Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δημήτρης Κασαράκης
«Για να υπάρξει Ογκολογικό Τμήμα
στη Δράμα, πρέπει να υπάρξει
ο βασικός πυλώνας που είναι η Παθολογία»
► Μεγάλο ποσοστό καρκίνων παχέος εντέρου και μαστού στην περιοχή της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΙΣΤΟΙ στο ραντεβού τους, οι άνθρωποι που διοργανώνουν το αντικαρκινικό συνέδριο στη Δράμα για ένατη χρονιά και με κεντρικό τίτλο: «Σύγχρονοι Θεραπευτικοί Χειρισμοί για τον Ογκολογικό Ασθενή».
Το συνέδριο ξεκίνησε ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 4 Απριλίου και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, στο Hydrama Grand Hotel της πόλης μας.
Στο συνέδριο αναλύονται θέματα από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι και την αποτελεσματική θεραπεία και οι ομιλίες που περιλαμβάνονται είναι περισσότερο επιστημονικές, ενώ μάλιστα χορηγούνται και 22 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τρεις προέδρους, κορυφαίοι ιατροί όλοι τους: Δημήτριος Κασαράκης Παθολόγος – Ογκολόγος Δ/ντής, Β’ Χημειοθεραπευτική – Ογκολογική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Νικόλαος Μπαρμπετάκης MD, PhD, Post-Doc Dipl., Χειρουργός Θώρακος, «EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Fellow of the European Boards of Thoracic Surgery (FEBTS) και Ανέστης Χατζηγεωργιάδης Χειρουργός Συντονιστής Δ/ντής, Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν. Δράμας.
Στον κοινό χαιρετισμό των προέδρων της Οργανωτικής Επιτροπής, αναφέρεται ότι «στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της γνώσης και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στην ογκολογία, σε έναν τομέα που εξελίσσεται ταχύτατα και αναδιαμορφώνει την προσέγγιση της έγκαιρης διάγνωσης και της εξατομικευμένης θεραπείας οδηγώντας σε μια αποτελεσματική θεραπεία. Η αέναη ανάπτυξη της συνολικής Ογκολογικής κουλτούρας καθώς και όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων έχει ως σκοπό τη βέλτιστη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς».
Όπως αναφέρεται μάλιστα, «πλέον η ενσωμάτωση του μεγάλου αυτού όγκου δεδομένων που καθημερινά προκύπτουν έχει οδηγήσει στην ογκολογία ακριβείας. Όλη αυτή η γνώση που έχουμε στη διάθεση μας σε σχέση με παλαιότερα, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι έχοντας φυσικά τους ασθενείς μας στο επίκεντρο. Φιλοδοξούμε το συνέδριο αυτό να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πεδίο διαλόγου, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και νέοι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, συμβάλλοντας στην προαγωγή της ογκολογικής επιστήμης και φροντίδας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το συνέδριο διοργανώνεται από τη Β΄ Χημειοθεραπευτική Ογκολογική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», την Χειρουργική Θώρακος «Euromedica Κυανός Σταυρός» και την Χειρουργική Κλινική του Γ. Νοσοκομείου Δράμας.
Δ. Κασαράκης: Κυριαρχούν στη Δράμα καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού
Σχετικά με το συνέδριο, μιλάει στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Κασαράκης, ο οποίος σημειώνει ότι «το συνέδριο περιλαμβάνει πληθώρα θεμάτων, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της Ογκολογίας προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και εμφανίζονται συνεχώς νέα φάρμακα και νέες θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν ορισμένα γονίδια ή κάποια σημεία μονοπατιών, τα οποία σταματούν τον καρκίνο».
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ο κ. Κασαράκης κάθε Παρασκευή λειτουργεί Ογκολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο της Δράμας από τα τέλη του 2019 παρακολουθώντας ογκολογικούς ασθενείς.
Ερωτώμενος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νομό της Δράμας ο κ. Κασαράκης επισημαίνει ότι «υπάρχει πολύς κόσμος που έρχεται στο Νοσοκομείο της Δράμας και από τα τέλη του 2019, ανοίχτηκαν 1.361 φάκελοι ασθενών μέχρι τώρα. Κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των φακέλων».
Στην ερώτηση για το ποιες κατηγορίες νεοπλασιών εμφανίζονται στον πληθυσμό της Δράμας, ο κ. Κασαράκης εξηγεί ότι «στην πρώτη κατά σειρά θέση απ’ όσους έρχονται στο Νοσοκομείο της Δράμας – γιατί αρκετοί πηγαίνουν Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη – είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού. Αυτοί είναι οι δύο συχνότεροι καρκίνοι στο Νομό μας και βέβαια ακολουθούν και άλλοι όπως του στομάχου, του παγκρέατος και άλλοι πιο απλοί όπως του δέρματος, αλλά σε μεγάλο βαθμό επίσης και των πνευμόνων».
Ερωτώμενος σχετικά με τις ηλικιακές κατηγορίες, ο κ. Κασαράκης σημειώνει ότι, «ηλικιακά στην περιοχή μας κάτω από 50 έτη, ο αριθμός είναι μικρός. Ανεβαίνει πάνω από τα 50 και πάνω από τα 60 είναι το ανώτερο μέχρι τα 80. Μετά τα 80 επειδή και κάποιοι ασθενείς καταλήγουν αρχίζει και πέφτει η συχνότητα. Θα έλεγα πάντως, ότι, το μεγαλύτερο νούμερο είναι στις ηλικίες 60 – 75 και 80 χρόνια».
Το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Δράμας
Ζητάμε από τον κ. Κασαράκη να μας κάνει ένα σχόλιο, σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο ναι μεν υπάρχει στο Οργανόγραμμά του, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί.
Όπως τονίζει ο κ. Κασαράκης, «βλέπω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δημιουργηθεί, γιατί δεν υπάρχει Παθολογική Κλινική. Για να υπάρξει Ογκολογικό Τμήμα, πρέπει να υπάρξει ο βασικός πυλώνας που είναι η Παθολογία. Γιατί, αν μ’ αυτά τα περιστατικά γίνονται εδώ θεραπείες, θα έχουμε περισσότερα συμβάματα, παρενέργειες, επιπλοκές, νοσηλείες και πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό».
Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «το θετικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου όταν ήταν βουλευτής ο χειρουργός του Νοσοκομείου κ. Μπλούχος. Πετύχαμε να συμπεριληφθεί στο Οργανόγραμμα Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο είναι και πολύ βασικό. Αυτό βέβαια είναι το πρώτο βήμα και από εδώ και πέρα θα δείξει ο χρόνος αν μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη».
Γιατί δεν έρχονται γιατροί στη Δράμα
Σημειώνει μάλιστα ο ίδιος ότι, «βλέπω ότι από το Νοσοκομείο της Δράμας γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν καταλαμβάνονται».
Ερωτώμενος για το τι πιστεύει ότι συμβαίνει και δεν έρχονται γιατροί στο Νοσοκομείο της Δράμας, σημειώνει: «Πιστεύω ότι το βασικό ζήτημα είναι το ωράριο. Αν δηλαδή προσλάβει δύο άτομα και έρθει ο ένας, φοβάται ότι οι εφημερίες είναι πάρα πολλές και δεν αντέχει τόσες εφημερίες ένας γιατρός. Πιστεύω ότι, αν ήξεραν ότι πέντε άτομα θα ήταν μαζί, τότε θα δεχόντουσαν. Νομίζω ότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και νομίζω ότι πλέον τα κίνητρα που δόθηκαν για τους Παθολόγους είναι αρκετά».