Η αποχώρηση του ογκολόγου κ. Κασαράκη από το Νοσοκομείο Καβάλας
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται
η ανάγκη για Ογκολογικό Ιατρείο
στο Νοσοκομείο της Δράμας
► Δ. Κασαράκης: Αν μου εξασφάλιζαν μια μόνιμη θέση θα έμενα στην Καβάλα
– Οκτώ χρόνια, δεν έγινε καμιά πρόσληψη δεν δημιουργήθηκε κλινική!
► Διοικητής Νοσοκομείου Καβάλας: «Θα τα καταφέρουμε μια χαρά και χωρίς τον κ. Κασαράκη»
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΡΑΦΑΜΕ στο χθεσινό φύλλο του «Πρωινού Τύπου», ότι δημιουργούνται ήδη σχετικά ζητήματα, με την απόφαση του ογκολόγου – παθολόγου του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κασαράκη να γυρίσει στην οργανική του θέση στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας, εξυπηρετεί μέχρι και 4.000 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο, και η αποχώρησή του θα σημάνει σχετικές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Καρασαββόγλου, η κατάσταση θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί «ακόμα και χωρίς τον κ. Κασαράκη».
Αυτή τη στιγμή βέβαια, ο κ. Κασαράκης συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του και η διοίκηση του Νοσοκομείου προτίθεται να καταθέσει αίτημα αναστολής της απόφαση μετακίνησης του συγκεκριμένου ιατρού, μέχρι και το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες καταστάσεις.
Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται μέσα από το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι η αναγκαιότητα πλέον της δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος ή Ιατρείου στο Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς γίνεται πλέον σαφές, ότι και οι ασθενείς αυξάνονται σταδιακά που εξυπηρετούνται από την Καβάλα – προφανώς και από τη Θεσσαλονίκη – αλλά και ότι ένα μόνο Ογκολογικό στην Καβάλα, σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Αναλυτικότερα, μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Καρασαββόγλου, εξήγησε ότι βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για την διάδοχη κατάσταση μετά την αποχώρηση του κ. Κασαράκη και ότι θα καταθέσει αίτημα για πρόσληψη ενός μόνιμου ογκολόγου – παθολόγου, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στο μέλλον. Θα πρέπει να πούμε ότι, ο κ. Κασαράκης ήταν αποσπασμένος από το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ιδρυθεί και να τεθεί σε εφαρμογή το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Καβάλας.
Καρασαββόγλου: Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καρασαββόγλου, είπε ότι μίλησε με τον κ. Κασαράκη, και ο τελευταίος του διαβεβαίωσε την πρόθεση του «να επιστρέψει στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Εμείς λοιπόν ως Νοσοκομείο, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα και αυτό που κάναμε, είναι ότι βρεθήκαμε με τους γιατρούς που υπάρχουν στο Ογκολογικό Τμήμα και οι οποίοι θα συνεχίσουν να το λειτουργούν. Είναι μία ογκολόγος παθολόγος και άλλη μια ακόμα γιατρός».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Καρασαββόγλου τόνισε ιδιαίτερα, ότι στις συσκέψεις που έγιναν, «είδαμε όλα τα δεδομένα και πρέπει να καταλάβουμε ότι το Νοσοκομείο Καβάλας θα ζήσει και χωρίς τον κ. Κασαράκη. Θα τα καταφέρουμε μια χαρά. Είναι βεβαίως μεγάλος ο όγκος των ασθενών και πρέπει να δούμε, πώς χωρίς έναν έμπειρο και σημαντικό γιατρό του Νοσοκομείου, θα τα φέρουμε βόλτα. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα το παλέψουμε. Πρέπει να σας πω ότι εγώ ως διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, υπόσχομαι και διαβεβαιώνω ότι όλα θα πάνε καλά. Οι ογκολογικοί ασθενείς στους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες, θα τυγχάνουν παροχής υπηρεσιών και σήμερα και αύριο».
Αίτημα αναστολής
Επισημαίνει ακόμα ο κ. Καρασαββόγλου, ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου θα απευθυνθεί στη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Δράμας (4η ΥΠΕ) τον κ. Πλωμαρίτη και θα ζητήσει την αναστολή της απόφασής του για μετακίνηση του κ. Κασαράκη από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη. Να παραμείνει μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να έχουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη συνέχεια».
Αναφερόμενος στο επόμενο βήμα, επισημαίνει ότι, «με κάθε τρόπο θα πιέσουμε, προκειμένου να προσλάβουμε έναν μόνιμο ιατρό Ε.Σ.Υ. ογκολόγο – παθολόγο για το Ογκολογικό Τμήμα, για να λύσουμε άπαξ το πρόβλημα αυτό». Και όπως μάλιστα διαβεβαίωσε, σε λιγότερο από έξι μήνες, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να υπάρχει ένας μόνιμος ογκολόγος – παθολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα.
Ο κ. Δημήτρης Κασαράκης.
Κασαράκης: Το «Θεαγένειο» έχει μεγάλες ανάγκες!
Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε και με τον ογκολόγο – παθολόγο κ. Δημήτρη Κασαράκη, ο οποίος εξέφρασε τη δική του θέση σχετικά με τα γεγονότα. Όπως είπε συγκεκριμένα, «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά (σ.σ. στην Καβάλα). Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εδώ και είμαστε μόνο τρεις γιατροί. Η κα. Χαμαλίδου επικουρικός ογκολόγος και η κα. Παπαευθυμίου γενική ιατρός και η οργανική μου θέση είναι στο «Θεαγένειο».
Όπως σημειώνει ο κ. Κασαράκης, «ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας μόνιμος ογκολόγος εδώ και η κα. Χαμαλίδου είναι επικουρική. Δυστυχώς όλα αυτά τα 8 χρόνια, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει μια πρόσληψη ενός ογκολόγου. Και η θέση μου ανά πάσα στιγμή μπορεί να με γυρίσει πίσω, όπως και τώρα».
Στη συνέχεια, ο κ. Κασαράκης έκανε λόγο για το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Στο «Θεαγένειο», σε λίγο φεύγει ένας παλιός διευθυντής, ο κ. Μακραντωνάκης και προφανώς θέλουν να αναπληρώσω τη θέση του ιατρού που φεύγει. Όπως έχω πληροφορηθεί επίσης, οι ανάγκες του «Θεαγενείου» είναι πολύ μεγάλες και επειδή πρόκειται να φύγει ο συγκεκριμένος συνάδελφος, θέλουν να με τοποθετήσουν στη θέση του».
Στην επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κασαράκη, του είπαμε ότι έχουμε ακούσει ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να φύγει από την Καβάλα και επ’ αυτού τόνισε: «Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μου έστειλαν μια απόφαση, χωρίς να με ρωτήσουν, ότι η θέση μου στην Καβάλα παρατείνεται μέχρι τέλος της χρονιάς. Αλλά αν κάνω τα χαρτιά μου μετά το τέλος του 2018, θα έχει ήδη τοποθετηθεί άλλος και στη συνέχεια δεν θα μπορώ να γυρίσω πίσω».
Όπως επισημαίνει μάλιστα, «ζήτησα, αν μπορεί να γίνει για να μείνω στην Καβάλα, μια μεταφορά της οργανικής μου θέσης, ώστε να είμαι σίγουρος ότι μέχρι την σύνταξή μου, δεν θα με ξαναγυρίσουν πίσω μετά… σαν κλητήρα! Ή να προκηρύξουν μια θέση για να μπορώ να κάνω τα χαρτιά μου ως διευθυντής και να μείνω μόνιμα εδώ, ή να γίνει μια απόσπαση μακράς διάρκειας δράσης ώστε να είμαι κι εγώ εξασφαλισμένος. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση ότι θα με κρατήσουν στην Καβάλα συνεχώς».
