Home > νέα > Για άλλη μια χρονιά Δραμινοί επιστήμονες στο 2% της λίστας Stanford των καλύτερων παγκοσμίως ► Ο Αλέξανδρος Νικήτας, ο Γεώργιος Κύζας (από τη Δράμα) και ο Αθανάσιος Μητρόπουλος του ΔΠΘ στο 2% της λίστας Stanford

Για άλλη μια χρονιά Δραμινοί επιστήμονες στο 2% της λίστας Stanford των καλύτερων παγκοσμίως ► Ο Αλέξανδρος Νικήτας, ο Γεώργιος Κύζας (από τη Δράμα) και ο Αθανάσιος Μητρόπουλος του ΔΠΘ στο 2% της λίστας Stanford

Για άλλη μια χρονιά Δραμινοί

επιστήμονες στο 2% της λίστας Stanford

των καλύτερων παγκοσμίως

► Ο Αλέξανδρος Νικήτας, ο Γεώργιος Κύζας (από τη Δράμα) και ο Αθανάσιος Μητρόπουλος του ΔΠΘ στο 2% της λίστας Stanford

► Στη θέση 564 για τις μεταφορές και συγκοινωνίες ο κ. Νικήτας παγκοσμίως εδώ και πάνω από 100 χρόνια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, δύο συγκεκριμένοι επιστήμονες από τη Δράμα, αλλά και ένας ακόμα καθηγητής από τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας, διακρίνονται για το επιστημονικό τους έργο και εντάσσονται στο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως.

Πρόκειται για τη γνωστή λίστα του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια εντάσσει τους καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως, αναφορικά με την ευρεία αναγνώρισή τους, μέσω των εργασιών τους.

Φέτος και για άλλη μια χρονιά, τη διάκριση αυτή λαμβάνουν δύο Δραμινοί επιστήμονες˙ ο κ. Γεώργιος Κύζας και ο κ. Αλέξανδρος Νικήτας και οι δύο καθηγητές Πανεπιστημίου. Στην ίδια λίστα εντάσσεται επίσης και ο κ. Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο οποίος αν και δεν είναι Δραμινός στην καταγωγή, εργάζεται ως καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Καβάλα.

Κύζας – Μητρόπουλος

Αναλυτικότερα, το Τμήμα Χημείας Καβάλας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τις σημαντικές διακρίσεις δύο καθηγητών του, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο 2% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως της επικαιροποιημένης λίστας Stanford των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, στην συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα 1.019 Ελλήνων Επιστημόνων που περιλαμβάνονται στο 2% των καλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως, εκ των οποίων δύο αποτελούν μέλη του Τμήματος Χημείας ο Καθηγητής Γ. Κύζας 6ος στη σειρά με τους Έλληνες και ο καθ. Α. Μητρόπουλος 322ος.

Ο κ. Γεώργιος Κύζας είναι Καθηγητής Χημικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος από το 2019 και Διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Ήφαιστος».

Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών για περιβαλλοντικές εφαρμογές και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη.

Επίσης, από το ίδιο Τμήμα, ο κ. Αθανάσιος Μητρόπουλος είναι Καθηγητής Φυσικής Χημείας του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου «Ήφαιστος» το οποίο συνιστά θύλακα αριστείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με υψηλής τεχνολογίας ερευνητικό εξοπλισμό.

Το Εργαστήριο χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους μεταξύ των οποίων από το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον χαρακτηρισμό των νανοϋλικών και των μεθόδων εναποθήκευσης υδρογόνου σε αυτά, καθώς και στην παραγωγή και τις εφαρμογές των νανοφυσαλίδων σε καθημερινά προβλήματα.

Αλέξανδρος Νικήτας

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, τέταρτη στη σειρά, είναι ο Δραμινός επιστήμονας Αλέξανδρος Νικήτας, ο οποίος εντάσσεται στο 2% της λίστας Stanford και βρίσκεται στη θέση 46.651 από το σύνολο των 223.153 επιστημόνων για το 2023, πιθανότατα στο 0,5% παγκοσμίως.

Ο κ. Νικήτας, είναι Καθηγητής στο Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield (Huddersfield Business School) του Λονδίνου και το γνωστικό του αντικείμενο είναι οι μεταφορές και ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι, ο κ. Νικήτας βρίσκεται στο top 2% για το σύνολο της ερευνητικής του καριέρας (θέση νούμερο 564 στον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως όλων των εποχών εδώ και πάνω από 100 χρόνια). Και αξίζει να σημειωθεί ότι, για το νεαρό της ηλικίας του (43 ετών) είναι σχεδόν απίστευτο. Ο ίδιος βρίσκεται επίσης στη θέση 193.193 όλων παγκοσμίως των επιστημόνων εδώ και πάνω από 100 χρόνια σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνει το Stanford. Αξίζει επίσης να τονίσουμε, ότι επίσημα οι καταγραφές επιστημόνων και το έργο τους, γίνεται από το 1888 και μετά.