Από τον παγκόσμιο γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas
Για μια ακόμα χρονιά, η πατάτα
Κ. Νευροκοπίου ανακηρύσσεται
καλύτερη παγκοσμίως
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ χρονιά, η πατάτα Κ. Νευροκοπίου, ανακηρύσσεται παγκοσμίως, ως η καλύτερη πατάτα!
Και η διάκριση αυτή δεν έρχεται στην τύχη, από τον παγκόσμιο γαστρονομικό οδηγό, τον Taste Atlas. Σύμφωνα με τον Taste Atlas, η πατάτα Νευροκοπίου, αποτελεί την καλύτερη πατάτα παγκοσμίως, μαζί με άλλες τέσσερις ακόμα ποικιλίες πατάτας.
Βέβαια, ο εν λόγω γαστρονομικός οδηγός δεν μένει εδώ, καθώς δίνει για την Ελλάδα και μια δεύτερη ακόμα βράβευση, στην οποία επίσης συγκαταλέγεται και η πατάτα Νάξου.
Αναλυτικότερα, σ’ αυτή την πεντάδα με τις καλύτερες ποικιλίες πατάτας, η ποικιλία του Κ. Νευροκοπίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ως η κορυφαία ποικιλία του πλανήτη.
Η πατάτα Κ. Νευροκοπίου, καλλιεργείται στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στις περιοχές Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχυρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή της δεκαετίας του 1920 και έκτοτε βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις περισσότερες.
Δεύτερη Yukon Gold (Καναδάς)
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Yukon Gold, μια πατάτα για όλες τις χρήσεις με κίτρινη φλούδα και κίτρινη σάρκα. Αυτές οι πατάτες είναι συνήθως στρογγυλές ή επιμήκεις και ελαφρώς πεπλατυσμένες. Το δέρμα τους είναι διάστικτο με μικρές καφέ κηλίδες, ενώ η σάρκα τους είναι σφιχτή, υγρή και κηρώδης. Οι πατάτες Yukon Gold δημιουργήθηκαν στον Καναδά, ως διασταύρωση μεταξύ των βορειοαμερικανικών λευκών πατατών και των κίτρινων πατατών της Νότιας Αμερικής.
Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1980. Λόγω της μεσαίας περιεκτικότητάς τους σε άμυλο, αυτές οι πατάτες είναι απίστευτα ευέλικτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα. Είναι κατάλληλες για βράσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο, πολτοποίηση, ψήσιμο στη σχάρα και σοτάρισμα.
Papa criolla (Κολομβία)
Στην τρίτη θέση, η Papa criolla είναι μια ποικιλία πατάτας που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κολομβία. Αυτοί οι κόνδυλοι είναι μικροί σε μέγεθος, παρόμοιοι με μια μπάλα του γκολφ. Η σάρκα είναι κίτρινη έως σκούρα κίτρινη, ένδειξη υψηλής περιεκτικότητας σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αναπτύσσονται στα υψίπεδα των Άνδεων. Το δέρμα τους είναι λεπτό και τρυφερό. Αυτές οι πατάτες χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά πιάτα όπως η σούπα ajiaco, αλλά γίνονται επίσης ψητές, τηγανητές, βραστές, πολτοποιημένες ή ακόμα και σουβλισμένες και ψημένες στη σχάρα.
Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
Στην τέταρτη θέση η πατάτα Νάξου. Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι περιζήτητες στην αγορά. Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών. Για την προώθηση αυτής της νόστιμης πατάτας, οι τοπικές αρχές της Νάξου διοργανώνουν το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου κάθε Αύγουστο.
Patata de Galicia (Ισπανία)
Στην πέμπτη και τελευταία θέση, η Patata de Galicia είναι μια πατάτα που καλλιεργείται στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας. Αυτή η τοποθεσία προσφέρει βέλτιστες εδαφοκλιματικές συνθήκες που εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη και τα ανώτερα χαρακτηριστικά αυτών των πατατών.
Η συγκεκριμένη πατάτα έχει στρογγυλό ή οβάλ σχήμα με λεία, ανοιχτόχρωμη κίτρινη φλούδα και λευκή σάρκα. Έχει κρεμώδη υφή μετά το μαγείρεμα και είναι πολύ γευστική. Η Patata de Galicia είναι βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, από διαφορετικά μαγειρευτά και σούπες μέχρι ψητά.
φωτογραφία αρχείο