοχή της Δράμας και τη βιοποικιλότητά της, «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε απολέσει χώρους. Ειδικά αυτή τη δυσάρεστη περίοδο με όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια μας (σ.σ. εννοεί τις μεγάλες πυρκαγιές), είναι ουσιαστικά και ένα καμπανάκι να ξέρουμε τι έχουμε και  να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το προστατεύουμε».

Ερωτώμενος για το ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει η περιοχή της Δράμας και η  βιοποικιλότητά της, ο κ. Βιδάκης εξηγεί: «Δεν υπάρχει δασική περιοχή, δομές φυσικού περιβάλλοντος, δάση και λιβάδια, που να μην κινδυνεύουν. Αυτό χρειάζεται μια εγρήγορση, που σημαίνει ότι επειδή είμαστε στα βόρεια εμείς, δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής έχουμε σταθεί τυχεροί. Ιδιαίτερα οι ξηρές περίοδοι που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, ήδη είναι ένας καλός δείκτης για μας, να κινητοποιηθούμε άμεσα, να μην το αφήσουμε και να τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να γίνει για την προστασία τους, αναφέρει ότι «χρειάζεται να υπάρχουν σχέδια, να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και πού θα το αντιμετωπίσουμε. Να έχουμε μεριμνήσει για τη βιομάζα όσο γίνεται στους καθαρισμούς, τουλάχιστον στα χαμηλά.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα, δεν μπορούμε  να επαναφέρουμε την κτηνοτροφία, δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τους κατοίκους των παραδασόβιων περιοχών που είχαμε μέχρι πριν λίγες δεκαετίες και ουσιαστικά ήταν οι προστάτες μαζί με τη δασική υπηρεσία.

Σήμερα, η δασική υπηρεσία υπολειτουργεί. Σήμερα, μια δασική υπηρεσία υπάρχει στο κέντρο της Δράμας, αλλά όχι στα βουνά της Δράμας Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δράμα, αφορά στο σύνολο την υπηρεσία. Χρειάζονται ενέργειες, χρειάζεται μια αφύπνιση σε εθελοντική βάση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε εκεί, αν και εφόσον συμβεί»

Παρασκευιώτης: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Τέλος ο κ. Παρακευιώτης, αναφέρθηκε στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Όπως εξήγησε στον «Π.Τ.», «μιλώ κυρίως για τον άνθρωπο και τη σύνδεσή του με το περιβάλλον, πώς ο άνθρωπος επηρεάζει το περιβάλλον και πώς επηρεάζεται από το φυσικό του περιβάλλον, ως πηγή δημιουργίας. Αλλά και ο ίδιος με τη δημιουργία πολιτισμού και πώς επηρεάζει το περιβάλλον. Είναι μια αμφίδρομη σχέση».

Τονίζει ιδιαίτερα επίσης: «Ξέρουμε ήδη από τους αρχαίους χρόνους, ότι υπάρχει το φυσικό περιβάλλον το οποίο λειτουργεί ως πηγής ποιητικής έμπνευσης. Άρα παράγει ποίηση, λογοτεχνία και γενικά πολιτισμό. Αυτό είναι το ένα σκέλος.

Το δεύτερο σκέλος είναι κατά πόσο ο άνθρωπος με την παραγωγή πολιτισμού επηρεάζει το περιβάλλον, πώς αλληλεπιδρά. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με μια καινούρια λογοτεχνική προσέγγιση που ονομάζεται οικοκριτική ή πράσινες σπουδές. Δηλαδή, διαβάζουμε τα αρχαία κείμενα και γενικά τα λογοτεχνικά κείμενα, με μια οικολογική ματιά. Προσπαθούμε δηλαδή να εντοπίσουμε στοιχεία που και οι αρχαίοι, αλλά και οι σύγχρονοι, προσπαθούν μέσα από τα κείμενά τους να αναδείξουν μια περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ευαισθησία. Με σύγχρονους όρους βέβαια, αλλά βλέπουμε ότι και οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι έχουν μια τάση να ενδιαφέρονται και να προστατεύουν το περιβάλλον».