Στο 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου καθηγητές της Πανεπιστημιούπολης
Για δεύτερη φορά στην λίστα
Stanford ο Δραμινός Γεώργιος Κύζας
Ο «Πρωινός Τύπος» είχε προβάλει το έργο του τον Ιούλιο 2021
Στην επικαιροποιημένη λίστα Stanford με το 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου περιλαμβάνονται τρία μέλη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα την Καβάλα. Πρόκειται για τους καθηγητές Βασίλειο Καμπουρλάζο, τον Δραμινό καθηγητή Γεώργιο Κύζα και Αθανάσιο Μητρόπουλο.
Ο Γεώργιος Κύζας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής Ερευνών του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Ήφαιστος». Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι, στις 10 Ιουλίου 2021, ο «Πρωινός Τύπος» είχε μιλήσει με τον κ. Κύζα και είχαμε δημοσιεύσει μια συνέντευξη με το έργο του.
Ο Αθανάσιος Μητρόπουλος είναι Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Ήφαιστος» το οποίο συνιστά θύλακα αριστείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με υψηλής τεχνολογίας ερευνητικό εξοπλισμό. Το Εργαστήριο χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους μεταξύ των οποίων από το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον χαρακτηρισμό των νανοϋλικών και των μεθόδων εναποθήκευσης υδρογόνου σε αυτά, καθώς και στην παραγωγή και τις εφαρμογές των νανοφυσαλίδων σε καθημερινά προβλήματα.
Ο Βασίλειος Καμπουρλάζος είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Μηχανής. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με εκτεταμένη διεθνή αναγνώριση. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση συστημάτων για την επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου.