Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη
Εθελοντική αιμοδοσία
στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Δράμας την Παρασκευή 14/6
Μιλάει στον «Π.Τ.» η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Παρασκευή 14 Ιουνίου, διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.
Ήδη, από το Νοσοκομείο Δράμας έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι, «για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν χρειάζονται υπερβάσεις και θυσίες. Μια μικρή πράξη αλληλεγγύης που διαρκεί μόλις 10 λεπτά μπορεί να οδηγήσει στο happy end. Κάθε φορά που δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή σε 3 συνανθρώπου μας. Ας το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε, ας μοιράσουμε αγάπη και χαμόγελα».
Η φετινή χρονιά επιφυλάσσει μια ξεχωριστή εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας και θα γίνει στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, συνδυάζοντας έτσι την πολιτιστική μας κληρονομιά με μια σημαντική πράξη ανθρωπιάς και εθελοντισμού. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές συμπολίτες μας που επιθυμούν να δώσουν αίμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αιμοδοσία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής και θα κρατήσει μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Πουλιούδη: Ο συσχετισμός πολιτισμού και εθελοντικής προσφοράς
Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με την αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία μίλησε για τον εξαιρετικό συνδυασμό της προσφοράς αίματος, του εθελοντισμού και του πολιτισμού˙ ότι το να δίνει εθελοντικά αίμα κάποιος είναι μια πράξη πολιτισμού, αλλά και ότι εθελοντισμός είναι να μοιραζόμαστε «αυτό που μας έχει δοθεί ως δώρο άνωθεν».
Όπως σημείωσε η κα. Πουλιούδη, «αυτό που θα γίνει στο Μουσείο, αναδεικνύει τον κοινό ρόλο που έχει η αιμοδοσία και η ανάδειξη αυτής της ημέρας και αυτό είναι ίδιο με την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δεν ανήκει μόνο σε κάποιους, αλλά ανήκει σε όλους. Μ’ αυτό το σκεπτικό, αναδεικνύουμε και τον εθελοντισμό και την παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας».
Όπως αναφέρει η κα. Πουλιούδη, «είναι κοινός στόχος η ανάδειξη του εθελοντισμού. Και όταν οι εθελοντές δωρίζουν ορισμένα αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το κάνουν επειδή δεν τους ανήκουν, δεν ανήκει μόνο σ’ αυτούς η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ανήκει σε όλους. Έτσι γίνεται και με το αίμα, για το οποίο θεωρώ ότι επειδή μας δίνεται δώρο, θα πρέπει να το μοιραστούμε με τον συνάνθρωπό μας. Θεωρώ ότι είναι ένας κοινός στόχος που θα πρέπει να αναδειχθεί».
Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει επίσης η κα. Πουλιούδη, είναι ότι πρόκειται για μια «ευκαιρία να τιμήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε ταυτόχρονα ακόμα περισσότερο τον ευρύτερο πληθυσμό και την κοινωνία σχετικά με την εθελοντική προσφορά αίματος. Αυτό που είναι ταυτόσημο με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, το οποίο δεν είναι και δεν ανήκει μόνο σε κάποιους αλλά σε όλους μας».