Αναφερόμενος στα προβλήματα, ο κ. Κασαράκης επισημαίνει ότι «υπάρχει πολύς κόσμος, έχουμε πολλούς ασθενείς και πέρυσι πέρασαν γύρω στις 11.000 άτομα από το ιατρείο μας και αυτό έχει αυξητική τάση. Δεν ξέρω τι θα γίνει, όταν δεν προλαβαίνουμε οι τρεις γιατροί, τι θα γίνει με μόνο δυο γιατρούς. Και όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε μια Κλινική, δεν έγινε καμιά πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού, τίποτα. Θα ήθελα να μείνω, αλλά δεν έχω καμιά κατοχύρωση γι’ αυτό».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Κασαράκης επισημαίνει ότι το ένα τρίτο των ασθενών είναι από τη Δράμα.
Πάνω από 4.000 οι ογκολογικοί ασθενείς
Στην ερώτηση για το πόσοι είναι οι ογκολογικοί ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Καβάλας, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.
Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο κ. Καρασαββόγλου στον «Πρωινό Τύπο», είναι χαρακτηριστικά:
«Το 2015 είχαν εισαχθεί για θεραπεία τους 2.910 άτομα και νοσηλεύτηκαν 3.166 άτομα.
Το 2016 είχαν εισαχθεί 3.579 άτομα και νοσηλεύτηκαν 3.717 άτομα.
Το 2017 είχαν εισαχθεί 3.832 άτομα και νοσηλεύτηκαν 4.024 άτομα.
Και επειδή βλέπουμε ότι η τάση είναι ανοδική για το 2018, προφανώς για φέτος θα είναι αυξανόμενος ο αριθμός των εισαχθέντων και για όσους κάνουν νοσηλεία.
Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό των ογκολογικών ασθενών που κάνουν θεραπείες και νοσηλεύονται και το Νοσοκομείο Καβάλας τα καταφέρνει μια χαρά μ’ αυτό».
Όπως σημειώνεται, το Ογκολογικό Τμήμα Καβάλας καλύπτει ασθενείς από Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη μέχρι και Κομοτηνή, ενώ τέλος ο κ. Καρασαββόγλου επισημαίνει ιδιαίτερα προς τους ασθενείς: «Να είναι ήσυχοι, να εμπιστευτούν το Νοσοκομείο Καβάλας και θα τα καταφέρει μια χαρά και θα πάει μια χαρά και χωρίς τον κ. Κασαράκη».
Ανάγκη για Ογκολογικό στη Δράμα
Για άλλη μια φορά, γίνεται εμφανές, ότι η Δράμα χρειάζεται άμεσα ένα Ογκολογικό Τμήμα ή έστω ένα Ογκολογικό Ιατρείο. Ο όγκος των ασθενών που ολοένα αυξάνεται και τα αδιάσειστα στοιχεία, ότι ο Νομός Δράμας αναλογικά έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκινοπαθών στην Ελλάδα, αναδεικνύουν και πάλι την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Δράμας.
Η Καβάλα εξυπηρετεί μέχρι σήμερα περίπου 4.000 ογκολογικούς ασθενείς, που ολοένα και αυξάνονται. Και αυτό σημαίνει ότι, πολλοί απ’ αυτούς, είναι Δραμινοί για να μην πούμε τουλάχιστον 1.000 άτομα, αριθμός που είναι ήδη υψηλός και αυξανόμενος.
Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες, σκοντάφτουν στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο τα βλέπει όλα με οικονομικό μάτι – είναι μεν μια αλήθεια αυτό – αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ανθρώπινη διάσταση των ασθενών. Πολλοί πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, άλλοι στην Καβάλα. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Και τα όποια προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, δυσχεραίνουν πάντα την όλη κατάσταση.
Είναι πλέον καιρός, το Υπουργείο Υγείας να το δει με μια πιο θετική διάσταση, με μεγαλύτερη ευαισθησία και να ενσκήψει σοβαρά στο ζήτημα αυτό.