Για 7ο έτος συνεχίζονται τα μαθήματα
ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα
Ο Νομός Δράμας δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγιάς, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Συμφωνούμε απόλυτα με τη Δήμητρα Βασλή, που γράφοντας για τη Δράμα, σημειώνει: «ο πρώτος νομός σε εγκατάσταση προσφύγων την περίοδο 1924-1929 είναι ο Νομός Δράμας με 66.758 άτομα».
Για να μεταφερθούμε επιγραμματικά στα πληθυσμιακά δεδομένα της εποχής, υπενθυμίζουμε ότι, κατά την απογραφή πληθυσμού το 1920 ο νομός Δράμας ήταν «διευρυμένος» και περιλάμβανε και όλο το σημερινό νομό Καβάλας.
Με διάταγμα του καλοκαιριού του 1924 αποσπάστηκαν από το νομό Δράμας οι επαρχίες Καβάλας, Νέστου, Θάσου και Ελευθερούπολης και ιδρύθηκε ο Νομός Καβάλας. Τα στατιστικά στοιχεία, που αναφέρονται στην περίοδο 1920-1928, αντιστοιχούν στο «στενό» νομό Δράμας που αριθμούσε το 1920 μαζί με τους Μουσουλμάνους και τους Βουλγάρους τους 99.000 περίπου κατοίκους και το 1928 περίπου 111.000. Τον συγκεκριμένο αυτό γεωγραφικό χώρο εγκατέλειψαν το 1924 περίπου 76.000 Μουσουλμάνοι και ως το 1929 περίπου 16.00 Βούλγαροι. Οι υπόλοιποι ήταν Έλληνες και ελάχιστοι άλλοι ξένοι Εβραίοι, Αρμένιοι κ.ά.
Και φυσικά είναι γνωστό ότι οι Πόντιοι ήταν η σοβαρή πλειοψηφία μεταξύ προσφύγων που τόσο βίαια, απάνθρωπα και βάρβαρα γενοκτονήθηκαν και τα υπολείμματά τους κατέφυγαν στη μεγάλη πατρίδα. Πρόκειται για τον ελληνισμό, η μητρική γλώσσα του οποίου προέρχεται από την αρχαία Ιωνική διάλεκτο και διατηρεί μεγάλο ποσοστό λέξεων από τη γλώσσα του Ομήρου.
Την τελευταία δεκαετία με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, τη βοήθεια της Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, των πανεπιστημιακών γλωσσολόγων Τομπαΐδη Δημήτρη και Χατζησαββίδη Σωφρόνη και μέλη ειδικών επιτροπών του Συνδέσμου, πιστοποιήθηκαν 50 και πλέον εκπαιδευτικοί ικανοί για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε δήμους και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Η πλειονότητά τους βέβαια βρίσκεται στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και στους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης.
Πολύ αξιόλογη κρίνεται και η οργάνωση σεμιναρίων ποντιακής διαλέκτου και τρίτου σήμερα κύκλου μαθημάτων από το 2016 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ύστερα από σχετική συμφωνία μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Παυλίδη και του πρύτανη Σαπράνη, τα οποία συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία.
Μάλιστα από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος άρχισαν μαθήματα διαλέκτου, με απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στη Δράμα για 7ο έτος συνεχίζονται τα μαθήματα διαλέκτου, στα οποία δίδαξαν ο Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Γ. Χατζηθεοδωρίδης και η Πόπη Λαρχανίδου.
Το τμήμα διδασκαλίας της Δράμας στεγάζει για το τρέχον έτος ο Μορφωτικός «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ακρίτες Ν. Κρώμνης».
Η κ. Λαρχανίδου, φιλόλογος και πιστοποιημένη από το Υπουργείο Παιδείας (Δια Βίου Μάθησης) εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου, διδάσκει για τρίτο χρόνο τη διάλεκτο στη Δράμα αφιλοκερδώς, με τη μορφή εθελοντικής προσφοράς και με ευρεία αναγνώριση του έργου της από τους Ποντίους ολόκληρου του νομού.
Δεν αρκείται σε στείρα παράθεση κειμένων και λεξιλογίου, αλλά συνδυάζει και διανθίζει την εκάστοτε διδακτική ενότητα με πλήθος θρησκευτικών, ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του Πόντου, τα οποία επικαιροποιεί με επιτυχία. Μεταμορφώνει με τον τρόπο αυτό τη διδασκαλία της σε βιωματική πραγματικότητα που την καθιστά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τους συμμετέχοντες. Δεν κινείται στα στενά όρια της διδακτικής μεθοδολογίας που ακολουθείται συνήθως στο σχολικό χώρο, αλλά δημιουργεί διευρυμένο και ελεύθερο κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται αυθόρμητος διάλογος μεταξύ συμμετεχόντων και του διδάσκοντα. Ακόμη επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις εντός και εκτός της πόλης και του νομού, σχεδιάζει σε ώρες εκτός μαθήματος, όπου η ξενάγηση μπορεί να γίνει στη διάλεκτο, καθώς και παρακολούθηση σημαντικών δρώμενων της πόλης, όπως έγινε με την παρακολούθηση, στις 6 Οκτωβρίου, ποντιακού θεάτρου στη Δράμα.
Κατά το τρέχον μάλιστα έτος προσέδωσε ξεχωριστό χρώμα στο πρόγραμμα η μαγειρική ποντιακών εδεσμάτων από την κυρία Παρθένα Μισαηλίδου, έμπειρη πόντια νοικοκυρά, επί πολλά χρόνια πρόεδρο του Συλλόγου και σήμερα επίτιμης προέδρου.
Θα ήταν ευχής έργον το προεδρείο του Συνδέσμου, να καλύπτει μέσω του Πανεπιστημίου Μακεδονία εγκαίρως και το νομό Δράμας σε ότι αφορά την οργάνωση και τη διδασκαλία των κατ’ έτος μαθημάτων με κοινές ανακοινώσεις για εγγραφή στα σχετικά τμήματα διδασκαλίας.