Home > νέα > Φτιάχνουν βαρβάρα σήμερα στο ΣΤ΄2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας► Ένα πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά τα ήθη και έθιμα του τόπου μας

Φτιάχνουν βαρβάρα σήμερα στο ΣΤ΄2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας► Ένα πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά τα ήθη και έθιμα του τόπου μας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού σχολείου Δράμας

Φτιάχνουν βαρβάρα σήμερα

στο ΣΤ΄2 του 5ου

Δημοτικού Σχολείου Δράμας

► Ένα πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά τα ήθη και έθιμα του τόπου μας

► Χαραλαμπίδου: Πέρα από το έθιμο οι μαθητές θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη δύναμη που έχει το σιτάρι ως βασικό είδος της διατροφής μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΕΘΙΜΟ της παρασκευής του γλυκού βαρβάρα την ημέρα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί για τη Δράμα ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα του τόπου.  Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία να τη γευτούν μέσα από παραδοσιακές πεντανόστιμες συνταγές.

Η παρασκευή της βαρβάρας καθιερώθηκε όταν, σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, ο Διόσκουρος, πατέρας της Αγίας Βαρβάρας, κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν στους χριστιανούς.

Το μυστικό αυτό, το έμαθε η Αγία Βαρβάρα και ειδοποίηση τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο υπήρχε στο σπίτι. Γι’ αυτό και η βαρβάρα ή ασουρές, μποεί να περιέχει όχι μόνο σιτάρι και καρπούς, αλλά ακόμα και φασόλια και φρούτα της εποχής. Χάρη στην Αγία Βαρβάρα, ανακάτεψαν λοιπόν ό,τι υπήρχε στο σπίτι και έφαγαν και έτσι δεν κινδύνευσαν από το δηλητήριο του πατέρα της.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του σπουδαίου εθίμου, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ΄ 2 του 5ου Δημοτικού σχολείου Δράμας, θα στήσουν σήμερα στην τάξη τους, ένα μικρό μαγειρείο.  Θα σηκώσουν τα μανίκια, θα στήσουν κατσαρόλες και θα μαγειρέψουν την παραδοσιακή βαρβάρα και όταν είναι έτοιμη θα μπορέσουν να την απολαύσουν!

Κι όμως, δεν είναι ένα σκηνοθετικό τρικ, αλλά ένα πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι μαθητές του ΣΤ΄2 του 5ου Δημοτικού σχολείου Δράμας, θα μπορέσουν να δουν από πρώτο χέρι πώς γίνεται η παραδοσιακή βαρβάρα, για ποιο λόγο γίνεται, ενώ θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη δύναμη του σιταριού ως το βασικότερο προϊόν της διατροφής μας.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια του σχολείου κα. Φρόσω Χαραλαμπίδου, η οποία εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με κεντρικό τίτλο «Τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μου».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πρόγραμμα eTwinning, όπου δηλαδή διάφορα σχολεία από την Ευρώπη, θα μπορούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους ορισμένα πράγματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση μια συνταγή.

Όπως μας λέει η κα. Χαραλαμπίδου, «ξεκινάμε με το πρώτο έθιμο του τόπου μας, που είναι η παρασκευή του εδέσματος της βαρβάρας, που την σερβίρουμε ανήμερα της εορτής της πολιούχου της  Δράμας Αγίας Βαρβάρα. Έτσι, σήμερα, με την ανάλογο προετοιμασία, στην τάξη θα μαγειρέψουν την βαρβάρα, η οποία όταν είναι έτοιμη θα σερβιριστείς στους μαθητές της Τάξης».

Όπως εξηγεί η ίδια, «αυτό γίνεται για να μπορέσουν οι μαθητές να κατανοήσουν και την γιορτή της πολιούχου μας, αλλά και το έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές τις παραδόσεις μας».

Στο σημείο αυτό, η ίδια τονίζει ότι, «μέσα από το μαγείρεμα της βαρβάρας, οι μαθητές δεν θα μάθουν απλά για το έθιμο, αλλά θα μάθουν και για τη μεγάλη δύναμη που έχει το σιτάρι που είναι και το βασικό και πρωτεύον είδος της διατροφής. Ώστε να κατανοήσουν τις αξίες ορισμένων ειδών διατροφής».

Το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων έχει διάρκεια πέντε μηνών, ενώ ταυτόχρονα με το πρόγραμμα eTwinning, της ανταλλαγής με άλλα σχολεία, θα μπορέσουν να ανταλλάξουν διάφορα άλλα έθιμα.

Όπως λέει, «ήδη τρέχουν δύο προγράμματα με ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών με ένα σχολείο της Κάτω Ιταλίας και με ένα άλλο σχολείο στη Μάλτα. Κάθε μήνα θα στέλνονται θέματα που αφορούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Αυτό το πρόγραμμα θα πάει περισσότερο με συνταγές. Το άλλο  θα περιέχει κάρτες που θα στέλνουμε για την Ονειρούπολη και αργότερα θα γίνει κάτι αντίστοιχο για τα δρώμενα στο Νομό Δράμας με τις μεταμφιέσεις των Θεοφανείων και ανάλογα σε κάθε περίοδο».