Home > νέα > Για πολλοστή φορά συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας ► Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη

Για πολλοστή φορά συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας ► Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη

Ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή για το Νοσοκομείο Δράμας

Για πολλοστή φορά συζητήθηκε στη Βουλή

το θέμα λειτουργίας της Μονάδας

Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Δράμας

► Έμφαση στις οδικές υποδομές από το Δραμινό βουλευτή και τα σπίτια

► Θετική η οικονομική προσφορά του Δήμου Δράμας σε γιατρούς που θα έρθουν

► Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη, αναφορικά με το ζήτημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας.

Στην ερώτησή του, ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σύσταση της Μονάδας Χημειοθεραπείας από το 2022, η οποία από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Όπως ανέφερε μάλιστα, «το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού Δράμας να αναγκάζονται να μεταβαίνουν για  θεραπείες σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη στο  Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο».

Όπως τόνισε, «το αίτημα για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, εκφράζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών για να στηρίξει την αναγκαιότητα ίδρυσης της Μονάδας, έχει προχωρήσει και στη συλλογή στοιχείων».

Όπως είπε στη συνέχεα, «το 2023, το κράτος πλήρωσε 230.000 ευρώ για τις μετακινήσεις ασθενών από τη Δράμα στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιολογίες σχετικά με το κόστος της Μονάδας δεν ευσταθούν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέτει ζητήματα κόστους και οφέλους, ειδικά όταν αυτά αφορούν την ανακούφιση των πολιτών».

Κατά τη δευτερολογία του μάλιστα ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα σημαντικά προβλήματα της Δράμας, τα οποία καθιστούν την περιοχή μη ελκυστική σε γιατρούς, ζητώντας να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων. Όπως είπε η έλλειψη σύγχρονου και ασφαλούς δρόμου που συνδέει τη Δράμα με την Εγνατία οδό, καθώς και η έλλειψη κατοικιών στη Δράμα, λειτουργούν αποτρεπτικά για την κάλυψη θέσεων γιατρών.

Προκήρυξη θέσεων και κίνητρα

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε αρχικά ότι «οι προκηρύξεις θέσεων του προσωπικού, γίνονται πάντα κατόπιν  προτάσεως της διοικήσεως του Νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας» ενώ αναφέρθηκε στις προκηρύξεις θέσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα πανελλαδικά και για τη Δράμα.

Παραδέχθηκε ση συνέχεια, ότι «η Δράμα είναι από τα Νοσοκομεία στα οποία έχουμε πρόβλημα» για να συμπληρώσει πως, «η Μονάδα Χημειοθεραπείας ιδρύθηκε από τη δική μας κυβέρνηση. Δεν υπήρχε. Όμως πράγματι δεν λειτουργεί. Και δεν λειτουργεί γιατί οι συνεχόμενες προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες. Δεν έχω καμία πρόθεση να μην επαναπροκηρύσσω διαρκώς τις θέσεις μέχρι την ώρα που θα καλυφθούν. Και λεφτά ανέβασα και θεσμικά κίνητρα ανέβασα, και ο δήμαρχος εκεί θα δώσει χρήματα για τη στέγαση».

Νικολαΐδη: Έλλειψη δρόμου και σπίτια

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Δράμας κ. Νικολαΐδης, σημείωσε αρχικά ότι «η απάντηση μας με καλύπτει», εξηγώντας ότι «επανερχόμαστε στο σοβαρό ζήτημα της μη πλήρωσης θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας. Εκεί είναι το πρόβλημα. Θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σας. Θα πούμε μπράβο στο δήμαρχο Δράμας που βγάζει ένα ποσό της τάξης  των 1.500 ευρώ για τους γιατρούς που θα έρθουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας κ. Θεμιστοκλέους κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών, ο οποίος είχε δηλώσει από τη Δράμα, «ότι θα λειτουργήσει Μονάδα Χημειοθεραπείας. Είπε ότι είναι μεγάλη αναγκαιότητα. Ο κ. Θεμιστοκλέους αυτό το είπε σε προεκλογική περίοδο. Από τότε τίποτα».

