Home > Νέα > Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου στη Βουλή Συνθήκες που οδηγούν στον «ξαφνικό θάνατο» του τοπικού (περιφερειακού) Τύπου

Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου στη Βουλή Συνθήκες που οδηγούν στον «ξαφνικό θάνατο» του τοπικού (περιφερειακού) Τύπου

Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου στη Βουλή

Συνθήκες που οδηγούν στον «ξαφνικό θάνατο»

του τοπικού (περιφερειακού) Τύπου

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή και προς τον υπουργό Οικονομικών και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδια για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κατέθεσε η βουλευτής κα. Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, του Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του κόμματος «Ελληνική Λύση», σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό περιφερειακό Τύπο.

Στην ερώτησή της, η κα. Αλεξοπούλου, επισημαίνει ότι είναι «αναμφίβολα αυτονόητο, ότι η εύρυθμη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ελεύθερης και ανεξάρτητης επικοινωνίας έχει ως έναν εκ των βασικών της πυλώνων της, την ύπαρξη και ομαλή λειτουργία του τοπικού (περιφερειακού) Τύπου, ο οποίος με τη μορφή εντύπων εφημερίδων, προβάλλει τα ζητήματα που απασχολούν τις κατά τόπους κοινωνίες της χώρας. Πλην όμως, και σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, ο τοπικός Τύπος δέχεται σημαντικά πλήγματα, με συνέπεια, αρκετές περιφερειακές εφημερίδες, πολλές μάλιστα με ιδιαίτερη ιστορία στην πορεία της ελληνικής δημοσιογραφίας, να αντιμετωπίζουν αδιέξοδα και προβλήματα, που οδηγούν ακόμη και στην προοπτική αναστολής της λειτουργίας τους».

Η κα. Αλεξοπούλου, σημειώνει ακόμα στην ερώτησή της: «Είναι, για παράδειγμα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τον τρέχοντα Δεκέμβριο του 2020, κλείνει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποχρεωτική δημοσίευση των ανακοινώσεων του Δημοσίου στον τοπικό Τύπο. Η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων για προσλήψεις, συμβάσεις έργων και προκλήσεις ενδιαφέροντος, θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση ως «περιττό έξοδο» του Δημοσίου, γι’ αυτό και ψηφίσθηκε, ως γνωστόν, η κατάργησή τους. Όλα αυτά, όμως, συσσωρευμένα, δημιουργούν συνθήκες «ξαφνικού θανάτου» για τις τοπικές εφημερίδες της χώρας, εφόσον, δεν έχει προβλεφθεί αναπλήρωση των εσόδων αυτών, με συνέπεια να μην δύνανται πλέον πολλές εξ’ αυτών να ασκούν επαγγελματική δημοσιογραφία, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για την ανάδειξη των κατά τόπους θεμάτων της ελληνικής περιφέρειας»

Τέλος, η κα. Αλεξοπούλου, θέτει τα εξής ερωτήματα προς τους υπουργούς:

  1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, ως προς την στήριξη του περιφερειακού Τύπου της χώρας, την ώρα που αποδεδειγμένα πλήττεται από τις τρέχουσες δυσμενείς για τα έσοδά τους εξελίξεις, ως άνω;
  2. Κατά πόσο, πλέον, πληρούν τις προϋποθέσεις της πλήρους διαφάνειας οι ανακοινώσεις του Δημοσίου, από την ώρα που η ενημέρωση γι’ αυτές θα γίνεται, από τούδε και στο εξής, αποκλειστικά και μόνο μέσω Διαδικτύου, και όχι δια του τοπικού Τύπου, όπως συνέβαινε για άνω του ενός αιώνα;»