Home > νέα > Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο 14ο Δημοτικό σχολείο Δράμας Τι μέτρα πήρε το Υπ. Παιδείας για τη διασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες;

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο 14ο Δημοτικό σχολείο Δράμας Τι μέτρα πήρε το Υπ. Παιδείας για τη διασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες;

Ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο 14ο Δημοτικό σχολείο Δράμας

Τι μέτρα πήρε το Υπ. Παιδείας για τη διασφάλιση

της υγιεινής και της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες;

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της φιλοξενίας και της ένταξης των προσφυγόπουλων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, επαναφέρει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο βουλευτής Δράμας και αν. γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Όπως είναι γνωστό, από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια ένταξης των τέκνων των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ στο Νομό Δράμας περίπου 20 παιδιά, είχαν ήδη ενταχθεί σε απογευματινά μαθήματα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στη δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, αποχώρησαν από αυτό στα μέσα Δεκεμβρίου 2016 και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στο Νομό Σερρών, ενώ στο κτίριο της ΒΙ.ΠΕ. γίνονται εργασίες διαμερισματοποίησης, οι οποίες οδεύουν στο τέλος τους. Όταν αυτές οι εργασίες τελειώσουν, οι πρόσφυγες θα επανέλθουν, ενώ συνολικά θα φιλοξενηθούν 550 άτομα στη δομή Φιλοξενίας.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, καταθέτει συνημμένα σχετική επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, μέσω της οποίας τίθενται κρίσιμα ζητήματα και εύλογα ερωτήματα, αναφορικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στη εν λόγω σχολική μονάδα και στα οποία το Υπ. Παιδείας οφείλει μια απάντηση.

 

Η ερώτηση

Στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων:

[Η επιχειρούμενη ένταξη των τέκνων των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας προϋποθέτει εκ μέρους της επίσημης πολιτείας ενημέρωση, διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και προεχόντως οργάνωση και προγραμματισμό ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου αλλά και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Ανεξαρτήτως τούτων, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα τόσο από τις οικείες διευθύνσεις των σχολικών μονάδων όσο και από τις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου σας ούτως ώστε να διασφαλίζεται  με κάθε μέσο η υγιεινή της μαθητικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας των χώρων και του εμβολιασμού όλων των εισερχομένων στην σχολική μονάδα μαθητών.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυτές τις παραδοχές, θέτω υπ’ όψιν σας την συνημμένη επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, δια της οποίας τίθενται κρίσιμα ζητήματα και εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εν λόγω σχολική μονάδα, στα οποία και οφείλει μία απάντηση το Υπουργείο σας. Εν όψει τούτου, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί από το Υπουργείο σας για την διασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας εν γένει στις σχολικές μονάδες που εντάσσονται τα τέκνα των προσφύγων;
  2. Σε ό,τι αφορά την συνημμένη επιστολή, τι απαντά το Υπουργείο σας; Θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και πότε;
  3. Θα προβείτε στον εμβολιασμό των μαθητών της Α’ και Β’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι σύμφωνα με τις εγκυκλίους του 2015-16 και 2016-17 παραμένουν ανεμβολίαστοι;]

 

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έχει ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2017 και έχει σταλεί στον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές Δράμας, τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, το δήμαρχο Δράμας, τον Περιφερειακό Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και το Διευθυντή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Στην επιστολή αυτή, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στο χώρο της σχολικής μονάδας, όπως ότι αυτή θα λειτουργεί μέχρι τις 18.00 «με περισσότερα παιδιά από αυτά που είχε ως σήμερα. Θα φιλοξενεί 23 παιδιά (όπως έχουμε ενημερωθεί), τα οποία δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, είναι μεγαλωμένα με μια διαφορετική κουλτούρα και ζούνε σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας, ένα περιβάλλον που, σίγουρα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο δυνατό για αυτά.»

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, επισημαίνει: «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η οποιαδήποτε παρανόηση, ξεκαθαρίζουμε ότι το 14° δημοτικό σχολείο θα υποδεχθεί τα παιδιά αυτά όπως πρέπει να υποδέχεται κάθε σχολείο οποιοδήποτε παιδί.»

Τέλος, ο Σύλλογος, ζητάει την πρόσληψη επιπλέον καθαρίστριας για το σχολείο, να διαφυλαχθεί η υγιεινή όλης της μαθητικής κοινότητας με τη βεβαίωση από πλευράς των αρμόδιων ιατρών ότι όλα τα παιδιά που θα έρθουν στο σχολείο ένταξης θα έχουν εμβολιαστεί με τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια.

Ζητά επίσης, να γίνεται «σε τακτά χρονικά διαστήματα επίσκεψη ειδικών παιδοψυχολόγων, οι οποίοι θα εξετάζουν τόσο την αντίδραση των μαθητών που θα υποδεχθούμε στα τμήματα ένταξης όσο και την αντίδραση των μαθητών που φοιτούν ήδη στο σχολείο προκειμένου να προλάβουμε τυχόν προβληματικές καταστάσεις που θα διαταράξουν το μαθητικό περιβάλλον.»

Ζητάει τέλος ο Σύλλογος, δέσμευση ότι σε περίπτωση που δημιουργηθούν και άλλα τμήματα ένταξης στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, «αυτά να μοιραστούν και σε άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής, όπως ορίζει ο κανόνας της ισονομίας και ίσης μεταχείρισης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *