Home > Πρώτο Θέμα > Ευχάριστα νέα για τους φοιτητές των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Δράμας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Ευχάριστα νέα για τους φοιτητές των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Δράμας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Ψηφίστηκε την Πέμπτη η τροπολογία στη Βουλή

Ευχάριστα νέα για τους φοιτητές

των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Δράμας

για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Χ. Κεφαλίδου: Δικαίωση για τους αποφοίτους των Γεωπονικών Σχολών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα για τους φοιτητές των δύο Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος της Δράμας, καθώς η τροπολογία την οποία περίμεναν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα επαγγελματικά τους δικαίωμα, ψηφίστηκε τελικά την Πέμπτη από τη Βουλή.

Πρόκειται για τους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, και του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας επίσης της Δράμας. Οι φοιτητές, όλο αυτό το διάστημα και από την εποχή που τα παλαιά Τμήματα του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστημιακά Τμήματα του ΔΙΠΑΕ και μετατράπηκαν πλέον σε πανεπιστημιακά, τα πτυχία τους δεν είχαν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν μετά από σχετικές πιστοποιήσεις των Τμημάτων, αυτών πήραν πολύ καλούς βαθμούς ως Τμήματα, εντούτοις τα πτυχία τους παρέμεναν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Και όπως τόνισαν όλο το προηγούμενο διάστημα φοιτητές και καθηγητές, το να σπουδάσεις πέντε χρόνια και όταν αποφοιτάς να μην έχεις επαγγελματικά δικαιώματα, είναι ουσιαστικά πέντε κενά χρόνια γεμάτα αγωνία και έξοδα!

Τελικά, μετά από τις πιέσεις που άσκησαν φοιτητές και καθηγητές όλων αυτών Τμημάτων απ’ όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοίμασε σχετική πρωτοβουλία, για την οποία όμως υπήρχαν ορισμένες αντιρρήσεις. Και ο λόγος ότι, ενώ άλλες Σχολές αναφερόντουσαν ονομαστικά στην τροπολογία με τα Τμήματά τους, εντούτοις τα Τμήμα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, δεν αναφερόντουσαν ονομαστικά αλλά ως «άλλες ημεδαπές Σχολές», που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον ως προς την αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Τελικά, λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, άλλαξε αυτό το εδάφιο και πλέον αναφέρονται κανονικά και ονομαστικά και τα δύο Τμήματα της Δράμας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι, με την ίδια τροπολογία καταργείται και η σχετική γραφειοκρατική διαδικασία που όριζε η αρχική τροπολογία, ότι για να ισχύσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, θα έπρεπε να υπάρχει θετική γνώμη από την ΕΘΑΑ και το ΓΕΩΤΕΕ         , καθώς και Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Χ. Κεφαλίδου: Δικαίωση…

Με δήλωσή της, η βουλευτής Δράμας  του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Τομεάρχης Παιδείας, επισημαίνει ότι επήλθε  η δικαίωση για τους αποφοίτους των Γεωπονικών Σχολών, μετά την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «από σήμερα η ομηρεία των αποφοίτων 13 τμημάτων Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια της χώρας σταματά. Όπως είναι ήδη γνωστό, τέσσερα και πλέον χρόνια, αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να ασκήσουν επάγγελμα. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν παραμονές εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Ν.4610/2019) πρόχειρα και βιαστικά προχώρησε στη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με καταργήσεις-συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Σχολών και των αποφοίτων.

Το ίδιο το κράτος, που ίδρυσε αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, αρνήθηκε να βρει λύση, αδιαφόρησε και άφησε αρρύθμιστα θέματα ζωτικής σημασίας.

Νέα παιδιά που είχαν φοιτήσει, διαβάσει, εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας πήραν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Στερούνταν επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και το παράδοξο έχει και συνέχεια: οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα, ενώ οι νέοι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης δεν μπορούν».

Όπως επισημαίνει η κα. Κεφαλίδου, η λύση επήλθε μετά από διορθωμένη τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «που λύνει με δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο το ζήτημα» και «μονόδρομος πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων των ίδιων ειδικοτήτων».

Όπως τονίζει τέλος η κα. Κεφαλίδου, «μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν με παραιτήσεις ακαδημαϊκών, διαμαρτυρίες φοιτητών, πλούσια αρθρογραφία και μεγάλη κοινωνική πίεση, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των προτάσεών μας και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για το πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να λειτουργήσουμε, όταν με συντονισμένες ενέργειες και σαφή στόχο αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες».