Επέκταση του προγράμματος σε 1.227 σχολεία
Για πρώτη φορά εντάσσονται
σχολεία της Δράμας στο πρόγραμμα
των σχολικών γευμάτων
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, εντάσσονται και Δημοτικά Σχολεία του Νομού Δράμας.
Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο νομός Δράμας απουσίαζε χαρακτηριστικά από αυτό, και ήταν ο μοναδικός Νομός εκτός, από το σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας.
Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις, και μάλιστα οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, και το 2017 και το 2018, τόσο ο κ. Κυριαζίδης από τη Ν.Δ. όσο και η κα. Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ, είχαν προβεί σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.
Οι απαντήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ήταν ότι δεν είχε υπάρξει ενδιαφέρον από το Νομό Δράμας, χωρίς όμως να γίνεται κατανοητό ποιος ακριβώς ευθυνόταν γι’ αυτό. Όπως μάλιστα τονιζόταν χαρακτηριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχεία είχε δώσει ο ΟΑΕΔ για τις περιοχές και φαινόταν ότι… η Δράμα δεν είχε καμιά ανάγκη σίτισης μαθητών καθώς τα νούμερά τους, έδειχναν ότι δεν είχε μάλλον προβλήματα ανεργίας!
Τώρα, φαίνεται ότι το ζήτημα επανεξετάστηκε η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία, και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντάσσει για πρώτη φορά μάλιστα, στο πρόγραμμα και 10 συνολικά δημοτικά σχολεία της Δράμας, ενώ το πρόγραμμα έχει επεκταθεί συνολικά σε 1.277 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Ακολουθούν τα Δημοτικά Σχολεία της Δράμας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:
– 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
– 4ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
– 10ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
– 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
– Ειδικό Σχολείο Δράμας
– Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού
– Δημοτικό Σχολείο Αδριανής/Νικηφόρου
– Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους
– Δημοτικό Σχολείο Κυργίων
– 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Αθανασίου
Το πρόγραμμα, θα καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 1.277 σχολείων, ώστε να επιτευχθούν αφενός η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, και αφετέρου η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις.
Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.