Δηλώσεις του διευθυντή κ. Τ. Μωυσιάδη στον «Πρωινό Τύπο»
Το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου μαζεύει
υπογραφές για την επιστροφή
των Γλυπτών του Παρθενώνα
Τ. Μωυσιάδης: Με έμπνευση από τα λόγια του Μακρυγιάννη: «Γι’ αυτά πολεμήσαμε…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ τα λόγια του μεγάλου Έλληνα στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη, «γι’ αυτά πολεμήσαμε…», το Γενικό Λύκειο Κ. Νευροκοπίου δημιούργησε μια πολύ ωραία ιστοσελίδα, μέσω της οποίας συγκεντρώνει υπογραφές για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές έστησαν μια ιστοσελίδα που φέρει την ονομασία rizopoulog.sites.sch.gr, όπου δίνεται η δυνατότητα να εισαχθούν αρχεία με υπογραφές από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και όλης της Ελληνικής Ομογένειας.
Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Τάσος Μωυσιάδης, «είναι μια κίνηση που κάνει το σχολείο μας μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του Μακρυγιάννη… γι’ αυτά πολεμήσαμε, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μωυσιάδης, «έχουμε συμμετοχές από πολλά μέρη του Ελληνισμού μέχρι και από το Γιοχάνεσμπουργκ» και εξηγεί ότι, «ο τελικός στόχος είναι να παραδοθούν στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα και να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνδράμουμε κι εμείς όσο μπορούμε, σ’ αυτόν τον αγώνα που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια η Μελίνα Μερκούρη».
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα σχολείο είναι εξαιρετικά απλή. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής του κωδικού του σχολείου που επιθυμεί να συμμετέχει, στη συνέχεια πρέπει να επισυναφθεί το αρχείο με τις υπογραφές των μαθητών, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη μεταφόρτωσής τους.
Με «φυλαχτό» τα λόγια του Μακρυγιάννη
Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Μωυσιάδης, η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν γενικά για την εκπαίδευση μια ευκαιρία να ξεκινήσει δράσεις, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές. «Εμείς σκεφτήκαμε την επιστροφή των Γλυπτών, αποσκοπώντας η δράση αυτή να γίνει η αφετηρία ενός ακόμα ισχυρότερου κινήματος διεκδίκησης», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως λέει, «οι εξελίξεις πρόλαβαν τη δράση του σχολείου, αφού προηγήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο όπου τέθηκε στη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών, όπως και σε αρθρογραφία του κ. Μητσοτάκη στον βρετανικό τύπο».
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του φιλόδοξου project προέκυψε μετά από συζητήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους μαθητές. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λυκείου, η έμπνευση ήρθε από τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη που γράφει στα απομνημονεύματά του: «Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα ’χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν… Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η δράση υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη συγκεκριμένη δράση με στόχο να λάβει την απαραίτητη δημοσιότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα.