Home > νέα > Εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια οι προτεραιότητες του ΣΕΜΜΘ για το 2021 Τζ. Χαϊδά: «Ο Σύνδεσμος σηκώνει μανίκια και συνεχίζει δυναμικά το έργο του, προκειμένου το ελληνικό μάρμαρο να λάβει τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά..»

Εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια οι προτεραιότητες του ΣΕΜΜΘ για το 2021 Τζ. Χαϊδά: «Ο Σύνδεσμος σηκώνει μανίκια και συνεχίζει δυναμικά το έργο του, προκειμένου το ελληνικό μάρμαρο να λάβει τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά..»

Εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα

και ασφάλεια οι προτεραιότητες

του ΣΕΜΜΘ για το 2021

Τζ. Χαϊδά: «Ο Σύνδεσμος σηκώνει μανίκια και συνεχίζει δυναμικά το έργο του, προκειμένου το ελληνικό μάρμαρο να λάβει τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά..»

 

Τη δημιουργία κουλτούρας ασφαλείας στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών μαρμαροβιομηχανιών, τη στοχευμένη προβολή και προώθηση του brand name ελληνικό μάρμαρο στο εξωτερικό, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση ενός  θεσμικού πλαισίου λειτουργίας μαρμάρων που θα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, προάγοντας την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, θέτει ως προτεραιότητες για το 2021 η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης (ΣΕΜΜΘ).

Κάνοντας έναν απολογισμό των όσων πέτυχε ο σύνδεσμος, μέσα σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη χρονιά, λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε στο διεθνές εμπόριο, κατάφερε να ενισχύσει τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η ICAP για λογαριασμό του ΣΕΜΜΘ, η πανδημία οδήγησε σε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 35% και μείωση της απασχόλησης κατά 10%, ενώ η μείωση των αποδοχών των απασχολουμένων ανήλθε σε 46 εκατ. ευρώ. Όμως παρά τις αντιξοότητες το ελληνικό μάρμαρο διατήρησε την 4η θέση σε επίπεδο εξαγωγών παγκοσμίως.

Το παρών στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΜΘ, έδωσε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εξαίροντας τη συμβολή της μαρμαροβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και το εθνικό ΑΕΠ.

«Το ελληνικό μάρμαρο είναι αυτή τη στιγμή το 11ο εξαγώγιμο προϊόν. Είστε ένας δραστήριος και δυναμικός σύνδεσμος, κατεξοχήν εξωστρεφής, με ιδιαίτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΜΜΘ. Θα έλεγα ότι το μάρμαρο αποτελεί έναν δυναμικό χώρο νέων καινοτόμων επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό. Τα οφέλη από τη δραστηριότητά σας είναι πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία και την οικονομία. Ως Υπουργείο θα δουλέψουμε πολύ την συνεργασία μας με συνδέσμους του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση με άξονα την ανάπτυξη με θετικό πρόσημο. Αυτή τη στιγμή έχετε δίπλα σας έναν ισχυρό σύμμαχο. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία σειρά ρυθμιστικών αλλαγών και θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας» κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

IOYLIA XAIDA 2

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΜΜΘ, η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Τζούλη Χαϊδά, ο Σύνδεσμος σηκώνει μανίκια και συνεχίζει δυναμικά το έργο του, προκειμένου το ελληνικό μάρμαρο να λάβει τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά. Αναφερόμενη στη συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου του μαρμάρου στο ταμείο ανάκαμψης, τόνισε πως προς το παρόν η πρόταση δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, ωστόσο, θα ξεκινήσει εντατικά ένας νέος κύκλος συναντήσεων με τα αρμόδια υπουργεία οποίος θα γίνει προς το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής τον παράγοντα ασφάλεια, ο ΣΕΜΜΘ εκπονεί δράσεις για μηδέν ατυχήματα στους χώρους εργασίας, επιχειρώντας να  εγκριθούν επιδοτούμενα προγράμματα για την κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων 2.000 εργαζομένων συνολικού ύψους 2,340 εκατ. ευρώ.

Εξίσου σημαντική είναι και η εξωστρέφεια. Άλλωστε πρόκειται για έναν κλάδο, όπου σχεδόν το 80% της παραγωγής του απορροφάτε από αγορές του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΜΜΘ προχώρησε σε συμπράξεις με τις, Enterprise Greece, Natural Stone Institute (NSI0 και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕIA) για την καλύτερη προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό. Θέλοντας να τονίσει την ποιότητα και τη μοναδικότητα του ελληνικού μαρμάρου, η κα. Χαϊδα, διευκρίνισε δε ότι στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με ανταγωνιστές τρίτων χωρών, οι επιχειρήσεις δρουν σεβόμενες την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία έχοντας υιοθετήσει καινοτόμες μεθόδους εξόρυξης φιλικές προς το περιβάλλον.