Αναφορά και στους λόγους για τους οποίους δεν έρχονται γιατροί στη Δράμα έκανε επίσης στη δευτερολογία του ο κ. Νικολαΐδης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για να καλυφθούν οι θέσεις ιατρών στο Γεν. Νοσοκομείο Δράμας, θα πρέπει να συμβούν και άλλα. Αν θέλετε να έρθουν γιατροί στη Δράμα, θα πρέπει να ασχοληθούν και άλλα Υπουργεία. Και η κυβέρνησή σας είναι για να συνεργάζεται για να λυθούν προβλήματα. Στη Δράμα, δεν  υπάρχει δρόμος για να έρθουν οι γιατροί. Έχετε έρθει, τον ίδιο δρόμο περπατήσατε. Εσείς θα ερχόσασταν ως γιατρός; Εγώ σας λέω όχι. Δεν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του ένας άνθρωπος. Σε προηγούμενη απάντηση είχατε πει ότι δεν καλύφθηκαν οι θέσεις στο Νοσοκομείο Δράμας και στο Νοσοκομείο Σάμου. Γιατί κ. υπουργέ; Γιατί δεν υπάρχει σύνδεση. Στο Κιλκίς, πήγαν γιατροί, υπάρχει δρόμος πρόσβασης. Στα Γρεβενά πήγαν, γιατί υπάρχει δρόμος πρόσβασης».

Αναφορικά με το μηνιαίο επίδομα στέγασης των 1.500 ευρώ για κάθε γιατρό από το Δήμο Δράμας, τόνισε: «Ο Δήμος Δράμας καλά κάνει και δίνει 1.500 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα έρθει στη Δράμα. Σπίτι θα βρει; Δεν έχει σπίτια στη Δράμα, όσα λεφτά και να δώσει ο δήμαρχος Δράμας. Αν δεν δουλέψουμε συλλογικά για να δούμε πώς θα γίνει ο δρόμος πρόσβασης, πώς θα κατασκευάσουμε σπίτια ώστε να μπορέσουν να έρθουν οι γιατροί, τότε δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος για όσους ταξιδεύουν. Φανταστείτε καρκινοπαθή μετά από χημειοθεραπεία να επιστρέφει στον τόπο του μ’ αυτές τις λακκούβες, μ’ αυτό το κακό οδόστρωμα. Να μην τύχει σε κανέναν μας».

Γεωργιάδης: Συμμερίζομαι

Ανταπαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε: «Όχι μόνο  συμφωνώ στο τελευταίο σας σχόλιο…  Ο λόγος που η κυβέρνησή μας ίδρυσε αυτή τη Μονάδα, ο λόγος που ο κ.  Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι αναγκαιότητα, είναι αυτός που είπατε. Συμμερίζομαι τον πόνο κάθε καρκινοπαθούς συμπολίτη μας που δίνει τη μάχη με τον καρκίνο. Έχω ιδρύσει τα προγράμματα Οίκοθεν και έχω εντάξει στο Ταμείο Ανάπτυξης για να παρέχουμε την χημειοθεραπεία σε καρκινοπαθείς στα σπίτια τους στο μέτρο που η επιστήμη το επιτρέπει γιατί θέλω να μειώσω την ταλαιπωρία τους. Είχα τη μητέρα μου που την πήγαινα στο Λαϊκό Νοσοκομείο και έχω ζήσει όλη τη διαδικασία ο ίδιος σε πολύ νεανική ηλικία στα 20 μου χρόνια. Σε όσα είπατε συμφωνώ».

Αναφερόμενος όμως στο θέμα του οδικού άξονα και των σπιτιών είπε ότι, «το Υπουργείο Υγείας δεν κατασκευάζει δρόμους και δεν κατασκευάζει σπίτια. Η ερώτησή σας απευθύνεται σε λάθος υπουργό. Δεν έχω καμιά αντίρρηση να ενώσω τη φωνή μου μαζί σας για να γίνει καλύτερος δρόμος και να γίνουν σπίτια. Εγώ δεν μπορώ να τα κάνω».

Κλείνοντας  ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και πάλι στα κίνητρα που έχουν ψηφιστεί για κάθε γιατρό που θα έρθει στη Δράμα: Συν 7.000 ευρώ κατ’ έτος στο μισθό τους, διάφορα θεσμικά κίνητρα, μόνο 3 χρόνια για να προχωρήσει σε άλλα Νοσοκομείο και συν τοις άλλοις 1.500 ευρώ επιπλέον από το Δήμο Δράμας. Είναι μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση.