Home > Νέα > Ερωτήματα για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης- Δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ

Ερωτήματα για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης- Δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ

Επερώτηση της «Περιφερειακής Σύνθεσης» στο Π. Σ. ΑΜΘ

Ερωτήματα για τον Τουρισμό

στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μακεδονίας – Θράκης, κατέθεσαν ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Τοψίδης, με κεντρικό θέμα τον Τουρισμό.

Ο κ. Τοψίδης αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν στην περσινή τουριστική περίοδο του 2020 και μιλάει για τις αρνητικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εργαστεί ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις δυσμενείς συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην τουριστική περιοχή της ΑΜΘ».

Όπως σημειώνεται στην επερώτηση, «στη δική μας Περιφέρεια σε ποσοστό άνω του 80%, οι αλλοδαποί τουρίστες μας επισκέπτονται οδικώς. Όσον αφορά την Τουρκία, που δεν είναι χώρα της ΕΕ, η διαχείριση των θεμάτων λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των οδηγιών και των συμφωνιών της ΕΕ. Όσον αφορά τη Βουλγαρία και τους διερχόμενους από αυτήν, όμως, η διαχείριση αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.

Για τις τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις όλης της Περιφέρειας είναι ζωτικής σημασίας η δυνατότητα έλευσης επισκεπτών από τα βόρεια σύνορα μας, με κυρίαρχες χώρες προέλευσης τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η περσινή πρακτική, η οποία υιοθετήθηκε με την συναίνεση ή την ανοχή της διοίκησης της Περιφέρειας (είτε δια της συνειδητής επιλογής, είτε λόγω άγνοιας), περιλάμβανε την είσοδο, για τουριστικούς λόγους, μόνο από τον Προμαχώνα. Η πρακτική αυτή αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και καθοριστικό πλήγμα με ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό σε όλη την ΑΜΘ. Η αιτιολογία η οποία προβλήθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε, ανάλογη με τον Προμαχώνα, υποδομή στη Νυμφαία. Οι φορείς του τουρισμού είχαν ζητήσει και υπήρχαν υποσχέσεις από τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι η κατάσταση αυτή φέτος θα τροποποιούνταν με την υλοποίηση έργων και τη δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ».

Ρωτάει λοιπόν ο κ. Τοψίδης τόσο τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ όσο και τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί «ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να καταστεί επιλέξιμη είσοδο τουριστικών ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, που αποτελεί και την κορυφαία επιλογή εισόδου αλλοδαπών προς την Ελλάδα», ενώ όσον αφορά τους συνοριακούς σταθμούς Ορμενίου και Εξοχής «γιατί, αν και διαθέτουν μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, δε συζητείται και δε δρομολογείται από τη διοίκηση της περιφέρειας, η εξασφάλιση των προϋποθέσεων  ώστε να αποτελέσουν κι αυτές σημείο εισόδου αλλοδαπών τουριστών; Εδώ δεν μπορεί να προφασισθεί κανείς την έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία αφορά τη Νυμφαία. Οι συνοριακοί σταθμοί αυτοί παράλληλα μπορούν να «αποφορτίσουν» τον Προμαχώνα και να διοχετεύσουν επισκέπτες π.χ. στη Θάσο και στις παραλίες μας».

Ακόμα, ζητάει να μάθει ο κ. Τοψίδης και η παράταξή του, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος της ΑΜΘ, που «εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σοβαρά μέχρι και πλήρους οικονομικής καταστροφής».