Home > Πρώτο Θέμα > «Για πρώτη φορά ενοικίαση 30-40 δωματίων στη Δράμα για φοιτητές» Δηλώσεις του πρύτανη του Δ.Π.Θ. στον «Π.Τ.»

«Για πρώτη φορά ενοικίαση 30-40 δωματίων στη Δράμα για φοιτητές» Δηλώσεις του πρύτανη του Δ.Π.Θ. στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του πρύτανη του Δ.Π.Θ. στον «Π.Τ.»

«Για πρώτη φορά ενοικίαση 30-40

δωματίων στη Δράμα για φοιτητές»

► Φ. Μάρης: Θα  περάσει ένας χρόνος για την κάλυψη της δεύτερης μόνιμης θέσης στο Τμήμα Οινολογίας στη Δράμα

► Ξεκίνησαν οι διαδικασίες που απαιτούνται για το πρόγραμμα σπουδών των δύο Τμημάτων της Δράμας και του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι στα Μηχανογραφικά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, θίγει επιστολή φοιτητών του Τμήματος, που υπογράφουν ως «Φοιτητικός Σύλλογος Γεωτεχνικών Επιστημών».

Όπως είναι γνωστό, τα δύο Τμήματα της Δράμας – Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας – από τις αρχές του χρόνου έχουν πλέον μεταφερθεί διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Βέβαια, τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν, όπως και το ζήτημα του ότι το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας έχει μείνει πλέον με έναν μόνιμο καθηγητή. Μέχρι πρότινος είχε δύο και ένας εξ αυτών αποχώρησε.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές στην επιστολή τους, «Η μετάβαση αυτή, προαναγγέλθηκε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του Τμήματος οπότε η φοιτητική κοινότητα αναμένει την θετική έκβαση αυτής της μεταφοράς με το κύριο πρόβλημα του Τμήματος να εξακολουθεί να είναι η απουσία μόνιμων καθηγητών. Το Τμήμα μάλιστα μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου έχασε μια μόνιμη καθηγήτρια και λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο καθηγητή!»

Από την παραπάνω επιστολή, μεταφέρουμε εδώ ορισμένες από τις ερωτήσεις που θέτουν οι φοιτητές:

[Τι συμβαίνει τόσο καιρό και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής καθηγητή για τα αμπελουργικά μαθήματα; Διαδικασία η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει «κολλήσει» σε μια ένσταση;

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί; Θα έχουμε επιτέλους μόνιμους καθηγητές ώστε να μπορέσει το τμήμα να προχωρήσει και σε άλλες διαδικασίες πέρα από την πραγματοποίηση των μαθημάτων (έρευνα, προγράμματα, μεταπτυχιακά κλπ);

Τι θα συμβεί με τους έκτακτους καθηγητές οι οποίοι είχαν ενεργή σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο; Θα γίνει αποδεκτή από το Δημοκρίτειο και θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματά τους ή θα έχουμε πάλι ένα γαϊτανάκι αναζήτησης καθηγητών;

Υπάρχει διάθεση από την πλευρά του Δημοκρίτειου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών πενταετούς φοίτησης του τμήματος; Όσοι κι όσες επιλέξαμε το συγκεκριμένο τμήμα, είχαμε πάντα στο μυαλό μας την προοπτική ενός Integrated Master.]

Μάρης: Επαναπροκήρυξη και κάλυψη της θέσης

Σχετικά με τα παραπάνω, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε με τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτη Μάρη, ο οποίος απαντάει αρχικά για το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης λέγοντας:

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να επαναπροκηρύξουμε τη θέση η οποία εκκενώθηκε και αυτό έγινε μέσα σε ένα μήνα, για να μην χάσουμε το δικαίωμα αυτό. Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η επαναπροκήρυξη. Επίσης έχουμε ξεκινήσει διαδικασία, η οποία έχει αποσταλεί σε όλα τα Τμήματα με έγγραφο, να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους, που αφορούν διδάσκοντες και θα καλυφθούν από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η μία είναι το πρόγραμμα της ακαδημαϊκής εμπειρίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το δεύτερο είναι οι εντεταλμένοι διδάσκοντες με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους και η τρίτη είναι οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, που αφορούν χρηματοδοτήσεις για την πρόσληψη διδασκόντων στα τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

Οπότε αυτό το κομμάτι, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βγει στον αέρα στα τέλη Ιουλίου το αργότερο και ο σχεδιασμός αυτός θα μας οδηγήσει να έχουμε διδάσκοντες την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου».

