Γ. Σ. Α. Ε. Κυργίων
Η ομάδα της καρδιάς μας
Τι είναι ένα βιβλίο; Είναι γνώσεις, είναι τέχνη, είναι συναίσθημα; Ναι, μα πάνω απ’ όλα, ένα βιβλίο, είναι μια ιστορία. Και το βιβλίο «Η ομάδα της καρδιάς μας», των Θεόδωρου Βασιλειάδη και Παντελή Σταματιάδη, μας διηγείται την πιο όμορφη ιστορία. Την ιστορία ενός χωριού, την ιστορία ενός αθλήματος, την ιστορία μιας υπερηφάνειας.
Όπως όλα τα καλά βιβλία, μας μιλάει για τη ζωή των ανθρώπων. Γιατί ένα χωριό δεν είναι η γη και οι πέτρες του, είναι οι κάτοικοι του, είναι οι χαρές και οι απογοητεύσεις τους, είναι ο μόχθος τους, ο ηρωισμός τους. Είναι οι πρόγονοι και οι απόγονοι μιας μεγάλης αλυσίδα γενεών.
Ένα άθλημα δεν περιορίζεται στους αριθμούς, στις νίκες, στα μετάλλια και τις κούπες στις βιτρίνες. Ένα άθλημα ζει από τις ιδρωμένες φανέλες, τα ματωμένα γόνατα, τις τσαλακωμένες ελπίδες και τις γενναίες προκρίσεις. Κι όταν είναι ομαδικό –και λαϊκό- όπως το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα σφυρηλατεί δεσμούς, φτιάχνει χαρακτήρες, ενώνει τους ανθρώπους μέσα στον χώρο και στον χρόνο.
Πράγματι, όποιος Κυργιώτης κι αν γυρίσει τις σελίδες του βιβλίου «Η ομάδα της καρδιάς μας», ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, θα συναντήσει κάποιον δικό του άνθρωπο από το χθες ή από το σήμερα. Έναν παππού, έναν πατέρα, έναν θείο, έναν ξάδερφο, έναν γιό.
Η Α.Ε.Κυργίων, δεν είναι απλώς μια ομάδα της επαρχίας, της ξενιτιάς, του παρελθόντος. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τροφοδοτείται διαχρονικά απ’ όλες τις οικογένειες ενός μαρτυρικού, μα και υπερήφανου χωριού.
Οι συγγραφείς, μέσα απ’ την σχολαστικότητα τους, το βαθύ συναίσθημα τους, αλλά και την απίστευτη επιμονή του κυρίου Βασιλειάδη, δημιούργησαν πολύ παραπάνω από ένα αθλητικό λεύκωμα, έγραψαν ιστορία. Ειδικά για τον κύριο Βασιλειάδη, το εγχείρημα αυτό ήταν ένα έργο ζωής, μια εγκυκλοπαίδεια. Μια αφύπνιση για τη συλλογική μνήμη των παλιότερων και μια παρακαταθήκη αξιών για τις επόμενες γενεές.
Ήταν καθήκον μου ως εκδότρια, ως παιδί των Κυργίων, να κάνω τα αδύνατα δυνατά, ώστε το βιβλίο που φιλοξενεί το έργο τους να τιμά την αφοσίωση και την δοτικότητα των δημιουργών του. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο πόνημα, αν και είναι μεγάλης αξίας, ως κείμενο και ως αντικείμενο, χάρη στην ανιδιοτέλεια συγγραφέα και εκδότη, και την ευγενική συνδρομή του Δήμου Δοξάτου, προσφέρεται αφιλοκερδώς στο αναγνωστικό κοινό. Διότι, όταν η αγάπη για τον αθλητισμό γίνεται αγάπη για τον άνθρωπο, τότε η αποτύπωσή της στο χαρτί γίνεται τέχνη, γίνεται πολιτισμός. Κι ο πολιτισμός αν και έχει μεγάλη αξία, δεν πρέπει να έχει τίμημα.
Σοφία Δερέ, εκδότρια.
(Εκδόσεις ΔΕΡΕ, Κουμαριάς 1, Γέρακας, 153 44 Αθήνα)