Home > νέα > Έργα απορρόφησης όγκων νερού στις οδούς Γαληνού και Εφ. Αξιωματικών ► Δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη: Ελεύθερα φρεάτια ώστε να μπορεί ο καθένας να τραβήξει φύλλα και σκουπίδια

Έργα απορρόφησης όγκων νερού στις οδούς Γαληνού και Εφ. Αξιωματικών ► Δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη: Ελεύθερα φρεάτια ώστε να μπορεί ο καθένας να τραβήξει φύλλα και σκουπίδια

Στόχος η ανακοπή πλημμύρας στο κέντρο της πόλης

Έργα απορρόφησης όγκων

νερού στις οδούς Γαληνού

και Εφ. Αξιωματικών

► Δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη: Ελεύθερα φρεάτια ώστε να μπορεί ο καθένας να τραβήξει φύλλα και σκουπίδια

► Μελέτη για αλλαγή των δέντρων από φυλλοβόλα σε αειθαλή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΟ έργα μέσω των οποίων θα γίνει προσπάθεια αποκοπής ενός μεγάλου όγκου νερού προς το κέντρο της πόλης, προχώρησε ήδη η ΔΕΥΑΔ, ενώ ήδη προγραμματίζονται  άλλα δύο παρόμοια, ώστε να αποκόψουν τον όγκο νερού από την πλατεία προς το κέντρο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και η δυνατή χαλαζόπτωση, έφεραν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, την ανάγκη αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στο κέντρο της πόλης. Αποτέλεσμα, όπως είδαμε και τις προηγούμενες ημέρες, να συγκεντρώνονται μεγάλοι όγκοι νερού στο κέντρο της πόλης, κυρίως επί των οδών Ίωνος Δραγούμη,  Ηπείρου, Εφέδρων Αξιωματικών και επί της Εθνικής Αμύνης στο ύψος του «Ξενία».

Στις περιοχές αυτές, μπήκαν νερά σε υπόγεια και καταστήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφτασε στο σημείο να απεγκλωβίσει άτομα από αυτοκίνητα μπροστά από το ξενοδοχείο «Ξενία».

Για τις νέες παρεμβάσεις στα καίρια σημεία και την ανακοπή του μεγάλου όγκου νερού με τα νέα έργα της ΔΕΥΑΔ, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια ανακοπής του νερού επί της οδού Γαληνού στο ύψος με την οδό Φιλίππου και παρακάτω στην οδό Εφέδρων Αξιωματικών στο ύψος με την οδό Βεργίνας, ώστε να μειωθεί ο όγκος νερού από το Βορειοανατολικό τμήμα της πόλης προς το κέντρο (οδούς Ηπείρου και Εφ. Αξιωματικών).

ODOS GALHNOY (3) (1)

Η αποκοπή στην οδό Γαληνού

Το μεγαλύτερο έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην οδό Γαληνού στο ύψος με την οδό Φιλίππου. Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηγιάννης, «το νερό από τη Λεωφόρο Στρατού, τη Δημητρίου Καραολή, Φιλιππουπόλεως, Αδριανουπόλεως και όλο το Βορειοανατολικό τμήμα της πόλης δηλαδή, κατεβαίνει προς την Γαληνού. Με τα τελευταία φαινόμενα εκεί δημιουργήθηκε ένα ποτάμι».

Από εκεί, συνεχίζει ο ίδιος, «οι σχάρες πήραν όσο μπορούσαν, και το υπόλοιπο κατευθύνθηκε στην Περικλέους Κάβδα και την Εφέδρων Αξιωματικών, με συνέπεια να δημιουργηθεί το πρόβλημα στις δυο αυτές οδούς, αλλά παράλληλα και στην Ηπείρου. Πρόβλημα επίσης δημιουργήθηκε και από την έντονη χαλαζόπτωση, καθώς έπεσαν και πολλά φύλλα από τα δέντρα, τα οποία δημιούργησαν ένα φιλμ πάνω από τις σχάρες με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει απορροή των υδάτων».

Οι παρεμβάσεις

Μετά από σύσκεψη του δημάρχου, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ, αποφασίστηκε τελικά να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως λέει ο κ. Χατζηγιάννης, «η πρώτη παρέμβαση γίνεται επί της οδού Γαληνού. Μια εγκάρσια σχάρα, η οποία θα κάνει ανακοπή του όγκου του νερού που συγκεντρώνεται από το Βορειοανατολικό τμήμα της πόλης. Εκεί υπάρχει ένας πλακοσκεπής εκεί που βοηθάει στέλνοντας τα νερά στο χείμαρρο της Καλλιφύτου. Δεύτερο έργο είναι ότι θα πρέπει να κοπεί ο υπόλοιπος όγκος του νερού που κατευθύνεται προς την Ηπείρου, στην Εφέδρων Αξιωματικών» επισημαίνει και τονίζει: «Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι είναι από τα σημαντικά έργα, για να μη δημιουργηθούν ξανά προβλήματα στο κέντρο της πόλης».

Σε δεύτερη φάση, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, «μια εγκάρσια σχάρα επί της Εθνικής Αμύνης σε πρώτη φάση και η δεύτερη στην Ίωνος Δραγούμη στη γωνία με την Ηπείρου. Εκεί έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα, όπου το ύψος της σχάρας είναι ψηλότερο από το οδόστρωμα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διοχετευτούν εκεί τα νερά. Οπότε θα γίνουν και εκεί σχάρες οι οποίες θα διοχετεύσουν τα νερά.

Επίσης, τα νερά που κατεβαίνουν από τη Μ. Αλεξάνδρου, περνούν την πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνονται προς το «Ξενία». Από αυτά θα πάρουμε όσο μπορούμε, ενώ παράλληλα άλλα μπαίνουν στην Κωνσταντινουπόλεως και την Ι. Δραγούμη και σε άλλους δρόμους εκεί, κι αυτά θα πέσουν στον κεντρικό αγωγό που είναι στην κεφαλή της Ηπείρου, με συνέπεια να μειώσουμε ουσιαστικά τον όγκο που μπαίνει μέσα στην Ηπείρου.

Πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα ακόμα ίσως και με το χειρότερο σενάριο. Είναι έργα ουσίας που έπρεπε να γίνουν πριν από χρόνια, γιατί πλήττονται εκεί οι επιχειρήσεις, οι καταστηματάρχες και γενικά έχουμε θέματα με τα νερά που μπαίνουν στα μαγαζιά τους».

Αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα

Ένα από τα σημαντικά θέματα επίσης, είναι τα φύλλα των δέντρων, τα οποία πολλές φορές γίνονται αιτία να κλείνουν τα φρεάτια και να μην γίνεται καλή απορροή των υδάτων. Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει αρχικά ότι «η φύση τιμωρεί. Δεν μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στη φύση, δεν μπορείς να αλλάξεις τη μορφή της φύσης, δεν μπορείς να αλλάξει τις κλίσεις του εδάφους».

Όσον αφορά το ζήτημα με φύλλα, σημειώνει ότι «όντως τα φύλλα είναι ένα πρόβλημα. Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση, να γίνει μια μελέτη από την Υπηρεσία Πρασίνου, ώστε να φυτευτούν αειθαλή δέντρα και να βγουν τα φυλλοβόλα. Έτσι θα γλυτώσουμε ένα μεγάλο μέρος από το κλείσιμο των φρεατίων. Τα φρεάτια ήταν και είναι όλα καθαρά. Όμως με τα φύλλα αλλά και σκουπίδια, πέτρες και χώμα που κατεβαίνει με το νερό, έχουμε ως αποτέλεσμα να κλείνουν οι είσοδοι των φρεατίων».

Ελεύθερα φρεάτια

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι τα ελεύθερα φρεάτια. Απαντώντας στην ερώτηση αυτή ο κ. Χατζηγιάννης, σημειώνει ότι «αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι πάνω στα φρεάτια υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και δεν μπορούσαν οι πολίτες να τα πλησιάσουν ώστε να βγάλουν τα φύλλα και να ελευθερώσουν τα στόμια. Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι, εκεί όπου έχει φρεάτια, να μπει σήμανση με κολωνάκια, ώστε να παρκάρουν μόνο μηχανάκια και όχι αυτοκίνητα, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να βγάλει μόνος του τα φύλλα που κλείνουν τα φρεάτια και να φύγει το νερό».