Σε ένα χρόνο η θέση

Αναφορικά με την κάλυψη της δεύτερης μόνιμης θέσης στο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και  Οινολογίας ο κ. Μάρης σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μόνιμο διδάσκοντα. Πιθανότατα να έχουμε και μόνιμους διδάσκοντες από άλλα Τμήματα, μια διαδικασία που τη συζητάμε για να έχουμε στήριξη από συναδέλφους που βρίσκονται σε άλλα Τμήματα. Η θέση αυτή που θα επαναπροκηρυχθεί, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί για να ωριμάσει και να έχουμε διδάσκοντα, ένα χρόνο. Δηλαδή του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε μόνιμο διδάσκοντα στο Οινολογίας απ’ αυτή τη διαδικασία».

Σημειώνει μάλιστα ότι, «όσον αφορά στους διδάσκοντες, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα με την Σύνοδο Πρυτάνεων στην Πάτρα, όπου ένα από τα θέματα πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι το αίτημα των Πανεπιστημίων για νέες μόνιμες θέσεις στα Τμήματα. Οπότε στο τέλος της άλλης εβδομάδας πιστεύω ότι ο υπουργός θα μας ενημερώσει.»

Το 2025 στο Μηχανογραφικό

Ερωτώμενος για το νέο Τμήμα Οινολογίας και Αμπελουργίας το οποίο θα αρχίσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026, και αν θα είμαστε καλυμμένοι, ο κ. Μάρης σημειώνει: «Σ’ αυτό το θέμα είμαστε σε μια διαδικασία να κάνουμε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό θα διαβιβαστεί το φθινόπωρο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ώστε να πάρει την πιστοποίησή του και μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε του χρόνου τέτοια εποχή να εμφανιζόμαστε στα Μηχανογραφικά ως Τμήμα Οινολογίας και Αμπελουργίας».

Αναφερόμενος στο δεύτερο νέο Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας σημειώνει επίσης ότι «είμαστε στο ίδιο ακριβώς στάδιο. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις σε γενικές συνελεύσεις, έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο πρέπει το φθινόπωρο να διαβιβαστεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, να ελεγχθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία της πιστοποίησής του, ώστε την επόμενη χρονιά να εμφανιστεί και αυτό στα Μηχανογραφικά».

Φοιτητικά δωμάτια για πρώτη φορά στη Δράμα

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, ο κ. Μάρης αποκαλύπτει ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να ενοικιαστούν για πρώτη φορά στη Δράμα δωμάτια για φοιτητές:

«Είμαστε σε επαφή και πιστεύω ότι μέσα στον Ιούλιο θα βγει μια διαδικασία από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  που είναι Οργανισμός του Υπ. Παιδείας, ένας διαγωνισμός για να μισθώσουμε 30-40 δωμάτια στην πόλη της Δράμας, για να καλύψουμε στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών από τον επόμενο Οκτώβριο. Αυτό προχωράει καλά, νομίζω ότι ο διαγωνισμός μέσα στον Ιούλιο θα είναι στον αέρα. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι».

Όπως εξηγεί, «τα δωμάτια αυτά θα είναι συγκεκριμένα δωμάτια και ο διαγωνισμός θα απευθύνεται περισσότερο σε ξενοδοχεία. Έχουμε ήδη κάνει ένα τέτοιο διαγωνισμό για την Αλεξανδρούπολη και έχουμε τις προδιαγραφές. Περισσότερο είμαστε στην κατεύθυνση των ξενοδοχείων για να υπάρχει μια δυνατότητα οι φοιτητές να λειτουργούν ως κοινότητα και να μην είναι κατακερματισμένοι. Άλλωστε το κομμάτι των κατοικιών έξω, το καλύπτει ο νόμος πολύ καλά, με τις 2.500 ευρώ που προσαυξήθηκε από τις 2.000. Αυτοί που συγκατοικούν παίρνουν από 2.500 ευρώ οπότε οι δύο αυτές δράσεις καλύπτουν συμπληρωματικά την ανάγκη και ρυθμίζουν και την αγορά. Νομίζω ότι είναι ένα σωστό μέτρο».

Τεχνικές εργασίες

Ερωτώμενος σχετικά με τις τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, σημειώνει ότι έχει εγκριθεί μια χρηματοδότηση «της τάξης των 500.000 ευρώ για να γίνουν εργασίες συντήρησης στο κτιριακό συγκρότημα της Δράμας. Ήδη οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν μια τεχνική έκθεση για το κτίριο γατί σε ένα σημείο είχε καθιζήσεις. Δεν έχουμε σημαντικά προβλήματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν από την εργολαβία των 500.000 ευρώ. Η μελέτη είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα βγει στον αέρα για διαγωνισμό το αργότερο τον Σεπτέμβριο».