9ο Θερινό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας, μετάφρασης και πολιτισμού στη Δράμα
35 φοιτητές από 8 χώρες
που σπουδάζουν την ελληνική
γλώσσα στη Δράμα
► Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στον Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Δράμας
Και το φετινό καλοκαίρι ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Δράμας, φιλοξένησε τους φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Κέντρου Βυζαντινών, Κυπριακών και Ελληνικών σπουδών, του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.
Τριάντα πέντε φοιτητές από οχτώ χώρες (Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη), επισκέφθηκαν μαζί με τους Καθηγητές τους τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, όπου τους υποδέχθηκε ο προϊστάμενος του ιερού ναού π. Δημήτριος Αχθοφορίδης. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τις εργασίες αγιογράφησης του ναού, καθώς επίσης και ένα μάθημα ορθόδοξης εικονογραφίας (θεωρία και πράξη) από τον αγιογράφο του ναού Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται φέτος στη Δράμα, το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν έρθει στη Δράμα και συμμετέχουν 35 φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από οκτώ χώρες: Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη.
Πρόκειται για το 9ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, τρίτο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο της Ισπανίας και δεύτερο σε αξιολόγηση ποιότητας, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εστίες ελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Οι ξένοι φοιτητές, εκτός από τα μαθήματα, θα γνωρίσουν το παρθένο δάσος του Φρακτού, τον Νέστο, τη Θάσο, τους Φιλίππους, το Δοξάτο και την Προσοτσάνη, τους οικισμούς Μοναστηράκι και Καλή Βρύση, καθώς και το σπήλαιο Μααρά.
Αυτή η φιλοξενία δείχνει ένα μέτρο εξωστρέφειας πολύτιμο για όλες τις πόλεις. Στη Δράμα, αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη συνδιοργανωτών φορέων.
Ο Δήμος διαθέτει υποδομές, ενώ η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κύκλωψ, και η εταιρεία Raycap, στηρίζουν με τις χορηγίες τους. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι, δημιουργείται μια πολλαπλώς πολύτιμη συνέργεια και συστράτευση δυνάμεων.
Διευθυντής του προγράμματος και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γρανάδας, Δρ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, Ακαδημαϊκή συντονίστρια είναι η Δρ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Γρανάδας), και συντονίστρια του πολιτιστικού μέρους η κα. Ευανθία Τζήμου.
Έχει ενδιαφέρον ότι τα κείμενα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των μαθημάτων ανήκουν στον Δραμινό ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφο, Νάσο Βαγενά.