Συνέντευξη Τύπου για το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Γ. Σακαρίδης: Το Φεστιβάλ
Δράμας είναι ανοικτό
σε όλες τις τάσεις του σινεμά
Από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου στη Δράμα
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες οι άνθρωποι του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το μεσημέρι της Πέμπτης χθες, στην Αθήνα. Βασικός παρουσιαστής του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις ελληνικές συμμετοχές στα διαγωνιστικά προγράμματα (Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Animation, Green και Kiddo), το οποία θα διεξαχθεί από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου.
Το 47ο DISFF θα προβάλλει συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα.
Από πέρυσι, οι ταινίες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα κάθε Σεπτέμβριο, εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας® έδωσε στο DISFF την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.
Σακαρίδης: Ανοικτό σε όλες τις τάσεις του σινεμά
«Το Φεστιβάλ Δράμας για 47 χρόνια είναι ανοικτό σε όλες τις τάσεις του σινεμά, είναι προϊόν συλλογικού οράματος και εργασίας, και βασίζεται στη πείρα και εμπειρία κινηματογραφιστών που συμμετέχουν σε οργανικές θέσεις και επιτροπές, έχοντας τη συνεχή στήριξη του Δήμου Δράμας, του Υπουργείου Πολιτισμού και, εδώ και μερικά χρόνια, της Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Σακαρίδης, επισημαίνοντας ότι, «τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις ψηφιακές μας πλατφόρμες και τα δια ζώσης απανωτά sold out, ξέρουμε ότι 150.000 νέοι παρακολουθούν τις ταινίες του φεστιβάλ. Σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο δεχόμαστε πάνω από 500 ταινίες μικρού μήκους, από Έλληνες δημιουργούς».
Όπως τόνισε ο κ. Σακαρίδης, «το Φεστιβάλ συντελεί στην κινηματογραφική εκπαίδευση, όλων των ηλικιών, με προγράμματα όπως το Cinematherapy στα Σχολεία και τα Εργαστήρια κινηματογράφου στη πόλη της Δράμας. Καίριας σημασίας η συμβολή μας στην ίδρυση του Προπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ με τίτλο Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής και Έρευνας το οποίο ξεκινάει το τέταρτο εξάμηνο τον Οκτώβρη».
Short Film Hub
Αναφερόμενος στο Short Film Hub, ο Γ. Σακαρίδης είπε πως φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ στελεχώθηκε φέτος με τον συντονιστή του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, Φλοριάν Φερνάντεζ.
«Έχουμε 7 επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα, δύο από τα οποία είναι Oscar Qualifying (Εθνικό και Διεθνές). Και το Εθνικό Σπουδαστικό, το καμάρι μας, προχωράει με μεγάλη πρόοδο», υπογράμμισε.
«Φέτος παρακολουθήσαμε ταινίες που άγγιξαν βαθιά ψυχολογικά θέματα, με έμφαση στη μοναχικότητα, εγκατάλειψη, κακοποίηση, τοξική αρρενωπότητα. Μαζί με την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών, ενώ οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, η οικονομική κρίση, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους μοιάζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους δημιουργούς μικρού μήκους. Σε όλα τα τμήματα, οι ομάδες του φεστιβάλ παρακολούθησαν και αξιολόγησαν πάνω από 4000 ταινίες και σας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί νέες φωνές, να ταξιδέψουμε μαζί σε ανατρεπτικούς κόσμους, και να διεισδύσουμε στην καρδιά της έβδομης τέχνης».
Ευχαριστίες
Ο κ. Σακαρίδης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμο Δράμας, το ΕΚΚ, το ΕΚΟΜΕ, τη RAYCAP, τη ΔΕΗ (νέο χρυσό χορηγό του Φεστιβάλ), την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη Finos Film, και όλους τους Φορείς του κινηματογραφικού γίγνεσθαι και όχι μόνο της χώρας μας, για την στήριξη, την αγάπη και την εξαίρετη συνεργασία, προς όφελος της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.
Χαιρετισμός δημάρχου
Τον χαιρετισμό του απέστειλε ο Δήμαρχος Δράμας και νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος:
«Ο κινηματογράφος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα της Δράμας, τα τελευταία χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ιδρύθηκε το 1978, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Κάθε χρόνο προσελκύει καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να παρουσιάσουν το έργο τους και να αναδείξουν ταλέντα στον χώρο του κινηματογράφου.
Μέσα από το φεστιβάλ και τις ταινίες που προβάλλονται, η Δράμα έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αναγνωρίζεται και εκτιμάται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι ταινίες αυτές αποτυπώνουν τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές της Ελλάδας, παρέχοντας ένα πολύτιμο αρχείο για τις μελλοντικές γενιές.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός, αλλά ένας θεσμός που έχει ενσωματωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη της πόλης και έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητάς της. Ελάτε και φέτος να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία στη Δράμα, γιορτάζοντας το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους!».
Χαιρετισμός αντιπροέδρου
Ο Βασίλης Τερζόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τη συνέντευξη τύπου, ανέγνωσε και τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Φεστιβάλ Δράμας Πέτρου Παρασκευαΐδη, ο οποίος σημείωσε ότι, «ο κινηματογράφος παράγει αναμνήσεις, όπως λέει ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τη συνεχή του παρουσία ενσαρκώνει αυτή τη ρήση. Αυτή η δυναμική του κινηματογράφου εκφράζεται ιδιαίτερα μέσα από τα έργα που προβάλλονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, οι οποίες ενσωματώνουν συναισθήματα, εμπειρίες και όνειρα. Κάθε ταινία μικρού μήκους αποτελεί μια συμπυκνωμένη αφήγηση που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και να δημιουργήσει αξέχαστες στιγμές για τους θεατές.
Το φεστιβάλ αυτό, με τη μακρά ιστορία του και τη συνεχή ανάπτυξη και καινοτομία, έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός στον χώρο του κινηματογράφου εντός και εκτός των συνόρων, συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων και την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης. Με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και μια για EFA το φεστιβάλ είναι πόλος έλξης για τους νέους σκηνοθέτες και αποτελεί το βήμα για τη διεθνή ανάδειξη τους. Η επιτυχία του δεν είναι τυχαία, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει την ποιότητα με την ποικιλία, προσφέροντας ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού».