Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Σαντιρβάν Τζαμί του «ΘΑΡΡΟΥΣ»
Το φθινόπωρο αναμένεται
να ανοίξει το Σαντιρβάν Τζαμί
ως πολιτιστικός χώρος
Αγοράστηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως από την εταιρεία Raycap
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΑ ΜΕΣΑ του 2015, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης του Σαντιρβάν Τζαμί στο κέντρο της πόλης, γνωστότερου και ως τα γραφεία της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ» επί της οδού Άρμεν, μέχρι και το 1981. Το μνημείο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το 1983 και από τότε που έκλεισε το «ΘΑΡΡΟΣ», ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, και κατέρρεε καθημερινά.
Πριν και κατά τη δημιουργία της στέγης του Σαντιρβάν Τζαμί. Η φωτογραφία της κας. Παπαϊωάννου που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της.
Το 2012, αγοράστηκε από τον Δραμινό επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, ο οποίος διατηρεί την γνωστή εταιρία Raycap. Το κόστος της ανακατασκευής του είναι μεγάλο και μόνο μια επιχείρηση του εύρους της Raycap θα μπορούσε να το αναλάβει. Και η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει μια αξιόλογη προσφορά στον τομέα του πολιτισμού στην πόλη της Δράμας. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, η εταιρεία Raycap έχει αγοράσει ένα οικόπεδο στο Αραπ Τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων, το οποίο μετά από τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν, το δώρισε στο Δήμο Δράμας, προκειμένου να ανοίξει κεντρική είσοδος όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του τζαμιού. Θα πρόκειται για έναν δεύτερο πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο όταν ολοκληρωθεί.
Την αποκατάσταση του τεμένους Σαντιρβάν Τζαμί της παλαιάς εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ», ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Δραμινή αρχιτέκτονας κα. Κοραλία Παπαϊωάννου, η οποία ευγενώς είχε δεχτεί να μιλήσει παλαιότερα στον «Πρωινό Τύπο». Όπως μάλιστα μας είπε η ίδια χθες, το κτήριο πρόκειται να παραδοθεί πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες.
Το αποκαταστημένο πλέον Σαντιρβάν Τζαμί, θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος για μουσική, διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίες, εικαστικών, αλλά ακόμα και ως χώρος για ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.
Το νέο αποκαταστημένο πλέον κτήριο, θα έχει ουσιαστικά την μορφή που είχε το 1830. Θα είναι ένα πέτρινο κτήριο, με μια εξωτερική στοά. Ο χώρος αυτός θα βγαίνει μπροστά και θα έχει ξύλινες κολόνες και θα είναι καλυμμένο με τετράριχτη στέγη. Οι μπροστινές τοιχογραφίες του έχουν συντηρηθεί, έχουν στερεωθεί και έχουν αποκατασταθεί πλήρως.