Οδηγίες για το βαμβάκι από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας
Γενικά καθυστερημένες
όλες οι καλλιέργειες
στην περιοχή της Δράμας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου
► Ιδιαίτερη προσοχή στο βαμβάκι και συνεχείς αρδεύσεις για την πατάτα στο Νευροκόπι
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ήδη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αντίστοιχα ρεπορτάζ νωρίτερα φέτος στον «Π.Τ.» σχετικά με τις καλλιέργειες στην περιοχή του Νομού Δράμας, πρόκειται για μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά.
Οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που πέρασαν το χρονικό όριο της άνοιξης και συνεχίστηκαν ακόμα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στη φύτευση και καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.
Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν και στις άλλες καλλιέργειες της περιοχής μας, όπως στο βαμβάκι, το καλαμπόκι και τον ηλίανθο, ιδιαίτερα στην καθυστέρησή τους.
Μιλώντας για άλλη μια φορά στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου, επισημαίνει ότι αν και καθυστερημένες οι καλλιέργειες για το βαμβάκι, εντούτοις δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός απ’ αυτό.
Όπως εξηγεί μάλιστα ο ίδιος για το βαμβάκι, «είμαστε στην περίοδο που περιμένουμε το πράσινο σκουλήκι και ήδη αυτό έχει εμφανιστεί. Είναι η περίοδος κατά την οποία πρέπει οι παραγωγοί βαμβακιού να είναι σε εγρήγορση, να παρακολουθούν δηλαδή την καλλιέργεια, μιας και η είναι η πιο ισχυρή γενιά του σκουληκιού».
Ερωτώμενος αν αντιμετωπίζονται κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «ιδιαίτερο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, η εικόνα είναι καλή και είναι διάχυτο το γεγονός ότι είμαστε πίσω στην καλλιέργεια. Το στάδιο είναι ελλιπές και η καλλιέργεια θα έπρεπε να είναι πιο ανεπτυγμένη».
Όπως σημειώνει, «όλο αυτό πιέζει κάπως την κατάσταση γιατί ο χρόνος του καλοκαιριού κάποια στιγμή ολοκληρώνεται. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια προσπάθεια από τους παραγωγούς ώστε να μπορέσει να προλάβει και να αναπτυχθεί όλη η παραγωγή, που αυτή την στιγμή είναι στα φυτά. Να μην γίνουν δηλαδή ενέργειες που οψιμίζουν και άλλο το φυτό. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται υπερβολική άρδευση και νερό, χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό το θέμα. Γενικά μέχρι στιγμής η εικόνα είναι καλή στο βαμβάκι».
Η πατάτα
Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Σίμογλου σχετικά με το ζήτημα της καλλιέργειας της πατάτας, η οποία όπως είναι γνωστό έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και καθυστέρηση στην σπορά της την άνοιξη.
Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών με τις έντονες βροχοπτώσεις την προηγούμενη περίοδο, ως αποτέλεσμα είχαμε να καθυστερήσει σημαντικά η εγκατάσταση της καλλιέργειας, αρκετοί από τους παραγωγούς έσπειραν δύο φορές, καθώς η πρώτη σπορά σάπισε στο χωράφι, ενώ αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά και η συγκομιδή της.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σίμογλου, «η πατάτα βρίσκεται και αυτή πίσω στην καλλιέργειά της, με τα γνωστά θέματα όλη την προηγούμενη περίοδο με τις έντονες βροχοπτώσεις και την αργοπορία της φύτευσης στην περιοχή του Νευροκοπίου».
Όπως μας λέει, «τηρουμένων των αναλογιών πάντα, βαίνει καλώς η πορεία της μέχρι τώρα, και δεν υπάρχει κάποιο φυτοπροστατευτικό πρόβλημα αυτή την ώρα. Νωρίτερα είχαμε ζητήματα με περονόσπορο, τώρα όμως με τις ζέστες όλα αυτά έχουν εκλείψει.
Οι παραγωγοί στο Νευροκόπι αρδεύουν συνεχώς στην περιοχή, γιατί είχαμε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο λεκανοπέδιο το τελευταίο διάστημα, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί η καλλιέργεια το στάδιο που είναι».
Καταλήγοντας ο ίδιος τονίζει ότι «είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους και θα δείξει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στη συγκομιδή».
Οι οδηγίες για το βαμβάκι
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΑΟΚ για το βαμβάκι, επισημαίνεται ότι έχει διαπιστωθεί η εκδήλωση σποραδικών συμπτωμάτων τού συνδρόμου πρόωρης γήρανσης σε καλλιέργειες βαμβακιού ήδη από τις 17-07-2023. Σε πρόσφατους μακροσκοπικούς ελέγχους σε βαμβακοκαλλιέργειες (03-08-2023) εντοπίστηκε η εμφάνιση προσβολών από μύκητες αλτερνάριας (Alternaria macrospora, A. alternata). Πρόκειται για παράσιτο αδυναμίας που προσβάλλει φυτά με συμπτώματα πρόωρης γήρανσης, λόγω μειωμένης άμυνας εξαιτίας της καταπόνησης των φυτών.
«Πρόκειται για διαταραχή της φυσιολογίας τού βαμβακιού που οφείλεται σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε κάλιο. Η κάψα («καρύδι») είναι ο κύριος αποδέκτης τού καλίου. Το επαρκές κάλιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της ίνας και των σπερμάτων, την υδατική οικονομία και το γέμισμα της κάψας. Συνθήκες που προκαλούν καταπόνηση στην καλλιέργεια (υδατική καταπόνηση, ασφυξία, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.) συμβάλλουν στη μειωμένη λειτουργία τού ριζικού συστήματος.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα νεότερα φύλλα ως μεσονεύρια ερυθρίαση αρχικώς, ξήρανση και απόπτωση. Τα φυτά μπορεί να αποφυλλωθούν πλήρως στο ανώτερο μισό τμήμα τους. Συνηθέστερα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε εδάφη ελαφράς μηχανικής σύστασης, φτωχά σε κάλιο, ιδίως μετά την έναρξη καρπόδεσης και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υδατική καταπόνηση. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε επαρκώς εφοδιασμένα με κάλιο εδάφη.
Το σύνδρομο συνοδεύεται από δευτερογενείς μυκητολογικές προσβολές στα φύλλα από τους μύκητες Alternaria alternata ή Alternaria macrospora.
Εξαιτίας της γενικευμένης οψιμότητας που καταγράφεται στις βαμβακοκαλλιέργειες κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπου κατά γενική εικόνα βρίσκονται στο μέγιστο της άνθησης, οι καλλιεργητές θα πρέπει να καλύψουν διαφυλλικώς τις τρέχουσες, μεγάλες ανάγκες σε εφοδιασμό με κάλιο των φυτών.
Συνιστάται διαφυλλική χορήγηση καλίου, ιδίως σε αγρούς με γνωστό ιστορικό. Άμεση εφαρμογή καλιούχου διαφυλλικής λίπανσης σε περίπτωση εντοπισμού συμπτωμάτων σε αγρούς χωρίς ιστορικό. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κρίνεται ωφέλιμη η ταυτόχρονη εφαρμογή φυτοδιεγέρτη φυκών για την υποστήριξη της καρποφορίας, την υποβοήθηση συσσώρευσης θρεπτικών στοιχείων στη φυλλική επιφάνεια των φυτών και την άμβλυνση των συνεπειών καταπόνησης από υψηλές θερμοκρασίες».