Home > Νέα > Εργαζόμενοι ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας – «Τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια στους εργαζομένους δημιουργεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία»

Εργαζόμενοι ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας – «Τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια στους εργαζομένους δημιουργεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία»

Εργαζόμενοι ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας

«Τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια

στους εργαζομένους δημιουργεί

το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία»

 

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ διαμαρτυρίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης χθες, μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, καθώς και εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε το πρωί στην 4η ΥΠΕ για τις μετακινήσεις ιατρών για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Η ΕΝΙΘ ζητά, μεταξύ άλλων, να μη διαλυθούν και να μη κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, να μην καταργηθεί ο οργανισμός του ΨΝΘ, να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα ως κύρια μορφή θεραπείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και να καταργηθεί κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας.

Διαμαρτυρία της ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας

Στο μεταξύ, υπόμνημα διαμαρτυρίας έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι της ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας, καθώς όπως λένε, «το παρόν νομοσχέδιο δημιουργεί τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια στους τρεις χιλιάδες και πλέον εργαζόμενους του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ».

Όπως αναφέρουν, «στο άρθρο 21 αναφέρεται ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης ο ΕΟΠΥΥ και δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό, εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συχνότητα χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως υποθέτουμε, σας είναι ήδη γνωστό, ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις (από 3 έως 8 μήνες) καταβολής μισθοδοσίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους».

Τονίζεται μάλιστα ότι, «εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο παρόν νομοσχέδιο, το υπουργείο αποφεύγει σκοπίμως τη διασφάλιση των συμβάσεων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, κάτι το οποίο είχε προβλεφθεί το 2012 όταν αποφασίστηκε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αμείβονται βάση του ενιαίου μισθολογίου».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: «Την απόσυρση του άρθρου 21 σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται η χρηματοδότηση των Μ.Ψ.Υ αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ με νοσήλιο (χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ύψος του νοσηλίου) και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Μ.Ψ.Υ αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαιτούμε να προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (αλληλένδετο με τη διασφάλιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών) και να διευκρινισθεί ρητώς ότι οι φορείς θα συνεχίσουν να αμείβουν τους εργαζόμενους βάσει του ενιαίου μισθολογίου καθώς επίσης ουδείς εργαζόμενος θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας.

Όλοι οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν την παραμικρή μείωση του μισθού τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, το παρόν σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Ολοκλήρωση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Στην ανάγνωσή του, ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, νοιώθουμε ότι δεν διασφαλίζεται η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και οι Μ.Ψ.Υ οδηγούνται μοιραία σε τρόπο λειτουργίας όμοιο με αυτό των ιδιωτικών κλινικών».