Την ανησυχία της εκφράζει η Ένωση ΔΕΥΑ για όλη την Ελλάδα
Για πρώτη φορά η ΔΕΥΑ
Δράμας έχει οφειλές
στη ΔΕΗ 363.000 ευρώ
► Χατζηγιάννης: Καμιά αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ προς τα πάνω
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας από τη ΔΕΗ συνεχίζεται, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αλλάξει κάτι. Και όπως φαίνεται, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι συγκεκριμένο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, με ανακοίνωσή της η Ένωση ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α. από την Πολιτεία προκειμένου να διαχειρισθούν το ενεργειακό τους κόστος που είναι υπέρογκο από το 2021 μέχρι σήμερα. Η κατάργηση της ρήτρας με τον προαναφερθέντα νόμο μπορεί ενδεχομένως να ελαφρύνει τις μελλοντικές χρεώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και να μειώσει το ενεργειακό τους κόστος, αλλά οι μέχρι σήμερα χρεώσεις τους για την κατανάλωση ρεύματος είναι ένα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις που θα έχει επιπτώσεις και στους δημότες τους, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με ανταποδοτικότητα».
Όπως επισημαίνει μάλιστα η Ένωση ΔΕΥΑ, «οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση απαιτούν από την Πολιτεία γενναίες παρεμβάσεις για κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και δεν αρκεί η υπαγωγή τους στις οριζόντιες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί».
Για πρώτη φορά η ΔΕΥΑ Δράμας χρωστάει στη ΔΕΗ
Όσον αφορά τη ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας, τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν και εδώ. Η ΔΕΥΑ Δράμας, είναι μια από τις πλέον εύρωστες δημοτικές επιχειρήσεις στη χώρα και μέχρι σήμερα δεν είχε καμιά οφειλή πουθενά και σε κανένα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει να λαμβάνει ένα ποσό περίπου 9 εκατ. ευρώ από τους συνδημότες μας.
Χθες το πρωί, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Δραμινής Επιχείρησης και αυτό που ξεκάθαρα διαφάνηκε, είναι ότι για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΔ οφείλει ένα ποσό 363.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Και αυτό οφείλεται στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν γίνει.
Αρχικά, την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ, ως δημοτικός σύμβουλος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ηλιόπουλος, «είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑΔ οφείλει 363.000 ευρώ ΔΕΗ». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, όταν ρώτησε σχετικά με το τι συμβαίνει, πήρε την απάντηση ότι «όπως μας ενημέρωσαν, η απάντηση της κυβέρνησης στην Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας για επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, δια στόματος του Σκυλακάκη ήταν να γίνουν αυξήσει στα τιμολόγια και να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες».
Ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε την άποψή του ότι «είναι ανάλγητοι και δεν εφαρμόζουν ούτε τις αποφάσεις του ΣτΕ που σε προηγούμενη απόφαση (1906/2014), αναφέρει
το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».
Χατζηγιάννης: Πρόκειται για κλοπή
Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνει ότι «μέσα σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία που έχουμε σαν δεδομένο τη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε από 1 Σεπτεμβρίου 2021, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα και στη ΔΕΥΑΔ όπως και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Μέχρι και τέλος Απριλίου δεν είχαμε καμία οφειλή. Πληρώσαμε τα πάντα. Θα επαναλάβω το μεγάλο νούμερο που είναι η αιχμή για εμάς, 57.000 ευρώ το ρεύμα και 172.000 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής. Μεγάλο πρόβλημα».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, «σιγά – σιγά τα αποθεματικά μας τελείωσαν. Για να μην κινδυνεύσει όμως ούτε η μισθοδοσία των υπαλλήλων, ούτε άλλα βασικά θέματα, αφήσαμε ένα κομμάτι της ΔΕΗ στην άκρη. Ευελπιστώντας και πιστεύοντας ότι, αυτά που ανακοίνωση η κυβέρνηση θα αλλάξουν οι λογαριασμοί από τον Αύγουστο».
Ο κ. Χατζηγιάννης επισημαίνει ότι, «δεν γνωρίζω κατά πόσο οι αλλαγές αυτές θα δώσουν θετικό πρόσημο σ’ εμάς. Αυτό δηλαδή που είπαν ότι από τον Ιούλιο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων κτλ. Έχοντας ως δεδομένο αυτό, λέμε ότι κι αυτά τα χρήματα που οφείλουμε στη ΔΕΗ δεν θα μας ενοχλήσουν. Γιατί, αν πάμε στα παλιά τιμολόγια, θα μπορέσουμε να τα εξοφλήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά. Βέβαια, είναι σημαντικό να συγκεντρώνεις χρήματα και να μην μπορεί να κουνηθείς, γιατί πρέπει να πληρώσεις τη ΔΕΗ. Μας πήραν, για να μην πω μας έκλεψαν, μας πήραν χρήματα από τη ΔΕΥΑΔ και δημιούργησαν προβλήματα όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και σε όλο τον κόσμο».
Ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, «εμείς εδώ κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια, με όλους τους παράγοντες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε να έχουμε ρευστό στην επιχείρηση και να μην αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Και αυτά θα πληρωθούν και έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Καμιά αύξηση στο νερό
Ερωτώμενος αν η ΔΕΥΑΔ έχει κατά νου έστω και ως ιδέα, αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ, ο κ. Χατζηγιάννης απαντάει ξεκάθαρα αρνητικά: «Δεν μπαίνουμε καθόλου, ούτε να το σκεφτούμε σ’ αυτή τη λογική. Παρ’ όλο που εμμέσως πλην σαφώς, η ώθηση που γίνεται από τα Υπουργεία είναι να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική, να ακριβαίνουμε το νερό και όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε καθόλου σ’ αυτή τη διαδικασία σε πρώτο χρόνο. Γιατί δεν μπορεί, ενώ είμαστε μια εύρωστη επιχείρηση, δεν χρωστούσαμε σε κανέναν, δανειοδοτήσεις δεν είχαμε και τώρα να είμαστε εκτεθειμένοι οικονομικά. Γιατί ουσιαστικά μας έκλεψαν τα λεφτά μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής»