Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση για τη ΣΒΑΑ Δ. Δράμας
Το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
που θα αλλάξει ολοκληρωτικά
την πόλη τις επόμενες δεκαετίες
Στόχος η μείωση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης και η ενοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου
Ένα έργο 8,5 εκατ. ευρώ με άλλα 14 υποέργα για την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την κλιματική αλλαγή, την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης 23 Ιουνίου, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και κάτω από μια έντονη ζέστη και υψηλά ποσοστά υγρασίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη και ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Το έργο υλοποιείται ήδη από το Δήμο Δράμας και τα πρώτα φανερά έργα του, είναι η ανάπλαση της 19ης Μαΐου και των πέριξ αυτής οδών.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στο Δήμο Δράμας τα τελευταία χρόνια, και αποτελεί την σύνθεση ενός αριθμού επιμέρους στρατηγικών σχεδίων με οικονομικό – κοινωνικό – δημογραφικό – κλιματικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος της ΣΒΑΑ, είναι η αναγέννηση του αστικού ιστού της πόλης της Δράμας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, η ανάδειξη του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού της πλούτου, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η οικονομική ανάπτυξη της Δράμας.
Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ, ότι, η πρώτη αυτή ολοκληρωμένη δημόσια παρουσίαση, επρόκειτο να γίνει στα μέσα του 2020, κατά την αρχή εκτέλεσης των έργων της ΣΒΑΑ, παρ’ όλα αυτά, η πανδημία του κορωνοϊού εμπόδισε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και έγινε με την πρώτη ευκαιρία.
Κατά την παρουσίαση της ΣΒΑΑ, χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου.
Ακόμα για τα υποέργα που έχουν στην ευθύνη τους και υλοποιούν, αναφέρθηκε σύντομα η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας κα. Τσιαμούρα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης.
Την γενική παρουσίαση της ΣΒΑΑ, είχε η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, η οποία παρουσίασε επίσης και το συνολικό έργο της ΣΒΑΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια των χαιρετισμών και των ομιλιών, γινόταν ταυτόχρονη μετάφραση και στη νοηματική γλώσσα, ενώ ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, δώρισε ορισμένα βιβλία γραμμένα σε μορφή Μπράιγ για άτομα με προβλήματα όρασης, στο Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας. Στα βιβλία αυτά, αναγράφεται ολόκληρος ο σχεδιασμός της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, μέρη του έργου παρουσίασαν οι καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) (πρώην ΤΕΙ Δράμας), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ειδικά: η κα. Βασιλική Καζάνα, καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ με θέμα: «ΔΙ.ΔΙΑΚ. Δράμας: Πρακτικές διακυβέρνησης και η πρόκληση της κοινωνικής αποδοχής της βιοκλιματικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Δράμας», ο κ. Δημήτριος Ράπτης, επίκουρος καθηγητής ΔΙΠΑΕ με θέμα: «Πρότυπο Σύστημα για την Άσκηση Διαχείρισης και τη λήψη αποφάσεων στο Αστικό Πράσινο του Δήμου Δράμας», ο κ. Γεώργιος Ζαΐμης, επίκουρος καθηγητής ΔΙΠΑΕ με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση Παρόχθιων Περιοχών», ο κ. Ιωάννης Κιοσσές, προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με θέμα: «Βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας», η κα. Θάλεια Χωρινού, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δήμου Καβάλας με θέμα: «Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ» και τέλος εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για ένα παρόμοιο έργο που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
Χαιρετισμοί
Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος εξέφρασε τη χαρά του για το έργο που υλοποιείται και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οραματιστήκαμε κάτι πολύ μεγάλο στο κέντρο της πόλης της Δράμας, έτσι ώστε να αλλάξουμε μια περιοχή, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να δώσουμε το δικαίωμα στην πόλη μας, να γευτεί πράγματα τα οποία δεν έχουν συνηθίσει. Ξέραμε από την αρχή, ότι θα ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Γιατί όταν πηγαίνεις να δημιουργήσεις ανάπτυξη σε μια περιοχή, δημιουργείς πρόβλημα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Θεωρώ όμως, ότι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας».
Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή, σημείωσε ότι σύμφωνα με τους μετρητές έξυπνης παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια της ΣΒΑΑ, εκείνη τη στιγμή η υγρασία ήταν στο 67%! Η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής στην πόλη, είναι ένα ακόμα υποέργο της ΣΒΑΑ που εφαρμόζεται ήδη.
Ο κ. Τάσσου αναφέρθηκε στο πώς το έργο της κλιματικής αλλαγής θα βοηθήσει τη ζωή των πολιτών στην πόλη, «και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μέσα στην πόλη». Όπως είπε σε άλλο σημείο, «το σχέδιο αυτό, αποτελεί μια τομή σε ό,τι αφορά το τεχνικό έργο, την τεχνική παρέμβαση, η οποία θα επιφέρει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική αλλαγή που έχει δει ο Δήμος Δράμας εδώ και δεκαετίες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από ένα συνεργατικό σχήμα που έχει λειτουργήσει άψογα υπό την καθοδήγηση του Δήμου Δράμας και την συνεργασία όλων, η ολοκληρωμένη παρέμβαση είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από ένα απλό τεχνικό έργο. Έρχεται ο προγραμματισμός να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου με ένα τρόπο αλληλεπίδρασης, ενσωματώνοντας εργαλεία που θα αλλάξουν τον τρόπο και το πώς θα λαμβάνουμε αποφάσεις για την πόλη μας και το Δήμο μας στις επόμενες δεκαετίες, αλλά και τον τρόπο που προσελκύουμε ανθρώπους, είτε δημότες, είτε επισκέπτες της Δράμας».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, σημείωσε όσον αφορά το τεχνικό έργο που εκτελείται, ότι, «ο τελικός στόχος είναι να έχουμε μια πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή 4 έως 6 βαθμούς». Αναφερόμενος στο τεχνικό κομμάτι επεσήμανε πως «…ενώνονται ουσιαστικά οι δύο φυσικοί πλούτοι της πόλης, ενώνονται τα δύο πάρκα μας, οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας με το δημοτικό κήπο».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος σημείωσε ότι «η συνολική παρέμβαση στα πλαίσια της ΒΑΑ, είναι πολύ μεγάλη για την πόλη. Και αυτό το είχε αντιληφθεί εγκαίρως ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος. Και αυτό γιατί, ενώ στην αρχή η Δράμα ήταν εκτός των εγκρίσεων, επειδή τα χρήματα αρχικά δεν αρκούσαν, εν τέλει με απόφαση του περιφερειάρχη και την αγαστή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, κατορθώσαμε να χορηγήσουμε στη Δράμα το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει αυτό το έργο».
Το σύνολο του έργου
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πέρα από το μεγάλο τεχνικό έργο που εκτελείται σήμερα στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου και των πέριξ οδών, αποτελείται και από ένα σύνολο υποέργων.
Επιγραμματικά μόνο αυτή τη στιγμή, τα υποέργα αυτά είναι:
– Ολοκληρωμένο σύστημα χαρτογραφικής απεικόνισης και διαχείρισης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας (GIS) για την αναβάθμισης της Δημόσιας Πολιτικής και επαφής με Πολίτες.
– Αναβάθμιση της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας.
– Ανάπτυξη «Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας».
– Έξυπνη επιχειρηματικότητα: Δημιουργία δομών στήριξης επιχειρηματικότητας.
– Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας – Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας.
– Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής Δήμου Δράμας.
– Βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας και έργα Ύδρευσης και αποχέτευσης οδού 19ης Μαΐου.
– Παρακολούθηση και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας.
– Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας.
– Ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για την άσκηση διαχείρισης και τη λήψη αποφάσεων στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας.
– Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας.
– Τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης «Δημιουργική Δράμα».
– Ανάπτυξη δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας – επανένταξη – ενεργοποίηση.
– Δράσεις δημοσιότητα, επικοινωνίας και αξιολόγησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.