Home > Νέα > Ανησυχία για την υπερσυγκέντρωση συστημάτων ΑΠΕ στην περιοχή της Μικρόπολης Δράμας Η απάντηση του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη

Ανησυχία για την υπερσυγκέντρωση συστημάτων ΑΠΕ στην περιοχή της Μικρόπολης Δράμας Η απάντηση του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη

Ερώτηση Αν. Νικολαΐδη στη Βουλή

Ανησυχία για την υπερσυγκέντρωση

συστημάτων ΑΠΕ στην περιοχή

της Μικρόπολης Δράμας

Η απάντηση του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη

 

 

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ των κατοίκων της Μικρόπολης, για την υπερσυγκέντρωση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μια τόσο μικρή έκταση, εκφράζει με ερώτησή του στη Βουλή και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.

Με την ερώτησή του, ο κ. Νικολαΐδης μεταφέρει στη Βουλή την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής της Μικρόπολης και όχι μόνο, για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μενοίκιο όρος.

Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης, χρησιμοποιώντας και σχετικούς χάρτες, αναφέρθηκε σε σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν και σε άλλες περιοχές του Νομού Δράμας, από την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών και μάλιστα, σε εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας όπως στη Χαριτωμένη, το Κ. Νευροκόπι, τον Βώλακα, την Αδριανή και το Παρανέστι.

Επεσήμανε ακόμα ότι «η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στρέφει τους πολίτες ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς δίνονται άδειες αλόγιστα και χωρίς σχεδιασμό, ακόμη και για εκτάσεις απολύτως απαραίτητες για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας».

Όπως σημείωσε, «η αγωνία των συμπολιτών μας αφορά το μέλλον του τόπου τους, λόγω της υπερσυγκέντρωσης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. σε μια μικρή γεωγραφικά έκταση, καθώς και από την αφαίρεση μεγάλων εκτάσεων, χρήσιμων για την γεωργία και την κτηνοτροφία». Για αυτό τον λόγο ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε οι αιτήσεις να εξετάζονται συνολικά και όχι μεμονωμένα και πριν προχωρήσει η αδειοδότηση, η κάθε αίτηση να συσχετίζεται με τις υπόλοιπες στην ίδια περιοχή, ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση σε συγκεκριμένα σημεία.

Ζήτησε επίσης να προχωρήσει η χωροθέτηση των χρήσεων γης για κάθε δραστηριότητα, ώστε να είναι γνωστό για όλους εξ αρχής ποιες εκτάσεις προορίζονται για γεωργία και κτηνοτροφία, ποιες για φωτοβολταϊκά και πού μπορούν να αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες.

Απαντώντας σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αρχικά στις αιτιάσεις για τις αντιδράσεις των κατοίκων, λέγοντας: «Μια αιτία είναι ότι θα καταληφθούν χρήσιμες γεωργικές ή κτηνοτροφικές γαίες. Στην περίπτωση που Μενοικίου μιλάμε για κτηνοτροφικές γαίες. Μιλάμε για 40 MW, δηλαδή για 400 στρέμματα. Ποιο είναι το κόστος ενοικιάσεις 400 στρ. γεωργικής ποτιστικής γης και όχι κτηνοτροφικής. Το κόστος ενοικίασης είναι 60 ευρώ γενικά στην χώρα. Στην πράξη μιλάμε για μια έκταση 400 στρ., με ένα κόστος κάπου 20.000 ευρώ το χρόνο».

Όπως επεσήμανε επίσης, «τα ανταποδοτικά που προσφέρονται στην τοπική κοινωνία, είναι υπερπολλαπλάσια αυτού του ποσού και πολλές παραπάνω».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «το θέμα είναι να δούμε τις είδους οικονομίας και ανάπτυξη θέλουμε. Αν ακούσουμε όλες τις ερωτήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα, δεν θα βάλουμε καμία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και θα έχουμε διαρκώς ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα, μιας και θα εξαρτόμαστε διαρκώς από ορυκτά καύσιμα, διότι εναλλακτικές δεν υπάρχουν. Και επίσης, κανένας δεν λέει ότι δεν θέλουν ηλεκτρικό. Όλοι θέλουν ηλεκτρικό και οι τοπικές κοινωνίες. Και αυτό κάπου πρέπει να παράγεται. Επί δεκαετίες βασιζόμασταν να παράγεται σε δυο τρεις περιοχές της χώρας και οι υπόλοιποι απολάμβαναν».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι, «αν κοιτάξουμε σοβαρά την αντιστοιχία γεωργικών και κτηνοτροφικών γαιών στη χώρα, έχουμε μια μείωση καλλιεργήσιμων γαιών κατά 6 εκατ. στρέμματα, κατά 20% με 25% από το 2009 μέχρι το 2021. Όλες μαζί οι ανανεώσιμες πηγές δεν θα χρειαστούν μέχρι το 2050, παραπάνω από 500 στρέμματα στο τέλος της διαδικασίας».

Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η ζωή δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Επίσης στο επιχείρημα που τέθηκε από τον κ. Σκυλακάκη, για το αν θέλουμε να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ή όχι, αντέστρεψε την ουσία του ερωτήματος και ζήτησε απάντηση στο αν οι πολίτες πληρώνουν τελικά φθηνό ρεύμα και κατά πόσο έχουν συμβάλλει σε αυτό οι Α.Π.Ε.