Άνοιξε η αυλαία του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Δράμας εισέρχεται σε μια νέα εποχή
Ονοματοδοσία σε «Αντώνης Παπαδόπουλος» της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αντώνης Παπαδόπουλος», πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε κάτω από τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες με τις απαιτούμενες αποστάσεις και την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Πριν από την τελετή έναρξης, έγινε ονοματοδοσία της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου με το όνομα του εκλιπόντος Αντώνη Παπαδόπουλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επί πολλά χρόνια μέχρι το 2019.
Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε αρχικά ότι «μια ακριτική πόλη με ανθρώπους γεμάτοι πάθος, μεράκι, ανησυχίες γέννησε στα σπλάχνα της το Παιδί της τέχνης, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πόλης μας», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «το Φεστιβάλ, μεταφέρει παντού σε Ελλάδα και εξωτερικό την ακοίμητη φλόγα του Κινηματογράφου με τους μικρούς καλλιτέχνες, που μας εμπλουτίζουν συνεχώς με νέες τάσεις και απόψεις βελτιώνοντας το κινηματογραφικό προϊόν και την τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγής των ταινιών».
Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Αντώνη Παπαδόπουλος, είπε ότι «παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σημείωσε : «Tο 43ο Φεστιβάλ Δράμας είναι γεγονός με την ωριμότητα που ορίζει η ιστορία του, παράλληλα όμως με νέες, καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και συνεργειών με τους φορείς και τους ανθρώπους της 7ης τέχνης, ενισχύοντας τη σχέση και τη διάδραση με τη πόλη που το γέννησε αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα και τη προσφορά του εντός και εκτός της χώρας μας».
Αφού εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντα Αντώνη Παπαδόπουλου, μίλησε για το «τέλος εποχής από τη μια, αλλά και αρχή μιας νέας από την άλλη, με τον άξιο αντικαταστάτη που ανέλαβε το τιμόνι ενός παγκοσμίως καταξιωμένου θεσμού. Η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ θεωρώ ότι δικαιώνει εμένα, τον Δήμαρχο Δράμας, αλλά και το Δ.Σ του Οργανισμού μέρα με τη μέρα. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με επαγγελματική εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας, καταξίωση στο χώρο του κινηματογράφου, με σημαντική φιλμογραφία και βαθιά γνώση της μικρού μήκους ταινίας, αγαπητός και ενωτικός με τους συναδέλφους του, με νέες ιδέες, αγάπη και σεβασμό για αυτό που αντιπροσωπεύει. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Φεστιβάλ Δράμας».
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος είπε ότι, «δεν θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε ακόμα ένα φεστιβάλ σαν τα προηγούμενα, σε μια εποχή που δεν είναι φυσιολογική. Αυτό ομολογουμένως μας δυσκόλεψε πολύ αλλά μας προκάλεσε να σκεφτούμε έξω από την κοινή λογική, που ακολούθησε το φεστιβάλ για χρόνια. Έτσι παρ’ όλη τη μεγάλη απώλεια του Αντώνη Παπαδόπουλου, παρ’ όλη την πανδημία που επηρέασε όλο τον κόσμο, προετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ που θα στηρίξει το ελληνικό σινεμά, θα προβάλει τους νέους δημιουργούς και θα δώσει πρόσβαση στους επισκέπτες του φεστιβάλ της Δράμας να παρακολουθήσουν τις ταινίες σε δύο κλειστά σινεμά το Ολύμπια και το Ωδείο ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές στο θερινό Αλέξανδρος, το Drive in αλλά και σε όλους τους Έλληνες σινεφίλ μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας. Ας μη κρυβόμαστε, οι εποχές είναι δύσκολες. Οι καλλιτέχνες, οι κινηματογραφιστές και οι art workers χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας».