Home > Πρώτο Θέμα > Έργα συντήρησης του χειμάρρου Καλλιφύτου στην περιοχή του Αρκαδικού Προβληματίζει η μεγάλη καθυστέρηση για τη διευθέτηση του χειμάρρου στο δυτικό τμήμα

Έργα συντήρησης του χειμάρρου Καλλιφύτου στην περιοχή του Αρκαδικού Προβληματίζει η μεγάλη καθυστέρηση για τη διευθέτηση του χειμάρρου στο δυτικό τμήμα

Έργα συντήρησης

του χειμάρρου Καλλιφύτου

στην περιοχή του Αρκαδικού

Προβληματίζει η μεγάλη καθυστέρηση για τη διευθέτηση του χειμάρρου στο δυτικό τμήμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ ΚΑΙ λίγες μέρες έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της διατομής του χειμάρρου Καλλιφύτου στην περιοχή του Αρκαδικού.

Πρόκειται για το σημείο εκείνο στο οποίο διασταυρώνεται ο χείμαρρος Καλλιφύτου με το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, πριν από τη σωληνωτή γέφυρα στην περιοχή του Αρκαδικού.

Το έργο γίνεται σε μήκος 100 μέτρων, όπου διαμορφώνεται η κοίτη του ποταμού, χτίζεται ένα τοιχίο σαρζανέτ το οποίο θα εμποδίζει το νερό να απλώνεται στις όχθες και να δημιουργεί προβλήματα στο οδόστρωμα.

Η σύμβαση του έργου είχε υπογραφεί από τον περασμένο Μάιο και τώρα που δεν υπάρχουν νερά, είναι μια καλή ευκαιρία εκτέλεσής του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 72.168 ευρώ και καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρεις Αν. Μακεδονίας – Θράκης για το 2024.

Το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Καλλιφύτου, όσον αφορά το δυτικό τμήμα. Το τμήμα δηλαδή που ξεκινάει από το τέλος του μεγάλου σωληνωτού αγωγού επί της Εθν. Αμύνης στο Πάρκο Αγωνιστών Κυπρίων και εκτείνεται προς την πλευρά του Αρκαδικού μέχρι την σωληνωτή γέφυρα.

Όπως είναι γνωστό, από εκεί και πέρα ο χείμαρρος είναι ακάλυπτος και συνεχίζει μέχρι τη συνάντησή του με τον ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, στην περιοχή της σωληνωτής γέφυρας στην πλευρά του Αρκαδικού.

Το έργο της διευθέτησης μέρους του χειμάρρου, είχε ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο προηγούμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με απόφαση του τότε περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και με προϋπολογισμό 4.230.000 ευρώ.

Σε μια συνοπτική περιγραφή του έργου, βλέπουμε ότι αφορά στη διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου μήκους 1.260 μέτρων, από το τέλος της επικάλυψης (πάρκο  Αγωνιστών Κυπρίων) μέχρι και την σωληνωτή διάβαση στην περιοχή του Αρκαδικού. Στόχος του έργου η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο, είναι αναχώματα που θα κατασκευαστούν από υλικά του πυθμένα, αφού γίνει η κατάλληλη διαλογή τους. Επίσης, επένδυση – προστασία, όπου οι διατομές του χειμάρρου προστατεύονται με συρματοκιβώτια. Λίθοι πλήρωσης των συρματοκιβωτίων, με λίθους λατομικής προέλευσης.

Προβλέπονται επίσης δύο ράμπες πρόσβασης για το αριστερό ανάχωμα και δύο αντίστοιχα το δεξιό ανάχωμα. Για την εκβολή των νερών της Αγίας Βαρβάρας στον χείμαρρο, διαμορφώνεται άνοιγμα τραπεζοειδούς σχήματος. Προβλέπεται επίσης και η αποχέτευση των όμβριων υδάτων με κατάλληλα έργα, ενώ στις όχθες του χειμάρρου και σε μήκος 1.260 μέτρων αριστερά και 1.010 μέτρων δεξιά, θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για την αποτροπή των πεζών από πτώση στον χείμαρρο. Στο σύνολο των εργασιών περιλαμβάνονται επίσης και οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού καθώς και ανάλογη διαδρομή για πεζούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» τον περασμένο Ιανουάριο, από το σύνολο της μελέτης, έλειπε η φυτοτεχνική μελέτη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νεότερα για το έργο.

Οι δύο σωληνωτές γέφυρες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όσον αφορά στις δύο σωληνωτές γέφυρες – η μία στην περιοχή του Αρκαδικού και η άλλη στην περιοχή της ΝΕΟΓΑΛ – η εταιρεία RAYCAP είχε αναλάβει να κάνει τη δωρεά των μελετών, ώστε να γίνουν δύο κανονικές γέφυρες, για να μην πλημμυρίζουν. Κάτι που είναι συχνό φαινόμενο σε μεγάλες βροχές. Παρ’ όλα αυτά, ούτε και γι’ αυτό το θέμα έχουμε κάποια νεότερα στοιχεία.

Ο χείμαρρος Καλλιφύτου είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος που διασχίζει την πόλη της Δράμας και λόγω των υδρολογικών του στοιχείων (το εμβαδόν της λεκάνης απορροής και την πλημμυρική παροχή, με περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια) κατατάσσεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος 11 (Ανατολικής Μακεδονίας).