Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Σκέψεις για κρίση και προβληματισμό…
Του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ*
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού την 6η Απριλίου αλλά και των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαϊου, αποφάσισα να καταθέσω δημόσια τις σκέψεις μου για κρίση και προβληματισμό. Σκέψεις που με βασανίζουν εδώ και αρκετό καιρό και μου δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό.
Κάθε χρόνο τιμούμε στη Δράμα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και με την παρουσία δεκάδων Θρακικών Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη την ελληνική επικράτεια, τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, που χρονολογικά ήταν η πρώτη γενοκτονία της καθ’ ημάς Ανατολής το έτος 1914.
Την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου, επίσης, τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής με αποκορύφωμα την ημέρα μνήμης του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας.
Επίσης, την εβδομάδα πριν και μετά την 19η Μαϊου, στη Δράμα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Κάθε χρόνο από μικρό παιδάκι, συμμετέχω σε αυτές τις εκδηλώσεις με αισθήματα σεβασμού και τιμής. Πολλές φορές μάλιστα, συμμετείχα και συμμετέχω και εμπράκτως, με την καλλιτεχνική μου ιδιότητα, πλαισιώνοντας μουσικά αυτές τις εκδηλώσεις. Και των Θρακών. Και των Μικρασιατών. Και των Ποντίων.
Και παρακινώ με τον τρόπο μου όλους τους συμπατριώτες μου να συμμετέχουν σε αυτές, γιατί με αυτόν τον τρόπο, τιμούμε τους προγόνους μας που έχυσαν το αίμα τους και θυσιάσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα μας και το Γένος μας. Και το ελάχιστο μνημόσυνο προς αυτούς είναι να μην τους ξεχάσουμε ποτέ κρατώντας αναμμένο το κεράκι στη μνήμη τους!
Παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια και τις προσπάθειες που γίνονται από τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των αντίστοιχων αυτών Συλλόγων/Σωματείων, για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών αυτών. Προσπάθειες σε Εθνικά Κοινοβούλια, σε διεθνή φόρα, σε διεθνείς Οργανισμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κι εδώ είναι που διαφωνώ και θέλω να καταθέσω δημόσια τον προβληματισμό μου και την πρότασή μου. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αναγνωριστούν διεθνώς τρεις διαφορετικές Γενοκτονίες. Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, εκκλησία, πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ομοσπονδίες, και απαιτήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας διεθνώς και να υπάρξει ηθική δικαίωση για όλους τους σφαγιασθέντες και εκδιωχθέντες από τις πατρογονικές εστίες τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες προγόνους μας. Διαφορετικά, θεωρώ πως και ο πιο καλόπιστος φιλέλληνας δεν μπορεί να μας πάρει στα σοβαρά.
Απευθύνω λοιπόν δημόσιο κάλεσμα προς όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προς όλους τους Προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δράμας που σχετίζονται με το θέμα, να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να γίνει η Δράμα μπροστάρισσα στο θέμα αυτό.
Να δείξουμε σε όλη την Ελλάδα ότι «η ισχύς εν τη ενώσει»!
*Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»
με Επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο