Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή
Εμβολιασμός εργαζομένων στο πρόγραμμα
«Βοήθεια στο Σπίτι» κατά του COVID-19
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά του COVID-19.
Η βουλευτής επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Γι’ αυτό, ο εμβολιασμός του συγκεκριμένου προσωπικού προβλέφθηκε να ενταχθεί στην πρώτη φάση. Δυστυχώς, μέσα στο «αλαλούμ» του εμβολιασμού, φαίνεται ότι η διαδικασία εμβολιασμού των συγκεκριμένων εργαζομένων ανά την επικράτεια δεν ακολουθεί κάποια οριζόντια διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων και των ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούν.
Επειδή ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό της «πρώτης γραμμής συμβάλει στην συνολική θωράκιση της δημόσιας υγείας της χώρας, η βουλευτής ζητά να μάθει με ποια κριτήρια έχει υλοποιηθεί ο εμβολιασμός, πόσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των δηλωθέντων και σε ποιους Δήμους ανήκουν.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, [σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», αφοσιωμένοι στο καθήκον τους, αψηφώντας τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Γι’ αυτό, ο εμβολιασμός του συγκεκριμένου προσωπικού προβλέφθηκε να ενταχθεί στην πρώτη φάση, καθώς παρέχει υπηρεσίες σε ευπαθείς πολίτες, ανήμπορους και ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ΟΤΑ όφειλαν να συγκεντρώσουν τις δηλώσεις επιθυμίας του προσωπικού και στη συνέχεια να χορηγήσουν την πληροφόρηση στο αρμόδιο υπουργείο έως τις 30 Δεκεμβρίου στις 11.00 το βράδυ, ενώ το συμπληρωμένο βάσει των οδηγιών αρχείο να αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου για θέματα προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς, μέσα στο «αλαλούμ» του εμβολιασμού, φαίνεται ότι η διαδικασία εμβολιασμού των συγκεκριμένων εργαζομένων ανά την επικράτεια δεν ακολουθεί κάποιο οριζόντια διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων και των ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούν.
Επειδή ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό της «πρώτης γραμμής», θα συμβάλει στην συνολική θωράκιση της δημόσιας υγείας της χώρας, επαναφέροντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και καθιστώντας τις υπηρεσίες υγείας, άμεσα ανταποκρινόμενες και ασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού].