Home > νέα > Φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Δ.Π.Θ. στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στο μαρμάρινο σπίτι της ΚΥΚΛΩΨ Σύντομα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Δ.Π.Θ. στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στο μαρμάρινο σπίτι της ΚΥΚΛΩΨ Σύντομα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Δ.Π.Θ.

στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

στο μαρμάρινο σπίτι της ΚΥΚΛΩΨ

Σύντομα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

 

 

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκαν φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με πρώτο σταθμό επίσκεψης το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας.

Στόχος της επίσκεψης, να γνωρίσουν από κοντά το ακαδημαϊκό περιβάλλοντος του Τμήματος Δασολογίας της Δράμας και να εξερευνήσουν τη σχέση αρχιτεκτονικής, φύσης και φωτογραφίας.

Επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του Τμ. Αρχιτεκτονικής και Μηχανικών, ενώ η ξενάγηση έγινε από το μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Βιδάκη.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Κωνσταντίνος Μάνος. A Greek Portfolio» του Μουσείου Μπενάκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον εκθεσιακό χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο Μαρμάρινο Σπίτι στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης, άνοιξε προσωρινά και ο χώρος του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ από την πραγματικά εξαίσια και πλούσια συλλογή του Δραμινού ναυπηγού και επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη.

Μέσα από το φακό, αναδείχθηκαν η αλληλεπίδραση του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, η αισθητική προσέγγιση του τοπίου και οι δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης. Αξίζει να τονίσουμε πως ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην παρουσίαση του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού της Κύκλωψ που έχει ως θέμα την «Πέτρα».  Ο διαγωνισμός, με τα υψηλότερα στην Ελλάδα χρηματικά έπαθλα, είναι ανοιχτός για όλους, φοιτητές και μη.

Προς το παρόν πάντως, οι εργασίες στο συγκεκριμένο Μουσείο που θα λειτουργεί στο Μαρμάρινο Σπίτι, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Αναμφισβήτητα θα είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα και πιο σύγχρονα μουσεία φωτογραφίας και φωτογραφικών μηχανών στην Ελλάδα  και ίσως και σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη στο εκ βάθρων ανακαινισμένο αρχοντικό του καπνέμπορου Ιωάννη Αναστασιάδη ή αλλιώς «Μαρμάρινο Σπίτι», όπως το γνωρίζουν όλοι οι Δραμινοί.

Πάνω από 1.500 μηχανές

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο Μουσείο θα παρουσιάζονται πάνω από 1.500 φωτογραφικές μηχανές, μέσα σε ειδικές προστατευόμενες βιτρίνες. Πρόκειται για μηχανές που έχουν κατασκευαστεί από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα, καλύπτοντας έτσι περίπου 150 χρόνια εξέλιξης των φωτογραφικών μηχανών.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, θα μπορεί κανείς να δει ό,τι πιο περίεργο έχει κατασκευαστεί σε όλο τον κόσμο, από τις πρώτες μηχανές camera obscura, μηχανές δαγκεροτυπίας, κατασκοπευτικές του 19ου αιώνα αλλά και της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, στερεοσκοπικές, αλλά και πανοραμικές.

Αξίζει να τονίσουμε πάντως, ότι, στους χώρους του Μουσείου θα υπάρχει ακόμα και λειτουργικός σκοτεινός θάλαμος, αναπαράσταση φωτογραφικού studio εποχής και βιβλιοθήκη φωτογραφικών θεμάτων. Την ίδια ώρα, μια βόλτα στους εντυπωσιακούς χώρους του αρχοντικού και μουσείου θα ταξιδεύει τους επισκέπτες στη νεότερη ιστορία της Δράμας του 19ου και του 20ου αιώνα.

Συλλογή Άρη Θεοδωρίδη

Η εξαιρετική αυτή συλλογή –μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη– ανήκει στον ναυπηγό Άρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά του αγόρασε το Μαρμάρινο Σπίτι που είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά. Αφού προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην κατοικία του 1875 και την όμορη καπναποθήκη που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια πολλές εκπλήξεις για τον διάκοσμο αλλά και το παρελθόν του κτιρίου.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα εμβληματικό οικοδόμημα της πρώιμης αστικής και βιομηχανικής εποχής της Δράμας, που συνδυάζει ανατολικά και δυτικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, κατασκευασμένο με πολυτελή υλικά. Από την άλλη θα μαθαίνει την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει ήδη ζητήσει από Δραμινούς να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο με παλιές φωτογραφίες της πόλης.

Ήδη, ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι έχουν μέχρι στιγμής δώσει εκατοντάδες φωτογραφίες για να σκαναριστούν και να αρχειοθετηθούν. Η διαδικασία αυτή είναι εν εξελίξει και κάθε τόσο προστίθεται και άλλο υλικό.

Από την πρώτη στιγμή που το σπίτι αγοράστηκε από την ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση και η ανάδειξη του αρχοντικού, αλλά και η σύνδεσή του με τη σύγχρονη κοινωνία ως χώρος μνήμης και τέχνης.