Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Σπ. Μάμαλης
Έτοιμο σε 10 μέρες το νέο πρόγραμμα
σπουδών του Τμ. Αμπελουργίας Οινολογίας
και ένταξή του στο νέο Μηχανογραφικό 2025
► Ενισχύεται το προσωπικό του Τμ. Οινολογίας με μόνιμα μέλη ΔΕΠ
► Ορκίστηκαν 43 απόφοιτοι του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ σημαντική ημέρα η χθεσινή, για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), καθώς ορκίστηκαν 43 απόφοιτοι, εκ των οποίων οι 17 είναι από το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα και οι 26 από το παλαιότερο Τμήμα των ΤΕΙ.
Να υπενθυμίσουμε αρχικά ότι, πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει και η ορκωμοσία αποφοίτων από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και χθες η ορκωμοσία από το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Φέτος, είναι η πρώτη ορκωμοσία που γίνεται για το Τμήμα Πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς πέρασαν ήδη πέντε χρόνια και έχουμε τους πρώτους αποφοίτους, με το Τμήμα να ξεκινάει την λειτουργία του υπό τη διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και να συνεχίζει από φέτος στους κόλπους της διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου της Δράμας, προκειμένου να ζήσουν από κοντά αυτή τη μοναδική ημέρα των παιδιών που αποφοίτουν, καθώς μάλιστα αποχωρούν από τη Σχολή ως Γεωπόνοι και έχοντας ως εφόδιο πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπυρίδων Μάμαλης, επισημαίνει ότι συνολικά ορκίστηκαν χθες 43 άτομα, 17 άτομα από το νέο πρόγραμμα σπουδών Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και 26 από το παλαιό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ.
Όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε περήφανοι σήμερα που για πρώτη φορά ορκίζονται οι πρώτοι απόφοιτοι του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, οι οποίοι έχουν πλήρη επαγγελματικά προσόντα Γεωπόνου και θα έχουν τα πάντα και οι παλαιότεροι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ».
Τονίζει μάλιστα ότι «στόχος μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε τον φάκελο Πιστοποίησης του νέου Προγράμματος Σπουδών και αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, έτσι ώστε η ΕΘΑΑΕ μέσα στον Ιανουάριο να κάνει την πιστοποίηση και να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο Μηχανογραφικό με το νέο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την πιστοποίηση του νέου Προγράμματος Σπουδών, το Τμήμα θα ενταχθεί στο νέο Μηχανογραφικό για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025 και με τη νέα ονομασία του, ως Τμήμα Αμπελουργίας Οινολογίας, εξειδικεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις σπουδές επάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό μάλιστα δημιουργεί ελπίδες ότι θα έχει ακόμα περισσότερη ζήτηση, καθώς θα είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο Τμήμα στον τομέα της αμπελουργίας και της οινολογίας, μοναδικό ίσως στην Ελλάδα.
Προσωπικό
Αναφέρεται ακόμα ο κ. Μάμαλης και στο ζήτημα του προσωπικού του Τμήματος, καθώς σήμερα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Όπως τονίζει, «έχουν γίνει δύο εκλεκτορικά και έχουμε ήδη προκηρύξει μια ακόμα θέση και από τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε τουλάχιστον τέσσερα άτομα μόνιμα μέλη ΔΕΠ, οπότε και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη.
Επίσης, θα έχουμε την κατανομή των θέσεων τις οποίες έχει υποσχεθεί η πρυτανεία και άρα θα φτάσουμε στα έξι με επτά άτομα σε πλήρη ανάπτυξη από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Έτσι, έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων οι οποίοι θα δουλέψουν στο Τμήμα και θα μπορέσουν να βοηθήσουν».
Αναφορά κάνει ακόμα και στο ζήτημα της ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων επισημαίνοντας: «Μας ειδοποίησε η Πρυτανεία ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του κτιρίου με 500.000 ευρώ που δόθηκαν και ταυτόχρονα ότι θα μας δοθεί και κάποιος εξοπλισμός μέσω προγράμματος της Περιφέρειας, ώστε να μπορέσουμε να διεξάγουμε τα εργαστηριακά μαθήματα».
Τρία προγράμματα σπουδών
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, εμείς θα τρέχουμε τρία προγράμματα σπουδών: το παλιό ΤΕΙ που ακόμα υπάρχουν άτομα που δεν αποφοίτησαν, το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το νέο Τμήμα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το Αμπελουργίας και Οινολογίας.
Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και δυστυχώς η νομοθεσία δεν μας βοηθάει. Ο νόμος Κεραμέως βάζει πολλούς αποκλεισμούς σε διδακτικό προσωπικό και μας δημιουργεί δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα. Παρ’ όλη την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, θεωρώ ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά. Για τη νέα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι φέτος. Φέτος για το χειμερινό εξάμηνο τα λύσαμε, με μια μικρή καθυστέρηση και κάναμε όλα τα μαθήματα».
Σημειώνει πάντως, ότι, «θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα κάνουμε και για το εαρινό εξάμηνο, για να μην υπάρξουν εκκρεμότητες. Από εκεί και πέρα όμως, και το λέω από τώρα, δυστυχώς με τις προβλέψεις του νόμου θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, από την επόμενη χρονιά».
Σημειώνει τέλος, ότι, στο τέλος της χρονιάς το καλοκαίρι, «θα έχουμε και άλλους απόφοιτους, καθώς έχουμε ήδη αρκετά άτομα. Οπότε μαζί με τους επόμενους απόφοιτους στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς θα έχουμε περίπου άλλα 40 άτομα. Συνολικά δηλαδή σε μια χρονιά έχουμε 80 άτομα που ορκίζονται. Και θα πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε και παραπάνω».